Her yıl 160 bin vize

Güncelleme Tarihi:

Her yıl 160 bin vize
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2012 10:49

Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Thomas E. Schultze “Her yıl 160 bin vize veriyoruz. Vizeye ret cevabına itiraz edilebilir. Başvuru yeniden incelenir ve itiraza bir yanıt düzenlenir” dedi.

Haberin Devamı

Avrupa Birilği (AB) üyesi ülkelerin İçişleri Bakanları 26 Nisan’da Lüksemburg’da biraraya gelecek. İçişleri Bakanları zirvesinde Türkiye’ye vize muafiyeti ile ilgili görüşmeler başlayabilir. Türkiye’de en fazla vize başvurusunun yapıldığı ülkelerin başında Federal Almanya geliyor. Bundan dolayı vize konusunu Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı, Hukuk ve Konsolosluk Bölüm Thomas E. Schultze, Türkiye’deki Almanya temsilciliklerinde verilen vizelerle ilgili en tepedeki diplomat. Schultze’nin vize ile ilgili sorularımıza verdiği cevaplar şöyle;

Her yıl kaç vize veriliyor?
Türkiye’deki Alman temsilcilikleri her yıl yaklaşık 160 bin vize veriyor.

Ticari, turistik ve diğer vize türlerine nasıl dağılıyor bu sayı?
Ticari vizeler toplam rakamın yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor, ziyaret ve turistik amaçlı vizeler yüzde 30, uzun süreli vizeler ise (örneğin aile birleşimi) yüzde 10’unu oluşturuyor.

Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer şehirlere coğrafi dağılım nasıl?
Vizelerin yaklaşık yüzde 50’si İstanbul’da veriliyor, yüzde 35’i Ankara’da, yüzde 15’i İzmir’de. Antalya, Bursa, Gaziantep/Adana bölgesinden ve Kayseri’den çok sayıda başvuru sahibi geliyor.

Sadece yüzde 5’ine ret

Kaç vize başvurusu reddediliyor ve temsilciliklere ve kategorilere göre dağılım nasıldır? Ret cevaplarının ana nedeni nedir?
Ticari vizelerde ret oranı yüzde 5’in altındadır, vizelerin yüzde 95’inden fazlası veriliyor. Ziyaret amaçlı vizelerde ret oranı biraz daha yüksektir. Fakat burada da başvuruların yüzde 80’inden fazlası ilk seferde kabul ediliyor. Ret cevaplarının ana gerekçeleri şunlardır: seyahat nedeniyle ilgili tereddütler veya, özellikle ailenin büyük bir kısmının Almanya’da bulunması veya başvuru sahibinin Türkiye’de işsiz olması durumunda, kişinin Türkiye’ye geri döneceği konusundaki şüpheler.

Ret cevabına itiraz etme imkanı var mı? Eğer varsa, kişiler hangi imkanlardan yararlanabilir?
Bir ret cevabına itiraz edilebilir. Başvuru sahibinin itirazı, şekli nasıl olursa olsun, bir şikayet olarak değerlendirilir, başvuru yeniden incelenir ve itiraza bir yanıt düzenlenir. Birçok defa böyle bir itirazdan ve ilave belgelerin ibraz edilmesinden sonra vize verilebiliyor. Ret yanıtı geri alınmazsa bir Alman mahkemesine şikayette bulunulabiliyor.

İtirazın avukat aracılığıyla mı yapılması gerekiyor yoksa ilgili şahsen de itiraz edebilir mi?
Avukat zorunluluğu yok. Her kişi gayri resmi bir şekilde itiraz edebilir veya başka bir kişiye bu konuda vekalet verebilir.

Almanya’da dava açılabilir.

Bir ret cevabına karşı dava açılabilir mi? Açılabiliyorsa, Alman mahkemelerinde mi açılmalı yoksa Türk mahkemelerinde de dava açma imkanı var mı?
Vize başvurusunun reddedilmesine karşı ve aynı zamanda itiraza olumsuz bir yanıta karşı Alman mahkemelerine şikayette bulunulabilir. Türk idari davalarında Alman mahkemelerinin yetkili olmadığı gibi, Alman idari davalarında da Türk mahkemeleri yetkili değildir.

