Güncelleme Tarihi:
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanya’da 1984 yılında kuruldu. Bugün 900 cami derneği bulunan DİTİB, Almanya’daki en büyük İslami kuruluş. Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi öncesine kadar, Müslümanların tek temsilcisi, diyalog partneri görülüyordu. Ama bu bakış DİTİB’e bakış bir gecede değişti.
DİTİB’e yönelik eleştiriler, önce 1915 olaylarını soykırım olarak tanımaması için Alman Meclisi’ne yazdığı mektupla başladı. Asıl eleştiri bombardımanı ise Türkiye’deki darbe girişiminin ardından patladı. Darbe girişimine karşı DİTİB, Milli Görüş dahil dört İslami kuruluşla ‘Demokrasi Zaferi’ başlığı altında bir ortak bildiri yayınladı. Bildiri internet sayfasından yayınlanır yayınlanmaz, gürültü koptu. Gerçi DİTİB ortak bildiriyi hemen internet sayfasından kaldırdı. Ama tartışma daha da büyüdü. Hagen’de DİTİB’e ait bir camide “Vatan hainleri dışarı” levhası, tepkileri daha da tetikledi.
ELEŞTİRENLER NELER SÖYLÜYOR
Almanya’da DİTİB’e yönelik eleştiri ve suçlamalar şöyle:
* DİTİB, Türkiye’den, doğrudan Başbakana bağlı olan Diyanet’ten yönetiliyor. Diyanet’in talimatıyla bildiriyi yayınladı.
* Diyanet tamamıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çizgisinde.
* DİTİB darbe girişimini kınıyor ama Türkiye’de gazetecilerin, savcıların, yargıçların tutuklanmasına, on binlerce insanın işten atılmasına hiç sesini çıkarmıyor.
* Darbe girişiminin ardından DİTİB imamları cuma vaazlarında tamamen Erdoğan yanlısı konuştu.
* DİTİB’in okullarda din derslerini şekillendirmesi, sınıflarda öğrencileri etkilemesine yol açar...
EYALETLER BİR BİR TAVIR ALIYOR
DİTİB, Almanya’nın da isteğiyle resmi cemaat statüsü kazanmak, din derslerinden sorumlu olmak için yoğun çalışma yürütüyor. Bu eleştiriler sonucu eyaletler arka arkaya DİTİB’e sırt çevirmeye başladı.
* Aşağı Saksonya, Rheinland Pfalz eyaletleri DİTİB’le görüşmeleri dondurdu.
* Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Başbakanı SPD’li Hannelore Kraft, DİTİB’e dini cemaat statüsü verilmesi konusunda şüpheleri olduğunu açıkladı.
* Bavyera Eyaleti, “Türk politikasının etkisi altında” gerekçesiyle İslam din derslerinde DİTİB’le işbirliğine yanaşmıyor.
* DİTİB’in İslam din derslerinden sorumlu olduğu tek eyalet Hessen de, “Gelişmeleri endişeyle izliyoruz” dedi.
NEREDEN NEREYE!
‘DİTİB vazgeçilmez bir partner’ demişti: Rheinland Pfalz Eyalet Başbakanı Malu Dreyer, 13 Mart 2016 eyalet seçimleri öncesi Ludwigshafen kentindeki DİTİB camisini ziyaret ederek, uyum çalışmalarını, mültecilere yardımını övmüş ve “DİTİB bizim için vazgeçilmez bir partner” demişti. Malu Dreyer, din derslerini DİTİB’in üstlenmesi için yapılan müzakereleri şimdi dondurdu.
Gabriel, “Ben sizin enişte” demişti!: Başbakan Yardımcısı ve SPD lideri Sigmar Gabriel, 28 Mart 2010’da Müslüman göçmenlere destek amacıyla Ruhr’da DİTİB’e bağlı beş camiyi gezmişti. Bochum’daki Merkez Camisi’nde Türklerle bir araya gelmişti. Önceki eşinin Türk olduğunu hatırlatan Gabriel, Türkçe olarak, “Ben sizin enişte” demişti. Gabriel, camiyi gezip imam Abdullah Okuroğlu’ndan da bilgi almıştı.
DİTİB camisine destek vermişti: DİTİB’in Köln’de yaptırdığı Merkez Camisi’ne karşı çıkan aşırı sağcı oluşum Pro Köln’ü protesto amacıyla düzenlenen gösteriye, dönemin belediye başkanı Fritz Schramma da katılmıştı. Irkçılara ‘kırmızı kart’ gsöteren Schramma, “Köln’de ırkçılığa hayır” demişti. Bu fotoğraf, gösterinin yapıldığı 20 Eylül 2008 tarihinde çekilmişti.
Politikacılar hep destek vermişti: DİTİB, ‘Barış için teröre karşı el ele’ adıyla 21 Kasım 2004’te Köln’de bir yürüyüş düzenlemişti. Yürüyüşe farklı uluslardan 25 bin kişinin yanı sıra dönemin Göç, Mülteciler ve Uyum Sorumlusu Marieluise Beck, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth ile Bavyera İçişleri Bakanı Günther Beckstein da katılmıştı.