Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Federal Cumhuriyeti'nin tarihinde en uzun süre başbakanlık yapan Helmut Kohl, bugün 80 yaşına girecek. Önceki yıl geçirdiği bir beyin ameliyatı yüzünden kısmen felç olan ve konuşma güçlüğü çeken Kohl'ün 80'inci yaş gününü Ludwigshafen'deki evinde aile fertleri ve en yakınlarıyla kutlayacak. Yıllarca genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Kohl için geniş kapsamlı bir doğum günü partisi düzenlemeyi planladığı, ancak sağlık sorunu yüzünden Kohl'ün katılmak istemediği de öğrenildi.
Ludwigshafen'de doğdu
Helmut Kohl, 3 nisan 1930'da Almanya'nın Ludwigshafen kentinde doğdu. Babası Hans Kohl Bayveralı bir maliye memuruydu. Annesi Ceciliae de ev kadını. Ailenin üçüncü çocuğu olan Helmut Kohl, ilk ve orta öğrenimini Ludwigshafen'de yaptı. Kendisinin büyüğü erkek kardeşi İkinci Dünya Savaşı'nda yaşamını yitirdi. Kendisi de savaşın sonlarına doğru havacı olarak askere çağrıldı. Ama cepheye gönderilmedi.
Helmut Kohl, 1950 yılında Max Planck Lisesi'ni bitirdikten sonra Frankfurt Üniversitesinde hukuk öğrenimine başladı. Ancak bir yıl sonra Heidelberg Üniversitesine tarih ve devlet bilimleri okumak üzere kaydını yaptırdı. 1956 yılında Heidelberg'de üniversiteyi bitirdi ve aynı üniversitede “1945'ten sonra Pfalz bölgesinde politik partilerin yeniden kurulması” adı altında bir çalışma yaparak doktorasını aldı. 1969 yılında Ludwisgsbhafen'de Kimya Sanayicileri Birliği'nde işe başladı ve bir yıl sonra da uzun süredir tanıdığı Hannelore ile evlendi. Bu evlilikten 1963 Walter ve 1966 da da Peter isimli erkek çocukları dünyaya geldi. Peter, Türk kökenli Elif isimli bir kızla 2001 yılında evlendi.
Güneş alerjisi hastalığı çeken eşi Hannelore Kohl, 5 Temmuz 2001'de intihar etti. Helmut Kohl, 8 mayıs 2008'de uzun süredir kendisine eşlik eden hayat arkadaşı Maike Richer ile evlendi.
Küçük yaşta politika
Kohl, lise öğrencisiyken 1946'da CDU'nun Gençlik Teşkilatı “Genç Birlik”e (JU) üye oldu. 1953'de CDU Rheinland-Pfalz Teşkilatı Yönetim kurulu Üyesi, 1954'de başkanı oldu. 1960-1969 arasında Ludwigshafen Belediyesi CDU Meclis Grup Başkanlığı yaptı. 1963'de Rheinland-Pfalz Eyalet Parlamentosu CDU Meclis Grup Başkanlığını üstlendi. 1966-1974 arasında Rheinland-Pfalz CDU Eyalet Teşkilatı Başkanlığı yaptı. 1966 'da CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu Üyesi olan Kohl, 1969 yılında Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 1973'da CDU genel başkanlığına aday oldu. Ancak Rainer Barzel karşısında tutunamadı. 1973'de Kohl, CDU'nun genel başkanı oldu ve bu görevi 7 Kasım 1998'e kadar aralıksız sürdürdü.
İlk yarış
Kohl, ilk kez 1976 seçiminde CDU/CSU'nun başbakan adayı oldu ancak Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakanı Helmut Schmidt karşısında kaybetti. Seçimleri kaybeden Helmut Kohl, CDU/CSU meclis grup başkanlığını üstlendi ve Rheinland-Pfalz Eyalet Başbakanlığını bıraktı. SPD ile FDP koalisyon 1982 yılı ortalarına doğru çatırdamaya başladı. FDP'nin “cephe değiştirmesi” üzerine 1 Ekim 1982'de Başbakan Helmut Schmidt güvensizlik önergesi ile koltuğu terk ederken Kohl Başbakan oldu. Fakat parti içi tartışmaların yoğunlaşması üzerine Başbakan Kohl'ün talebiyle Cumhurbaşkanı Karl Carstens Federal Meclisi feshedip 6 Mart 1983'de erken seçime karar verdi. CDU/CSU yüzde 48.8 oy aldı ve Kohl FDP ile koalisyon hükümeti kurdu. 1978-1998 arasında seçimlere 6 kez başbakan adayı olarak katılan Helmut Kohl en fazla oyu yüzde 48.8'le 1983 seçimlerinde aldı.
