"Her şeyi anlattım"

Güncelleme Tarihi:

Her şeyi anlattım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2012 13:58

Almanya’da sekizi Türk 10 kişiyi öldüren üçlü neonazi terör çetesinin ağının geniş olduğu sanılıyor. Alman neonaziler üçlü çetenin terör stratejisini yaymak istemiş.

Haberin Devamı

ALMANYA’DA seri cinayetlei işleyen üçlü neonazi terör çetesinin öyle iddia edildiği gibi dış dünyayla bağlantısı olmayan kişiler olmadığı yavaş yavaş su yüzüne çıkıyor.

İstihbarat teşkilatı bu konuda bilgileri kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Seri cinayetleri araştırmak için kurulan Bavyera Meclisi Araştırma Komisyonu dün eyalet istihbarat teşkilatı eski başkanı Gerhard Forster’i bazı bilgileri tam vermediği gerekçesiyle ikinci kez tanık olarak dinledi.

“Ben önceki toplantıda herşeyi söylediğimi düşünüyorum” diyen Gerhard Forster’e, Araştırma Komisyonu Başkanı Franz Schindler, “Biz öyle zannetmediğimiz için sizi yeniden çağırdık” karşılığını verdi.

Araştırma Komisyonu üyeleri, Bavyera istihbaratına çalıştığı kamuoyuna sızan Kai D. adlı neonazinin rolü üzerine sorularla Forster’i sıkıştırmaya çalıştı. Ancak Forster, gelen soruları “bunu açık oturumda konuşmak istemiyorum. Ben 11 yıldır emekliyim, hatırlamıyorum” diyerek, geri çevirdi. Biliyorduk İstihbarat eski şefi Forster, açık oturumda Kai D.’nin adını vermeden, enformatik öğrencisinin “Thuler Netzwerk” denilen neonazi internet ağından birisini işlettiğini bildiklerini söyledi.

Forster, Almanya, Hollanda ve Avusturya’da neonazilerle bağları kuran 18 mailbox ağından dördünün Bavyera’da olduğunu, bunun birisini de bu kişinin işlettiğini belirtti. Kai D.’nin 8’i Türk 10 kişiyi öldüren üçlü çeteyle 1990’lı yıllarda sıkı bağlantısı olduğuna ve Bavyera istihbaratına çalıştığına kesin gözüyle bakılıyor.

Üçlü çetenin yol arkadaşlarından “Thüringer Heimatschutz” (Thüringen Vatanı Koruma) örgütünün beyni Tino Brandt, gizli görüşmelerinde Kai D.’nin de birlikte olduğu ifadesini vermişti. Tino Brandt’ın da Thüringen istihbaratına çalıştığı ortaya çıkmıştı. Ekleme yaptı Bavyera istihbaratı eski şefi Forster, yönetici konumundaki neonazileri ispiyoncu olarak kullanmadıklarını anlattı. Ancak Kai D.’nin neonazi ağı Thuler Netzwerk’i işlettiğini itiraf eden Forster, son ifadesinde ispiyoncu olmak için yönetici konumunda olmaması şartına “Önemli ölçüde” sözcüğünü ekledi.

Böylece Kai D.’nin ne kadar önemli ölçüde yönetici olduğu tartışma yaratacak. Bavyera’daki 4 ağdan birini işleten Kai D.’nin “Undertaker” kod adıyla silahlı mücadele üzerine yazılar yazdığı biliniyor. Devlet parasıyla mı İstihbarat eski şefi Forster, ispiyoncuları nasıl buldukları ve nasıl sınavdan geçirdikleri konusunda da bazı ipuçları verdi.

Polis ya da mevcut ispiyoncuların tavsiyesi üzerine bu kişilerle bağlantıya geçtiklerini anlatan Forster, önce ispiyoncu adayı bir eylem yerine göndererek, rapor yazmasını istediklerini, öteki ispiyoncuların yazdığı raporla onlarınkini karşılaştırdıklarını, doğru bilgi verdiğine kanaat getirdikten sonra kendisiyle ispiyoncu sözleşmesi imzaladıklarını söyledi. Eski istihbarat şefi Forster, ispiyonculara, yazdıkları rapor başına ödeme yaptıklarını, ancak bazen paraya sıkıştıkları zaman maddi yardımda bulunduklarını söyledi.

Araştırma komisyonu üyelerinin, “ispiyoncu paraya sıkışınca, iş olsun diye haber yazıyor muydu”, sorusuna, Forster “teorik olarak mümkün olabilir” yanıtını verdi. Forster, araştırma komisyonları yüzünden artık ispiyoncu kazanmanın mümkün olmadığını, çünkü eskiden kaynağın ortaya çıkmamasının yasalarla güvence altına alındığını, fakat bu yeni gelişmeyle artık klasik istihbaratçılığın bittiğini eleştirdi.

Araştırma Komisyonu Başkanı Franz Schindler, Forster’in sinirli olduğunun gözden kaçmadığına, ilginç soruların cevabını gizli oturuma havale ettiğine dikkat çekti.

Terörü yayma planı Bavyera Araştırma Komisyonu ayrıca İtalyan istihbaratının Alman neonazilerin Tirol buluşmaları üzerine raporlarını isteme kararı aldı. Komisyon ayrıca 1990’lı yıllarda neonazilerin buluşma yeri olan Nürnberg’teki “Tiroler Höhe” adlı restaurantta konuşmaların dosyasını talep etti.

Üçlü çetenin bomba imal ettiği Jena’daki garaja 1998’de yapılan polis baskınında ele geçen listede bu restaurantın da adı geçiyor. Nürnberg’te üçlü neonazi çetesi iki Türkü bu restaurantın yakınında öldürmüştü. İtalyan istihbaratının raporlarına göre neonazilerin üçlü çetenin terör stratejisini İtalya’nın Tirol bölgesine taşımak istediği sanılıyor.

İtalyan istihbaratının Alman istihbaratına gönderdiği raporda üçlü çeteye seri cinayetlerde kullanılan Ceska silahı tedarik eden ve şimdi tutuklu bulunan Ralf Wohlleben ile Münih’te bir Yunanlıyı döverek hastanelik eden azılı neonazi Norman Bordin ve Würzburg’lu neonazi Uwe Meenen’in adının geçtiği bildirildi.
Neonazilerin üçlü çetenin terör stratejisini Tirol’a yaymak için 20 bin Euro yardım yaptığı, bu bölgede döner büfesi gibi yerlerin adresini çıkardığı, ancak İtalyan polisinin olayı ortaya çıkarmasıyla planın suya düştüğü kaydedildi. Bavyera Araştırma Komisyonu Başkanı Franz Schindler, “eğer bu doğruysa, bu çevre NSU hakkında bilgi sahibiydi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!