Helmut Schmidt'e veda

Güncelleme Tarihi:

Helmut Schmidte veda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2015 15:26

Almanya, İkinci Dünya Savaşı sonrası efsane başbakanlarından Helmut Schmidt'e büyük bir devlet töreniyle veda etti. Başbakan Merkel, “Bu büyük kişinin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Helmut Schmidte veda


Almanya, Hamburg'taki evinde 10 Kasım'da 96 yaşında ölen eski sosyal demokrat başbakanlardan Helmut Schmidt'i ebedi yolculuğuna uğurladı.

Helmut Schmidte veda


Hamburg'un sembolü 400 yıllık  Michel Kilisesi'nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Merkel, Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, eski başbakan Gerhard Schröder, eski cumhurbaşkanı Christian Wulff, ABD eski dışişleri bakanı Henry Kissinger, Fransa eski cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing gibi yabancı devlet adamları katıldı.

Törende Türkiye'yi Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu temsil etti.

Helmut Schmidte veda


Orkestra, Schmidt'in sevdiği Johann Sebastian Bach'ın eserlerini çaldı. Bayraklar yarıya indi ve tören canlı yayınlandı.

Helmut Schmidte veda


Başbakan Merkel, konuşmasında Schmidt'in hayatının sonuna kadar varlığını hep hissettirdiğini belirterek, yokluğunu Almanya olarak herkesin hissedeceğini vurguladı. Merkel konuşmasını, “Bu büyük devlet adamı, büyük Alman ve büyük Avrupalının önünde saygıyla eğiliyorum” diye bitirdi.

Merkel ardından, Schmidt'in Alman bayrağına sarılı tabutu önünde saygı duruşunda bulundu.

Helmut Schmidte veda


BİR DEVİ KAYBETTİK

Haberin Devamı

1973-1977 yılları arasında ABD dışişleri bakanı Henry Kissinger, konuşmasını Almanca yaptı.
Kissinger, Schmidt'in “Vicdanı olmayan siyaset suç eğilimlidir” sözünü hatırlattı ve Schmidt'i “Dünyanın siyasi vicdanı” olarak niteledi.

Schmidt'in savaş sonrası siyasetçilerin büyük çoğunluğunun en bilgilisi olduğunu söyleyen Kissinger, birbirlerine siz diye hitapettiklerini belirtti.

Helmut Schmidte veda


Hamburg Eyalet Başbakanı Olaf Scholz da konuşmasında, “Bir devi kaybettik. Schmidt'in hem politikacı hem insan olarak bıraktığı boşluğu hep hissedeceğiz” dedi.

Papaz Alexander Röder, Schmidt'in ölümünün milyonlarca insanı etkilediğini, taziye defterine “İyi bir arkadaş ölmüş gibi” mesajları yazıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Alman milli marşı okunduktan sonra Helmut Schmidt askeri törenle Ohlsdorf mezarlığına götürüldü ve aile mezarlığında toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!