Helmut Kohl İsrail'de 24 Ocak 1984 tarihinde Knesset'de af dileyip iki ülke arasındaki ilişiklerin geliştirilmesinde önemli rol oynadı. Eski Doğu Almanya'nın Leipzig ve Dresden kentlerinde başlayan “Halk biziz” hareketi 9 Kasım 1989 tarihinde Berlin'de utanç duvarlarının delinmesini sağladı. Daha birkaç gün öncesine kadar “Almanya'nın birleşmesi hayal” diyenleri şaşırtıcı gelişmeler üzerine Kohl, “iki Almanya'nın birleşmesinin mimarı” olarak tarihe geçmeyi garantilediği tarihi adımı attı. Kohl, 28 Kasım 1989 tarihinde Almanya'nın ve Avrupa'nın bölünmüşlüğünü sona erdiren “10 Maddelik Programı”nı ilan etti. 18 Mayıs 1990'ta iki Almanya'yı birleşmeye götürecek Para-Ekonomi ve Sosyal Birlik Devlet Sözleşmesi imzalandı. Helmut Kohl ve dönemin FDP'li Dışışleri Bakanı Hans Dietrich Genscher'in yoğun çabalarıyla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki işgal kuvvetleriyle “2 artı 4 Sözleşmesi” imzalanıp iki Almanya'nın birleşmesinin yolu resmileştiridi.
İki Almanya'nın birleşmesinden sonra 1990 yılı aralık ayında yapılan ilk genel seçimleri Helmut Kohl SPD'nin başbakan adayı Oskar Lafontaine e karşı kazandı. 1994 yılındaki genel seçimlerde de SPD'nin başbakan adayı Rudolf Scharping karşısında da bu başarısını sürdürüp başbakanlık koltuğunu korudu.
Ancak 1998 yılında yapılan genel seçimlerde Helmut Kohl, Yeşiller'in desteklediği SPD'nin başbakan adayı Gerhard Schröder karşısında aradığını bulamadı. Helmut Kohl, 26 Ekim 1998 tarihinde başbakanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalırken, yerine Gerhard Schröder geçti.
Bağış skandalı
Helmut Kohl, Partiler Yasası'na göre kimden bağış alındığı açıklamak zorunda olduğu halde, seçim öncesi aldığı 1.5-2 milyon Mark değerindeki bağışın kaynağını açıklamamakta direndi. Kohl, “ben kendilerine şeref sözü verdim, isimlerini açıklamam” dedi. Bağış skandalı nedeniyle Bonn mahkemesi tarafından 300 bin Mark para cezasına çarptırıldı. Bu tartışmalar nedeniyle Kohl, 18 Ocak 2000 tarihinde CDU'nun onur başkanlığını “gönüllü” olarak bıraktı.
Geri dönüş primi
Almanya'da ilk kez 1983'de Kohl döneminde işsiz yabancıları ülkelerine geri dönmeye özendirmek amacıyla “geri dönüş primi” uygulaması başlatıldı. Kişi başına 10 bin 500 Mark verilmesi öngörülen bu uygulama çerçevesinde 1983-1984 yıllarında 100 binden fazla Türk geri döndü. Aile bireyleriyle birlikte geri dönenlerin sayısı 300 bine ulaştı.
Türkiye'ye hayır
Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) öncüsü konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasındaki ilişkiler Helmut Kohl'ün de yıllarca genel başkanlığını yaptığı CDU'lu olan Almanya'nın ilk Başbakanı Konrad Adenauer döneminde başlatıldı. Böyle olduğu halde Helmut Kohl, Türkiye'nin AB üyeliğine pek de sıcak bakmadı. 1997'de Türkiye'nin AB üyeliği konusunda olumlu bir karar çıkmamasında Kohl etkin bir rol oynadı. Bu gelişme üzerine dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz, Nazi döneminin politikasını anımsatarak, Almanya'yı “yaşam alanını genişletme politikası izlemekle” suçladı. Bunun üzerine iki ülke arasındaki ilişkilerde ciddi bir sıkıntı yaşanmıştı.
Köhler ve Merkel'den kutlama
Cumhurbaşkanı Horst Köhler “80'inci yaş gününüzü kalpten kutluyorum” diyerek başladığı kutlama mesajında, “Biz hepimiz, ülkemiz ve Avrupa'da barışa katkılarınızdan dolayı size müteşekkiriz” dedi. Başbakan Angela Merkel de, kutlama mesajında, “sizin kişisel angajmanınız, Almanya'nın ve Avrupa'nın geleceğine olan inancınız, Almanya'nın barış içinde birleşmesi yolunu hazırlamanız, Avrupa'nın bütünleşmesi sürecinde motor rolünü üstlenmeniz size ayrı bir konum verdi" dedi.