Havaleye sıkı takip

Güncelleme Tarihi:

Havaleye sıkı takip
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 12:22

Almanya'da yurtdışı havalelerinde 2 Mart'tan itibaren kimlik veya pasaport göstermek zorunlu olacak. Eskiden 2 bin 500 Euro'dan itibaren kimlik tespiti yapılırken bu 1 Euro'luk havale için bile geçerli olacak. Bankada hesabı bulunanlar kimlik göstermek zorunda değiller. Avrupa'da bir çok ülke bu uygulamaya geçti bile.

Haberin Devamı

Almanya'da başlatılan yeni uygulama ile para hareketleri daha sıkı şekilde kontrol edilecek. Yeni yasal düzenlemelere bağlı olarak 2 Mart 2009 tarihinden itibaren hesabı olmayan müşterilerin bankalardaki her türlü nakit işlemlerinde kimlik ibrazı zorunlu oluyor. Artık miktarı ne olursa olsun havale yapmak için bankaya gidildiğinde Türk vatandaşlarından pasaport, Avrupa Birliği (AB) ülkesi vatandaşlarından ise kimlik göstermesi istenecek.

Kimlik ibrazı edemeyenler para gönderemeyecek. Şimdiye kadar 2 bin 500 Euro ve üzeri işlemler için pasaport veya kimlik fotokopisinin alındığını hatırlatan yetkililer, 2 Mart'tan itibaren 1 Euro'luk işlem için bile kimlik tespiti yapılacağını, pasaport veya kimliksiz işlem yapılmayacağını bildirdiler.

AB karar aldı

Bonn'da bulunan Alman Mali Denetleme Kurumu'nun (BaFin) Basın Sözcüsü Ben Fischer konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: "Avrupa Birliği'nin 15.10.2005'de aldığı, 'Terör finansmanını engelleme ve kara para trafiğini denetleme' kararı çerçevesinde, 2008'den itibaren banka yoluyla gönderilen tüm paralarda kimlik ibrazı zorunluğu getirildi.


Bu uygulamaya, gerekli hazırlıkların yapılması ve elemanların konu ile ilgili bilgilendirilmesi için hemen geçilemedi. 2008'in Ağustos ayından itibaren uygulanması, bu tarihten mart 2009'a kadar da geçiş süresi konulması kararlaştırıldı. Mart ayında geçiş süresi de dolduğu için bundan böyle tüm para transferlerinde kimlik denetimi yapılacak."

DİĞER ÜLKELERDE DURUM NASIL?


Fransa: Fransa'da kimlik bilgisi zorunluluğu 1,5 yıldır var. Miktarı ne olursa olsun, kişi havale işlemi için kendi bankasına bile gitse kimliğini göstermek zorunda. Verilen bilgiye göre bu ülkede 7 bin Frank'ın üzerindeki havalelerde ise "Havale sebebi" de soruluyor.

Belçika: Belçika'da 2008'den beri yurtdışı havalelerinde kimlik kartı fotokopisi alınıyor. Banka işlemleri için de mutlaka kimlik bilgilerine bakılıyor.

Hollanda: Miktar ne olursa olsun havalelerde kimlik gösterme zorunluluğu Hollanda'da uzun yıllardır var. Kişi kendi hesabından para havale etmediği taktirde işlemler için kimliğini göstermek zorunda.

Danimarka: Danimarka’da yurtdışı havalelerinde kimlik soruluyor. Bankanın kendi müşterisi değilseniz para havalesi mümkün değil. Ancak bazı banka şubeleri "Turist Havalesi" adı altında müşterisi olmayan kişilerin havalesini bir kereye mahsus olmak üzere kabul ediyor. Bu havale şeklinde de kişi tüm kimlik bilgilerini bankaya vermek zorunda. Havalelerde gönderilen para miktarı 10 bin Euro’yu geçerse merkez bankasına ve vergi dairesine bilgi veriliyor.

Avusturya: Bu ülkede sadece 1000 Euro'nun üzerindeki havalelerde kimlik bilgisi soruluyor. Yetkililer, Almanya'dan sonra Avusturya'da da benzer bir uygulamaya geçmenin mümkün olduğunu söylüyorlar.

İsviçre: İsviçre de her türlü havelede kimlik bilgisine bakıyor. Yetkililer, "Kişi kendi hesabından para havale etse bile kimlik numarası alınıyor" dediler.

Üçüncü kişinin havalesi yapılmayacak


İşbank Köln Şubesi Müdiresi Dilek Türkmen yeni uygulama ile ilgili şu bilgileri verdi: "Üçüncü kişilerin başkaları adına yaptığı havaleleri mümkün olduğunca kabul etmeyeceğiz. Yani komşunuzun, iş arkadaşınızın veya herhangi bir tanıdığınızın parasını rahatlıkla Türkiye'ye gönderemeyeceksiniz. Ancak soyadları tutan yakın akrabalar birbirleri adına havale yapabilecekler. Bu durumda da havaleyi asıl gönderen kişi ile bankamızda onun adına işlem yapan kişinin kimlikleri kayıt altına alınacak" dedi.

İYİ Kİ BUGÜN GELDİM


Köln'de oturan Ali Ekber Tunç da uygulamadan bankaya gelince haberdar olduğunu belirterek, "İyi ki bugün gelmişim. pazartesiye kalsaydım ikinci kez gelmek zorunda olacaktım. Çünkü yanımda pasaportumu taşımıyorum. Uygulama kara para için çıkarılmış. Elbette yolsuzluk ve kanunsuzluk yapılmasına izin verilmemeli. Ama bu tür uygulamalar vatandaşlarımızın işini daha da zorlaştıracak. Bir kaç yüz Euro göndermek için kimlik tespiti gibi formaliteler can sıkabilir" diye konuştu.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!