Hessen çalışmalara başladı

Güncelleme Tarihi:

Hessen çalışmalara başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Hessen Eyaleti, üzerinde çalıştığı \"Bilgi ve Değerler\" adı altındaki soru kataloğunu önümüzdeki ayın sonuna kadar hazır olacağını açıkladı. Uzmanların üzerinde çalıştığı yeni uygulama, vatandaşlığa geçecek her yabancıya yönelik olacak.

Haberin Devamı




Vatandaşlık Testi
Almanya´nın Baden Württemberg Eyaleti´nde yılbaşından bu yana yürürlükte olan "İslam Testi"nin bir benzerini başlatmayı düşünen Hessen Eyaleti, çalışmalara başladı. Hessen İçişleri Bakanı Volker Bouffier´in öncülüğünde hazırlanan "Bilgi ve Değerler" adı altındaki soru kataloğunun tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi.

Buna göre, uygulamanın nasıl yapılacağı henüz belirlenmeyen "Bilgi ve Değerler" testinin, önümüzdeki ayın sonuna kadar hazır olacağı belirtildi. Uzmanların üzerinde çalıştığı yeni uygulama, vatandaşlığa geçecek her yabancıya yönelik olacak. Baden Württemberg Eyaleti´nin "İslam testi"nde yer alan eşcinsellikle ilgili bir sorunun ise Hessen´de olmayacağı ve "ayrı bir yol" izleneceği kaydedildi.

Kadın eşitliği

Öte yandan Hessen İçişleri Bakanı Volker Bouffier´den sonra şimdi de Eyalet Sosyal Bakanı Silke Lautenschlaeger, eyalette bir "Vatandaşlık Testi" başlatılmasını ve ağırlığın kadınlara verilmesini istedi.

Lautenschlaeger, eyalette yaşayıp da Alman vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların "kadın eşitliğini" kabul etmesini isteyeceklerini belirtirken, "Kadın-erkek eşitliği, kadınların ve genç kızların kendi geleceklerini tayin edebilmesi gibi toplumumuzun temel değerlerinin kabul edilmesi gerekir" dedi.

Zorla evliliklerin önüne geçilmesi gerektiğini de savunan Silke Lautenschlaeger, "Özgürlükçü bir değerler sisteminde, demokratik yasaların dikkate alınmaması ve gelinen ülkedeki özellikle kadın ve kızların ezildiği eski geleneklerin ağır basması, kabul edilemez bir durum" diye konuştu.

Sendikadan eleştiri

"Zorla evlilikler olduğu kadar namus cinayetlerinin de konu edilmeli" diyen bakan, göçmen ailelerdeki kadın ve kızlara eşit bir yaşamın güvencesini verebilmek için aktif bir uyum politikası izlemesi gerektiğini dile getirdi. Lautenschlaeger, "Burada önemli olan Almancanın öğrenilmesi" derken, Alman Sendikalar Birliği (DGB) Hessen Teşkilatı "vatandaşlık testi"ne karşı çıktı.

Sendikanın Eğitim Sorumlusu Eberhard Becker, "Böyle bir olayın, testi vatandaşlık temeli yapmaktan başka bir anlamı yok" diyerek, şöyle konuştu:
"Zaten vatandaşlığa geçiş de yıllar süren bir işlem olduğuna göre, bu süre içinde herkes vereceği cevapları ezberleyeceği için, bu test basit bir açıklamadan öte gitmez, sözde kalır."

FDP karşı

Hür Demokrat Parti (FDP) Eyalet Teşkilatı Başkanı Jörg Uwe Hahn da teste karşı çıkarak, testlerle bir sonuca varılamayacağını belirtti. Ancak yapılması kararlaştırılması halinde de soruların hazırlanmasında "hassas" olunmasını istedi.

Testin hazırlanmasında kiliselerin, yabancılar dairelerinin ve muhalefetin de dikkate alınmasını talep eden Hahn, "Baden Württemberg´de yapılan hataların tekrarlanmaması için dikkat edilmesi gerekir" dedi.
Hükümetteki Hıristiyan Birlik Partisi´nin (CDU) içinden de Hessen´deki planlanan uygulamaya tepki geldi.

Frankfurt Belediyesi´nin Göç Sorumlusu Albrecht Magen, bu tür uygulamalarla Anayasal düzene düşman olan kimselerle, teröristlerin belirlenemeyeceğini belirterek, "Tüm bu zahmetlere, sadece bir şey elde edilebilmesi halinde değecektir" diye konuştu. Magen, Frankfurt Belediyesi´nde günde ortalama olarak 15 kişinin vatandaşlık işlemlerinin yapıldığına dikkat çekti.

Daha netleşmedi

Hessen İçişleri Bakanı Volker Bouffier kısa bir süre önce yaptığı açıklamada vatandaşlığa geçmek isteyen yabancılara dönük "Bilgi ve Değerler" adı altında özel bir uygulama başlatılacağını ve bu uygulama ile kişilerin Almanya´nın temel değerlerini kabul edip etmediklerinin belirlenmeye çalışılacağını kaydetmişti. Ancak bakan Bouffier, bunun bir soru formu şeklinde mi yoksa memura uygulama yönetmeliği olarak mı hazırlanacağının henüz kararlaştırılmadığını söylemişti.

Yeşiller´den önerge

Hessen Eyalet Meclisi Birlik 90/Yeşiller Grubu, Baden-Württemberg Eyaleti´nde 1 Ocak’tan itibaren Alman vatandaşı olmak isteyen yabancılara uygulanan ’’İslam testi’’nin anayasaya aykırı olduğu yönünde karar alınması için yerel meclise önerge verdi.

Önergede, devletin, vatandaş yapacağı kişilerin anayasaya bağlılığını tespit etmeye hakkı olduğu, ancak vatandaşlıkta bireysel görüş ve ahlaki değerlerin bir kriter olamayacağı ifade edildi. Baden-Württemberg eyaletinde yapılan "İslam testi’’nin vatandaşlık yasasıyla da uyuşmadığı kaydedilen önergede, bu testle sadece bir dini grubun dışlanmadığı, aynı zamanda insanlar arasında ayrımcılık yapılmasını yasaklayan anayasanın 3. maddesinin de ihlal edildiği belirtildi.

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!