Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMETİN verilerine göre İstanbul’daki başkonsolosluğa temmuz ayından bu yana Almanya’daki havalimanlarında yer hizmetleri görevlisi olarak çalışmak amacıyla 140 vize başvurusu yapıldı. Rheinische Post gazetesinde yer alan habere göre, Alman hükümeti sadece ‘özel prosedür temelinde en fazla üç haneli düşük sayıda yardımcı personelin görevlendirilmesini’ bekliyor.
'YAŞANAN DURUMA BÜYÜK BİR DARBE'
Hava Taşımacılığı Yer Hizmetleri Sağlayıcıları İşveren Sendikası (ABL), Federal İş Ajansı’ndan 2 bin Türk işçinin girişini kolaylaştırmasını talep etmişti. CDU/CSU Federal Meclis Grubu turizm politikaları sözcüsü Anja Karliczek, gazeteye yaptığı açıklamada bu gelişmeleri, ‘yaşanan duruma büyük bir darbe’ olarak nitelendirdi. Karliczek, Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ve Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil’in sorunu bu kadar uzun süre görmezden gelmelerinin bedelini şimdi ödediklerini söylerken, “İşe alım için çok daha önce izin vermeleri gerekirdi. Onay prosedürü de çok geç ve çok karmaşık hale getirildi” diyerek eleştirdi.
HAVAALANLARINDA BÜYÜK KAOS YAŞANDI
Almanya’nın havalimanlarında geçici personel alımı programı kasım ayı başına kadar sınırlandırıldı. Federal hükümet, haziran ayı sonunda havaalanlarındaki personel sıkıntısı nedeniyle Türkiye’den gelecek işçiler için girişleri kolaylaştırma kararı almıştı. Temmuz ayının başında Federal İş Ajansı yeşil ışık yakmıştı. Koronavirüs salgını döneminde birçok personel işsiz kalmamak için farklı alanlarda işe girerken, bir kısmı da ağır çalışma şartları nedeniyle havalimanlarındaki görevini bıraktı. Bu nedenle haziran ayından itibaren okulların tatile girmesiyle Almanya’daki havaalanlarında büyük kaos yaşandı. Check-in işlemlerinin yanı sıra güvenlik kontrollerinin gecikmesi ve bavulların zamanında transferinin yapılamaması tehlikesine karşı birçok uçuş iptal edilmişti.