Güncelleme Tarihi:
Derelerin Kardeşliği Platformu avukatı Remzi Kazmaz, yaptığı yazılı açıklamada, bir firmanın, Rize'nin Güneysu ilçesine bağlı Gürgen Deresi'nde yapımı planlanan Tepe 1-2 Regülatörü ve HES projeleriyle ilgili üretim lisansı aldığını, Çevre ve Orman Bakanlığının proje için “ÇED olumlu” raporu verdiğini hatırlattı.
Rize İdare Mahkemesine “ÇED olumlu” kararı için “yürütmeyi durdurma ve iptal” davası açtıklarını ifade eden Kazmaz, şöyle konuştu:
“Güneysu Çevre Platformu ve halkı adına açmış olduğumuz dava sonuçlandı. Rize İdare Mahkemesi söz konusu projenin 'ÇED olumlu' raporunun 'yürütmesinin durdurulması' yönünde karar verdi. Mahkemenin 'telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceğini' göz önüne alarak, 'yürütmenin durdurulmasına' hükmetmesi önemli bir vurgu. Bizim en başından HES'ler konusunda ortaya koymuş olduğumuz tepki ve mücadeleyi özetliyor.”
Hukuk ve yasalar çerçevesinde HES'lere karşı alınan kararlara rağmen projelerin yapımı konusunda ısrarcı olunmasını anlamadıklarını vurgulayan Kazmaz, şunları kaydetti:
“Bu bizim aklımıza, 'Acaba bu projelerle derelerimiz, vadilerimiz ve sularımız üzerinde yapılan başka hesaplar mı var' sorusunu getiriyor. Yargı kararlarının yanında düzenlenen bilirkişi raporları ve bilimsel raporlar, HES projelerinin ülkemize ve yapılması planlanan bölgelerdeki insanlara faydalı olmadığını, aksine çok yönlü zararlarının olduğunu ortaya koymaktadır. Rant ve çıkar hesapları ile hareket eden HES yapımcı firmaları, bu hırslarından vazgeçerek, daha fazla zarar etmeden ve daha çok geri dönüşümsüz zararlar vermeden bu işten el çekmelidirler.”
Kazmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “baba ocağım” dediği Güneysu ilçesindeki HES projelerinin bölgede verdiği geri dönüşümsüz zararlar açısından önemli göstergeler oluşturduğuna dikkati çekerek, Gürgen Deresi'nde yapılmakta olan ve deneme üretimi aşamasına gelen Kale HES projesi dolayısıyla derenin kuruma noktasına geldiğini savundu.