Güncelleme Tarihi:
Bağış, Çırağan Sarayı'nda ABD'nin Herald Tribune Gazetesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Spor Ekonomisi Zirvesi'nin açılışında Türkçe yaptığı konuşmada, anlamlı bir etkinlikte bir araya geldiklerini belirterek, “Çok anlamlı, çünkü Herald Tribune gibi önde gelen kuruluşlardan biri, ilk defa düzenlediği spor konferansını İstanbul'da gerçekleştirmeyi ön gördü. Bu, İstanbul'un birçok titrine eklenecek, onur hanesine yazılacak bir gelişmedir” dedi.
İstanbul'un tarihte büyük imparatorluklara başkentlik yapmış şehir olarak bugün geleceğin istikrarını ve barışını kurma konusunda önemli bir merkez olduğuna dikkati çeken Bakan Bağış, şöyle konuştu: “Tabii ki İstanbul'da birçok uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptık. Her geçen gün farklı farklı toplantılar düzenleniyor. Geçen hafta bir günde 5 ayrı uluslararası konferansın veya etkinliğin açılışında söz almaya nail olmuştum. Şehrimin popüler olmasından gururlanmıştım. Hepimiz milletçe artık olimpiyatları İstanbul'da düzenlemeye hazır olduğumuzu bütün dünyaya haykırıyoruz. Olimpiyatların İstanbul'da gerçekleşmemesi İstanbul'un değil, olimpiyatların eksikliği olur. İstanbul gibi tarihte 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış, AB üyesi olmadığı halde Avrupa Birliği'nin hem kültür, hem spor başkenti olabilme sıfatına erişmiş tek şehrin olimpiyatlara ev sahipliği yapması aslında çok doğru, çok doğal bir tercihtir. Olimpiyatlar gibi uluslararası bir etkinliğin düzenlenmemiş olması, tarihinde hiç bu şehre uğramaması olimpiyatların eksikliğidir. Biz bu eksikliği gidermeye talibiz.”
Hükümetçe olimpiyatlara başvururken başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere her bakanın ayrı ayrı bir belge imzalayarak devlet ve hükümet olarak bu sürecin arkasında olduklarını yazılı beyanlarla ortaya koyduklarını ifade eden Egemen Bağış, “Türkiye Futbol Federasyonu'nun Avrupa Şampiyonası'nı yapma girişimine saygı duyuyoruz. Onları da destekliyoruz. Ama olimpiyat başvurumuz bizim devletçe, milletçe el ele verdiğimiz ortak bir hedeftir. Bütün dostların desteğini bekliyoruz” dedi.
“Eksik kalan tek unvan olimpiyatlar”
Zirve ile ilgili görüşlerini İngilizce aktaran Bakan Bağış, bu zirve için zamanın geldiğini belirterek, “Çünkü Roma İmparatorluğu'na, Bizans İmparatorluğu'na, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış bir şehir. Geçtiğimiz yıl Avrupa'nın kültür başkentiydi, bu yıl Avrupa'nın spor başkenti oldu. Artık bu etkinliği düzenlemenin zamanı gelmişti” diye konuştu.
Egemen Bağış, İstanbul'un eksik kalan tek unvanın olimpiyatlar olduğunu ve bunun da kısa sürede gerçekleşeceğine inandığını söyledi.
Konuşmasında NBA'in önemli antrenörlerinden Phil Jackson'dan alıntı yapan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: “NBA'in efsane isimlerinden Phil Jackson kitap yazmıştı. Şeyh Galib'in şiirinden bir alıntı yapıyor. Şöyle alıntı yapıyor; 'Yağmur damlası için neşe nehre katılmaktır' demişti. İstanbul için neşe bu uluslararası unvanları almaktır, bu uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmaktır. Mutluluğun tanımı budur. Tarihi boyunca İstanbul'a birçok ad takılmıştır. Konstantinopol denmiştir, yedi tepeli şehir, mutluluk şehri, Dersaadet deriz Türkçe'de. Şimdi İstanbul uluslararası etkinliklerle anılıyor. Bunların birçoğunu yapmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul, Avrupa'nın kültür başkentiyken yaklaşık 10 bin etkinliği bir yılda sahneledi. Birçok yeni etkinlik yeni mekanlarla birlikte hayata geçirildi. Müzeler, sahneler oluşturuldu. Bütün bunlar sayesinde İstanbul daha büyük şehir
haline geldi. Nato Zirvesi'ne ev sahipliği yaptık. İlginç gelişmeler oldu.
Habitat, Bankalar Zirvesi, bunların hepsi şehre bir şeyler kattı.”
Avrupa Birliği projesi
İstanbul'un aynı zamanda bu anlayışa da katkıda bulunduğunu kaydeden Egemen Bağış, “Dün akşam Aya İrini'de bir konserdeydik. Farklı inançların temsilcileri sahnedeydi. İslam, Musevilik, Hristiyanlık... Bundan daha önemlisi 800 yılı aşkın süredir kiliseler, sinagoglar, camiler İstanbul'da insanlığa yan yana barış mesajı veriyor. Diyalog şehri. Karşılıklı anlayış şehri. Bence bu en önemli katkılardan biri. Bizim Avrupa Birliği'ne katacağımız en önemli şeylerden biri” diye konuştu.
