Güncelleme Tarihi:
ALMAN Hastalık Kasaları Birliği, Danıştay’ın ilaç firmalarının doktorlara verdiği hediyelerden dolayı cezai bir yaptırım uygulanamayacağı kararından sonra yolsuzluğa karışan doktorlarla mücadele edilemediğini açıkladı.
Hükümete çağrıda bulunan Hastalık Kasaları Birliği, yasal boşluğun derhal kapatılmasını istedi. Yerel Hastalık Kasası AOK Yöneticisi Jürgen Graalmann da, “Hapis cezası gibi yaptırım mekanizmaları da hayata geçirilmeli” dedi.
Hastalık Kasaları, bu konuda hükümete yasa önerisinde bulunan bir konsept hazırladı. Kasalar, doktorların provizyon veya hediye almalarının doktorlar yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen soruşturma ve yaptırım olmadığını kaydetti.
Kasalar, bazı doktorların hediye almasının yanı sıra, hastalarını gerekli olmadığı halde hastanelere yönlendirerek komisyon almakla suçladı. Doktorların yol açtığı yolsuzluğun kesin maliyeti bilinmiyor. Ancak Yolsuzlukla Mücadele Derneği’nin tahmini rakamları milyarlarca Euro’yu buluyor.
CDU Sağlık Politikaları Sözcüsü Jens Spahn, Almanya Tabipler Birliği’nin kendi iç sorunlarına çözüm bulamaması durumunda sert tedbirler öngören yasal düzenlemelere yeşil ışık yakılacağını söyledi.
Spahn, “Ya doktorlar kendi aralarında, yolsuzluğa karşı önleyici tedbirler alır ya da savcılığın dava açabilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yaparız” dedi.
Spahn, ilaç firmalarıyla doktorlar arasındaki işbirliği ve rüşvet arasında çok ince bir sınır bulunduğunu, Almanya’da ilaç firmaları ve laboratuvarların doktorlara doğrudan ve dolaylı para veya hediyeler verdiğini de kimsenin inkar etmediğini söyledi.
Spahn, tüm doktorların zan altında bırakılmaması ve hastaların güveninin zedelenmemesi gerektiğini de kaydetti. FDP’li Sağlık Bakanı Dainel Bahr ise doktorlar arasındaki rüşvete yönelik ek tedbirlere ihtiyaç duyulup duyulmadığının araştırılacağını açıkladı.
SPD’nin önerisini iktidar istememişti
DANIŞTAY, muayenehane sahibi doktorların serbest meslek statüsünde olduğunu ve bu nedenle ilaç üreticilerinden hediye almaları durumunda rüşvetle yargılanamayacaklarına karar vermişti.
SPD’nin geçtiğimiz yıllarda verdiği rüşvet alan doktorlara ağır ceza içeren yasa önerisi ise, iktidar partileri tarafından reddedilmişti.