Vize başvuruları ne kadar sürede yanıtlanıyor?
Ankara Büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunmak için randevular 1-2 gün içinde veriliyor. Schengen vizeleri için başvururlar genelde 24 saat içinde yanıtlanıyor.

Başvurularda karşılaşılan en önemli sorun nedir? (örneğin eksik belgeler vs.)
Başvuruların büyük çoğunluğunda herhangi bir sorun yok. Sorun çıkan başvurularda genelde, seyahat nedenine ilişkin belgeler veya kişinin Türkiye’ye geri döneceğini inandırıcı bir şekilde kanıtlayan belgeler eksik oluyor.

Kaç aile birleşimi vizesi veriliyor?
Tüm Türkiye’de her yıl yaklaşık 15 bin aile birleşimi vizesi veriliyor. m Aile birleşimi vizeleri de reddediliyor mu ve kaç tanesi reddediliyor? Aile birleşimi vizelerinin yaklaşık yüzde 18’i reddediliyor. Genelde reşit olmayan evli kızların veya “sahte evlilik” olarak adlandırılan, sadece Almanya’da oturma izni alabilmek için yapılan evlilikler kapsamındaki vizeler reddediliyor. Bazı durumlarda ise Almanya’da geçim sağlanmamış oluyor.

Avrupa Adalet Divanı’nın bir kararı uyarınca bazı meslek gruplarının vize zorunluluğu yok. Bu kişiler Almanya’ya vizesiz giriş yapabilirler mi?
Soysal kararı olarak adlandırılan bu karar uyarınca belirli meslek grupları elbette Almanya’ya vizesiz giriş yapabilirler. Bu karar belli meslek gruplarıyla sınırlı olduğundan, seyahat edenlerin sadece küçük bir kısmına uygulanabiliyor ve diğer Schengen ülkelerini değil, sadece Almanya’yı ilgilendiriyor.

Bu meslek grupları için Türkiye’de “vize gerekli değildir” ibaresini içeren bir muafiyet yazısı düzenleniyor. Bu yazıyı almak için çok fazla belgenin gerekli olduğu yönünde şikayetler var. Bu konuda ne diyorsunuz?
Bu yazı sadece, Almanya’ya giriş yaparken veya havayolu şirketlerine, kişinin, Büyükelçiliğin değerlendirmesine göre, vizeden muaf olduğunu ifade etmeye yarıyor. Amaç, yolcuya yardımcı olmak. Bu yazılar ücretsizdir. Bu yazının düzenlenmesi için yolcunun Almanya’ya giriş yaparken, vizesiz giriş yapmaya hakkı olduğunu gösteren ve zaten yanında bulundurması gereken belgeler gerekmektedir. Bundan dolayı fazladan bir emek gerekli değildir.

Alman Konsolosluğu tarafından düzenlenen bir vizeyle önce başka bir Schengen ülkesine gitmek mümkün mü? Veya başka bir Schengen ülkesinin vizesiyle önce Almanya’ya gidilebilir mi? Mümkün değilse, neden değildir?
Örneğin, Ankara’daki İtalyan Konsolosluğu’nun vizesiyle Almanya’ya giriş yapmak neden mümkün değil? Schengen vizesiyle bütün Schengen ülkelerinde seyahat edilebilir. Ancak vize başvurusunun, asıl seyahat amacının bulunduğu ülkenin temsilciliğine yapılması gerekmektedir. Bunun tespit edilmesinin mümkün olmadığı hallerde, ilk seyahatin yapılacağı ülkeye başvuru yapılır. Örneğin, iş için Avusturya’ya gitmek isteyen ve Münih havaalanına inip araba veya trenle Avusturya’ya gidecek olan bir kişinin asıl seyahat hedefi Avusturya’dır. Avusturya’nın Schengen vizesiyle bu kişi Almanya’ya da giriş yapabilir. Schengen vizesiyle vizenin alındığı ülkeye yapılan ilk seyahatten sonraki seyahat herhangi bir Schengen ülkesine yapılabilir.

Almanya’nın Türkiye’deki temsilciliklerinin vize bölümlerinde kaç kişi çalışıyor?
Vize bölümlerinde Almanya’dan gelen 25 kişi, yerel personel olarak ise 55 kişi çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!