HDTV ne zaman geliyor?

Güncelleme Tarihi:

HDTV ne zaman geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 16:00

Almanya'da anten (DVB-T) üzerinden yüksek çözünürlüklü (HD) televizyon yayınlarının 2014'te başlaması bekleniyor. Temekomünikasyon şirketleri boş olan frekansları anten üzerinden gürüntü yerine internet için kullanıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'da anten (DVB-T) üzerinden alınabilen yüksek çözünürlüklü (HD) TV yayınları henüz yok. Almanya'da 2003 yılından bu yana anten (DVB-T) üzerinden dijital yayınlar bulunuyor. Ücretsiz olan bu yayınları ise Almanya'da sadece yüzde 11'lik bir televizyon izleyici kitlesi kullanıyor. Sunulan program sayısı ve resim kalitesi ise bölgelere göre değişiyor. Özellikle şehir dışı bölgelerde kalite iyice düşüyor. Diğer Avrupa ülkeleri ise bu konuda daha iyi durumda. Anten üzerinden alınabilen daha fazla, yüksek çözünürlü program sunuluyor ve yayınların ağı daha da geniş.

ANTEN (DVB-T) ÜZERİNDEN NEDEN HDTV YAYINLARI YOK?



Aslında Almanya'da da anten üzerinden sorunsuz şekilde yayın almak mümkün. Ancak boş frekans eksikliği var. Federal hükümet 1998 yılında yayınların dijitalleştirilmesi kararı aldığı zaman anten üzerinden daha fazla yayın yapılması konusu ele alınmıştı. Anten üzerinden daha fazla HD görüntü sunmak için daha fazla frekansa ihtiyaç duyuldu. Ancak telekomünikasyon şirketleri boş olan frekansları daha çok hızlı internet ulaşımında kullanmayı tercih etti.

NEDEN YURT DIŞINDA ANTEN ÜZERİNDEN HDTV YAYINLARI VAR?

Fransa, İngiltere, İtalya, Norveç, İsveç ve Danimarka HDTV kalitesinde yayınları anten üzerinden yayınlıyor. Hatta bu ülkelerde DVB-T2 adı verilen yeni standartlar kullanılıyor. Bu ülkerede daha fazla insan anten üzerinden bu yayınları alıyor. Bu bağlamda HDTV sahibi olmak da anlam kazanıyor. Ayrıca bu ülkelerdeki frenkanslar çok sayıda bölgesel programların yer aldığı Almanya'da gibi sık aralıklara sahip değil.

ANTEN ÜZERİNDEN HDTV YAYINLARI ALMANYA'DA DA OLACAK MI?

Almanya'da HD yayınlarının anten üzerinden alınabilmesi için DVB-T2'ye ihtiyaç var. Şu anda 2012 yılının sonuna kadar devam edecek olan arazi denemeleri yapılıyor. Ancak 2014 yılından önce DVB-T2'nin hayata geçmesi mümkün gözükmüyor. Ancak bu hayat geçse bile HD kalitesinin kullanılabilceği garantisi yer almıyor. Bunun yerine şu anda varolan programlar daha yüksek sinyallerle yayın yapacak. DVB-T2 aletleri normal DVB-T yayınlarıın da alabilecek

DVB-T2 İÇİN YENİ TELEVZİYONA İHTİYAÇ VAR MI?

Tüketiciler açısından bu yayınları almak ek masraf anlamına geliyor. Çünkü DBV-T2 yayınları için yeni Recevier'e ihtiyaç var. İngiltere, İtalya ve İsviç'te şu anda programlar, DVB-TV'lerle kullanılabilen Standardta yayınlanıyor. Bu nedenle telvzyon üreticileri Avrupa pazarı için sadece DVB-T2 alabilen televizyonlar üretmeye başladı bile.

ALMANYA'DA HANGİ HD YAYINLAR BEKLENİYOR?

Almanya'da ne devlet ne de özel televizyonlar DVB-T2 için karar vermiş durumda değil. Özel televizyonlar DVB-T yayınlarından geri çekiliyor. RTL grubu Nürnberg'de bu antenlerin yayınlmasını durdurdu. Özel televizyonlar için DVB-T2'ler ise ancak ek kazanç elde etmesi durumunda cazip. Özellikel pay TV'ler, alışveriş programları veya oyun programları gibi. Bu da programın şifreli yayınlanması anlamına geliyor.

Almanya'da HDTV yayınlarını anten üzerinden almak mümkün. Yurt dışında uygulanıyor. Ancak medya politikası ve yayıncıların çıkarları bu konunun sorunsuz bİr şekilde hayata geçmesini engelliyor. Antenle sadece HD yayınları değil normal Standard yayınlar bile zaman zaman sıkıntı yaratıyor ve bu da tüketicinin antenle yayın alma isteğini azaltıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!