Herrenberg’te Ebru Sergisi

Güncelleme Tarihi:

Herrenberg’te Ebru Sergisi
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2010 16:16

Almanya’nın Herrenberg kentinde Ditip tarafından organize edilen 15 günlük Ebru sanatı kursu sonrası öğrenciler eserlerini büyük bir gururla sergiledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Herrenberg kentinde Uludağ Üniversitesi İslam Sanatları Tarihi Anabilim dalı Başkanı Hicabi Gülgen’in öğrencilerin yaptığı çalışmalar sergilendi. Kente yaşayan Türk ve Almanların büyük ilgi gösterdiği sergide kursun ilk bölümünü tamamlayan yaşları 18 ila 33 arasında değişen 20 öğrenci, 15 günlük eğitim sonrası yaptığı resimler sergilendi. Dr. Hicabi Gülgen “1994 yılından beri Ebru sanatıyla uğraşıyorum. Geçtiğimiz haftalarda Fransa’da Türk günleri çerçevesinde Ebru sanatını anlatan seminerler verdim. Sonra benden burada 15 günlük Ebru sanatı üzerine bir kurs vermemi istediler. Kabul ettim. 20 kişiye iki grup halinde günde 2-3 saatlik dersler yaptık. Son günde de öğrencilerim bütün yetenek ve bilgilerini gösterdi ve resimlerini yaptı. Aralarından seçtiklerimiz burada sergiliyoruz. İlgiden son derece memnunum. Ayrıca Almanlarda bu sanatı öğrenmek istiyor. Yaz aylarında bir kurs daha yapmayı planlıyoruz” dedi. Resimler için boyaların özel olarak Türkiye’den getirildiğini belirten Gülgen Ebru sanatının bir sabır işi olduğunu söylemeden geçemeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

EBRU SANATI NEDİR?
Ebru sanatı elde hazırlanmış boyaların fırça yardımı ile yoğunlaştırılmış su üzerine serpildikten sonra desenler oluşturulup kâğıt üzerine aktarılması sanatıdır. Tamamen Türklere ait bir sanat olan Ebru’nun ilk izlerine 13. yüz yılda Türkmenistan’da raslanıyor. Anadolu’ya 14 yüzyılda İran üzerinden gelen Ebru sanatı Osmanlı döneminde büyük gelişme gösterdi. 17. Yüzyıl’da gezginler tarafından Avrupa’da tanındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!