Türkiye açısından Avrupa Birliği'nin bir ekonomik ya da siyasi bir proje olmadığını ifade eden Egemen Bağış, şöyle konuştu: 'Avrupa Birliği insanlık tarihinin bir barış projesidir. Avrupa Birliği içinde İngilizler ve Fransızlar yan yana yaşayabiliyorsa biz de yaşayabiliriz. Avrupa kendi içinde birçok kanlı savaşlar yaşadı. Bu kıtasal barış projesidir. Bu kıtaya barış getirmektir. Türkiye, Avrupa Birliği'ne katıldığı zaman kıtasal barış projesi, bir küresel barış projesine dönüşecektir. Türkiye, batının en doğu kısmı, doğunun en batı kısmıdır. İstanbul, Asya'nın en Avrupalı şehri, Avrupa'nın en Asyalı şehri. İşte bu yüzden Sayın Başbakanım Recep Tayyip Erdoğan, 3 ay önce Mısır'a gittiği ve konuştuğu zaman 20 bin Mısırlı havaalanında kendisini karşılamıştır. Bu çok yakışıklı, popüler bir siyasetçi olduğundan değil. Bu kendi hayatını riske ederek demokrasi getirmeye çalışan insanların kendilerine örnek aldığı bir kişi olduğu için. Hayatını tehlikeye atan bu insanlar demokrasi, serbest pazar ekonomisi, çocukları için konuşma özgürlüğü istiyorlardı. Türkiye'den ilham alıyor bu insanlar. Türkiye'nin en önemli gücü demokrasisi. Bu demokrasi de bizi Avrupa Birliği'ne yol alma kararlığımızda güçlenmiştir. Avrupa Birliği bizim için ilham kaynağı olmuştur. Bu yüzden entegrasyon sürecini hızlandırmak için sabırsızlanıyoruz. Bu Türkiye'den, Avrupa'dan da daha önemlidir. Küresel barış için önemli bir projedir.”
Türkiye'nin bugün Avrupa'nın 6. ve dünyanın ise 17 büyük ekonomisi olduğuna dikkat çeken Egemen Bağış, “Son 5 yıldır Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz. Kişi başına düşen gelirimiz son 9 yılda 3 katına çıkmıştır. Türkiye tam üye olmadan da yoluna devam edebilir. Ama tam üye olursa çok daha iyi devam edebilir” dedi.
Avrupa'nın da bundan önemli ölçüde istifade edebileceğini dile getiren Bakan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl sadece yarattığımız istihdam, kıta genelinde kaybedilen istihdam oranına eşittir. Biz bu dinamiğimizi Avrupa Birliği'ne katmak istiyoruz. Bana seçmenlerim 'Durumu iyi olmayan bu kulübe neden üye olmak istiyorsunuz?' diye soruyorlar. Bu ülkeye buyur ettiğimiz turistlerin yüzde 60'ı Avrupa'dan geliyor. Türkiye en genç ve dinamik bir iş gücüne sahiptir. Avrupa'da 45'e 28 gibi bir oran vardır. Biz genç, dinamik ve spora müsait toplumuz. Yine Nato'nun ikinci büyük güvenlik platformuna sahibiz. Son derece enerjiğiz. Dünyanın enerji kaynaklarının yüzde 70'i, Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu kaynaklar, Türkiye'nin güneyinde, kuzeyinde ve doğusunda bulunmaktadır. Enerjiyi kablosuz dağıtmak için icat yapılana kadar işbirliği yapmak durumundayız. Küresel göstergeler bize gösteriyor ki Türkiye'nin büyüme oranı Avrupa'da en büyük ve hızlı olmaya devam ediyor. Kendimizden eminiz. Oldukça kararlıyız. Avrupa'da ve burada dar görüşlü bazı politikacılar olabilir. Seçim kaybetmemek için bazı şeyler yapıyor olabilir. Ama bunlar bizi endişelendirmiyor. Türkiye'nin barış argümanları bizim yanımızdadır.”
Sporun önemi
Spor açısından düşünüldüğünde İstanbul'un birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bağış, “Spor aynı zamanda iş sektörüdür. Milyarlarca dolar yatırım yapılmaktadır. Ortaklıklarımızı ve işbirliğimizi uluslararası spor alanında geliştirme gayreti içindeyiz. Spor alanında bulunan hepinizi işbirliği yapmaya davet ediyoruz. Başbakanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık söylediği şey; siyasi ilişkiler ekonomik ilişkileri belirler. Ama bugünün realitesine göre ekonomi ve ticari bağlantılar siyasi ilişkileri belirliyor. Bunları geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.
Spor alanında yaptıklarının büyük bir barış projesine dönüşeceğini anlatan Egemen Bağış, şöyle konuştu: “Ulus olarak 2023 yılına kilitlenmiş durumdayız. 2023 Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olacak. Hırslı hedeflerimiz var. Avrupa'nın ilk 3 ekonomisi ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek itiyoruz. Kişi başı geliri 25 bin dolara yükseltmek istiyoruz. Yaptıklarımıza bakarak 11 yılda bunu iki katına çıkarabiliriz. Kendimizden eminiz. Hedefler konusunda olimpiyatlara ev sahipliği yapmak, Avrupa Şampiyonası ve diğer uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmak da katkı olacaktır.”
Zirve başladı
International Herald Tribune tarafından organize edilen 1. Uluslararası Spor Ekonomisi Zirvesi başladı. Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmasını Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış yaparken, zirveye Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A. Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin ile spor ve iş dünyasından isimler katıldı.