Güncelleme Tarihi:
Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul'da temaslarına devam eden Böhmer, bugünü yaptığı açıklamada, göçmenlerin Almanya'ya geldikten sonra değil, gelmeden önce uyuma yönelik çaba göstermelerinin daha yapıcı olduğunu ve artık böyle bir uygulamaya geçildiğini belirtti. Böhmer, İstanbul'daki Goethe Enstitüsü'ne gerçekleştirdiği ziyarette, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından hazırlanan göç öncesi uyuma yönelik yedi ayrı proje hakkında da yetkililerden bilgi aldı.
Maria Böhmer'e tanıtılan yedi uyum projesi 2007 yılında kurulan Avrupa Uyum Fonu tarafından destekleniyor. Bu projelerde, göçmen adaylarının, henüz kendi ülkelerinde iken, yerleşecekleri ülke hakkında bilgilendirilmesi öngörülüyor. Bu kurslara katılım, 2007 yılından bu yana uygulanan dil kursunun aksine, zorunlu değil.
Almanya Türk Toplumu (ATT) ve Almanya Alevi Federasyonu (AABF)sözkonusu uyum öncesi kurslara katılıyor. Alevi toplumunun temsilcilerinden Turabi Temiz, "göçmenler, Almanya'ya gelmeden önce
uyum konusunda istekli olmalılar", dedi. Temiz, çok sayıda insanın Almanya'ya yanlış bilgilerle geldiğini bu yüzden atılacak adım hakkında on kez düşünmek gerektiğini belirtti. Almanya Türk Toplumu'ndan Alişan Genç ise göç edecek insanların, göçün ne olduğu konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Genç, evlilik sonrası Türkiye'de yaşayan eşin Almanya'ya gelmesi ile sosyal sorunların çözülmediğini ifade etti.
Öte yandan göç öncesi hazırlık kurslarını arz eden kuruluşlar,Türk Devleti ile yaşadıkları bürokratik sıkıntılara vurgu yapıyor. Toplum ve kültür içerikli bu kurslar Almanya'da temeli dil kursu olan zorunlu kurslar kapsamında veriliyor. 2007 yılında değiştirilen Federal Göç Yasası göçmen adaylarının, kendi ülkelerinde belli düzeyde Almanca öğrenmiş olmalarını şart koşuyor.
İstanbul Goethe Enstitüsü'nde bu yönde sunulan kurslara bugüne dek 1235 kişi katıldı. Enstitü şu an 16 ayrı kurs veriyor. 2008 yılında kurslara katılanların yüzde 60'ı, 2009'da ise şu ana dek yüzde 64'ü Almanca sınavında başarılı oldu.
Türkiye, Göç Yasası kapsamında göçmen adaylarına kendi ülkelerinde verilen Almanca kurslarına karşı çıkıyor. Almanya Türk Toplumu da bu görüşü paylaşanlardan. Ancak ATT, dil kurslarının Almanya'da
yoğunlaştırılmasını talep ediyor. Alevi Federasyonu ise göçmenlerin kendi ülkelerinde dil kursuna gitmelerine olumlu bakıyor.