"Herkes bu sergiyi mutlaka görmeli"

Güncelleme Tarihi:

Herkes bu sergiyi mutlaka görmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 19:22

Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı dolayısıyla Amsterdam müzesinde açılan "Sultanlar, Tüccarlar ve Ressamlar" adlı sergi, iki ülkenin tarihi ilişkilerini detaylarıyla gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül;ün Hollanda;ya ziyareti kapsamında 17 Nisan;da Kraliçe Beatrix;le birlikte açtığı sergide, iki ülke arasında geçmişi yüz yıllar öncesine dayanan ticari ilişkileri yansıtan belgelerin yanı sıra sanatsal eserlere de yer veriliyor.

Daha önce İstanbul;daki Pera müzesinde açılan ve Hollanda Devlet müzesi ile Lahey;deki Ulusal arşivin desteklediği sergide, tarihi ilişkiler sanat eserleri üzerinden sunuluyor. Sergide Dice Kayek;in Osmanlı ve günümüz Türkiyesi’nden esinlenerek hazırladığı kıyafetler ile Günay Uslu;nun Türkiye;ye yerleşen Hollandalıları anlattığı çalışmasına da yer veriliyor.

Amsterdam müzesinin davetiyle sergiyi gezen Türkiye;nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, yüz yıllar öncesini anlatan eserlerin kendisini oldukça etkilediğini söyledi. Adeta tarih içinde bir gezintiye çıktığını ve çok bilgilendiğine vurgu yapan Oral, tüm Türklere sergiyi gezmeleri tavsiyesinde bulunarak,

"Sınırlarımızı, aklımızı zorlayan harika bir çalışma. Ben buradaki bütün vatandaşlarımızın Amsterdam müzesine gelerek bu sergiyi gezmelerini, öğrencilerimizin okullarıyla buraya ziyaretler tertip etmelerini hararetle tavsiye ediyorum. Gerçekten çok etkilenecekleri garantisi veriyorum. Bizler çok etkilendik. Çok güzel bir sergi bunun kıymetini bilelim" diye konuştu.

400 yıl öncesine dayanan iki ülke ilişkilerinin bugün de çok iyi bir seyir izlediğini aktaran Oral, özellikle ticaret alanındaki durumun sevindirici olduğunu kaydetti. Türkiye;ye doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında Hollanda;nın ilk sırada yer aldığına işaret eden Oral, Türk işadamlarının da yurt dışında en çok yatırım yaptıkları ülkenin Hollanda olduğunu söyledi. Türkçe bilgilendirmenin de yapıldığı sergi 26 Ağustos;a kadar açık kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!