Her şey oldular ama Alman olamadılar

Güncelleme Tarihi:

Her şey oldular ama Alman olamadılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2010 11:33

Le Monde gazetesi, siyasetten sanata, spordan iş dünyasına kadar bir çok başarılı Türk kökenlinin Almanya’da “elit bir kesim” oluşturduğunu belirtti ve “Ama onlar hala Alman değil, Türk olarak görülüyor” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

FRANSA’nın saygın gazetelerinden Le Monde, Almanya’da yaşayan ve kendi alanlarında üst seviyelere gelmiş başarılı Türklerin hala ‘Alman’ olarak kabul edilmediğini belirtti. Gazete Nihat Sorgeç’in, “Beni iyi uyum sağlamış bir Türk olarak görüyorlar, Alman değil” şeklindeki sözlerine yer verdi. Haberini, Fransızca’da yaygın bir deyim olan ve ‘devamlı eleştirilere, alaylara maruz kalan’ anlamında kullanılan ‘Tete de Turc’ başlığıyla duyuran Le Monde, Nihat Sorgeç, Cem Özdemir, Aygül Özkan, Ahmet Lokurlu, Vural Öger, Faruk, Cevat ve Avni Yerli kardeşler ile Fatih Akın’ın hayatından örnekler verdi.

OBAMA BİLE DAVET ETTİ
Nihat Sorgeç’in önemli bir eğitim merkezinin başında görev yaptığını, Başbakan Angela Merkel dahil bir çok siyasetçinin kendisine danıştığını belirten Le Monde, ABD Başkanı Barack Obama’nın bile Sorgeç’i Beyaz Saray’a davet ettiğini yazdı. Gazete bu duruma rağmen Sorgeç’in “Alman olarak görülmediğinden” yakındığını belirtti. Fransız gazetesi, Cem Özdemir’in Yeşiller’in eş başkanlığına getirilmesi veya Aygül Özkan’ın CDU’dan Aşağı Saksonya’da Bakanlık görevi verilmesinin genel bakışı değiştirmediğini savundu. Son olarak 3 kasımda gerçekleşen “Uyum Zirvesi”nde 700 Türk kökenli Alman’ın, Merkel’e bir mektup sunduğunu belirten gazete, burada Türklerin, “Bizim Almanya’ya, Almanya’nın da bize ihtiyacı var” dediklerini kaydetti.

35 MİLYAR EURO CİRO 350 BİN ÇALIŞAN
LE MONDE, sadece siyasette değil, futbol dünyasından, sanayiye ve iş dünyasına kadar ‘elit Türk kesimi’nin var olduğunu belirtti. Almanya’da Türk kökenlilerin sahibi olduğu 70 bin iş yerinin 350 bin çalışanı istihdam ettiğini, bu firmaların 35 milyar Euro ciroya sahip olduklarını belirten Le Monde, 2.7 milyon Türk’ün 900 bin’inin Alman vatandaşı olduğunu, buna rağmen hala ‘Türk’ olarak görüldüklerini kaydetti.

Gazete, bazı Türklerin ‘başarılarına’ değindi ve şu örnekleri verdi:

Ahmet Lokurlu:
47 yaşındaki mühendis, 1999’da Solitem şirketini kurdu. Elektrik enerjisine karşı güneş enerjisi ile ‘soğutma’ sistemi yarattı ve bu çalışmasıyla ünlü Time dergisi onu 2007’de ‘Çevre Kahramanı’ olarak adlandırdı.
Yerli Kardeşler: 70’li yılların sonunda Almanya’ya aileleriyle gelen, Avni, Faruk ve Cevat Yerli kardeşler, kurdukları Crytek adlı firmada, 40 farklı ülkeden 300 kişiye istihdam sağladılar. Video oyunları üreticisi firmanın bugün, Kiev, Budapeşte, Sofya, Seul ve Nottingham’da stüdyoları bulunuyor.
1973’te Hamburg’da doğan Fatih Akın’ın, Almanya’nın en önemli sinemacıları arasında yer aldığını, Berlin Tiyatrosu’nun Sanat Direktörü olan Shermin Langhoff’un, bu yıl ekibiyle New York’ta Almanya’yı temsil edeceğini belirten gazete, Türk kökenlilerin Alman kültürüne olan katkısını da okuyucularına yansıttı.

VURAL ÖGER: ALMANYA SEVGİM YETMİYOR MU?
VURAL Öger kurduğu firmayla turizm sektöründe dünya devleri arasında yer aldı. Bir dönem AP milletvekilliği de yapan Vural Öger’in kendi sitesinde yer alan şu sözleri anlamlı: “Beni vatandaşlığımdan mahrum etmeyin. Bu ülkede şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım ve size yalvarıyorum. Alman Anayasası’na bağlılığım, saygım ve sevgim yetmiyor mu?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!