Güncelleme Tarihi:
Havai fişek kullanımında mutlaka dikkat ve riayet edilmesi gereken kurallar şöyle:
Havai fişek alırken, nelere dikkat etmem gerekir?
Havai fişekler tehlikeli patlayıcı maddeler içeriyor. Bu nedenle test edilmiş ve kullanım izni verilmiş olması gerekiyor. AB ülkelerinde satılan ürünlerin AB normlarına uygun olması şart. Bu nedenle ürünler üzerinde AB normslarına uygun olduğunu gösteren CE damgası bulunuyor. CE (Communautes Europeennes) damgası, bir ürün için AB pasaportu anlamına geliyor. Üzerinde CE damgası bulunan Havai fişekler güvenliği ve kalitesi test edilerek piyasaya sürülmesine izin verilmiş havai fişeklerdir. CE damgası olmayan havai fişek satmak ve almak yasak. Bu testi Almanya’da kısa adı BAM olan Federal Malzeme İnceleme Dairesi yapıyor. O nedenle izin verilmiş havai fişeklerin üzerinde önce BAM yazıyor ve hemen ardından havai fişeğin kategorisi ve numarası geliyor. Örnek: eğer alınan havai fişek birinci kategori ise bu PI olarak, ikinci kategori ise PII olarak işaretleniyor ve üzerinde BAM-PII- 0930 yazıyor.
Başka ülkeden havai fişek alabilir miyim?
Havai fişek örneğin Polonya’da daha ucuz diye başka ülkelerden alıp kaçak olarak getirmek yasak. İzinsiz havai fişek kullanmak patlayıcı madde yasasının 40. ve 41. maddelerine göre para ve 3 yıla kadar varan hapis cezası öngörüyor. Havai fişekleri süpermarketler ve inşaat malzemesi satan marketlerden almanızı tavsiye ederiz. Bit pazarı ya da seyyar satıcılardan almayın.
YAŞ SINIRI
Hangi yaştan itibaren havai fişek kullanabilirim?
Havai fişekler birinci ve ikinci kategori diye ikiye ayrılıyor. Küçük havai fişekler birinci kategoriye giriyor ve üzerinde PI işaretiyle tanınıyor. 1. kategorideki havai fişekleri kullanmak için 12 yaş üstü şartı aranıyor. 12 yaş altı çocukların havai fişek kullanması tamamen yasak.
2. Kategori: Roket, bomba gibi fişekler 2. kategoriye giriyor ve ikinci kategori havai fişek atmak için 18 yaşın üzerinde olmak gerekiyor. Özellikle anne babaların çocukların yalvarmasına karşı inatla hayır demesi gerekiyor.
Havai fişekleri nerede muhafaza edebilirim?
Havai fişeklerin soğuk ve nemli olmayan yerlerde orjinal paketiyle muhafaza edilmesi lazım. Özellikle buraya çocukların giremeyeceğinden emin olmak gerekir. Havai fişeği kesinlikle elbisenizin içinde ya da cebinizde taşımayın.
ZAMAN VE YER
Ne zaman havai fişek atabilirim?
Yılbaşı fişeği de denilen ikinci kategori havai fişeklerin atışı 31.12 ve 1.1. tarihleri arasında saat 18 ile saat 3 arasında serbest.
Nerede havai fişek atmam yasak?
Hastane, çocuk ve yaşlılar yurdu yanında, kilise ve çatısı kamışla örtülü, yanma tehlikesi yüksek binaların bulunduğu yerlerde, kapalı alanlarda havai fişek atmak yasak. Balkonlar da havai fişek için elverişli yerler değil.
Nerede havai fişek atabilirim?
Havai fişeğin nerede atılacağı ve yönü çok önemli. Dışarıda, kamuya ait yerlerde ya da özel alanda havai fişek kullanmak serbest. Ancak burda çok dikkat edilmesi gereken hususlar var. Roket gibi 2. kategorideki havai fişekleri yerde, boş şarap ya da sekt şişesinde ateşleyin. Kesinlikle elinizde ateşlemeye kalkışmayın. Sadece küçük patlayıcıları kibrit kutusu içinde kullanılır hale geldikten sonra hemen atın.
Havai fişeği ateşlerken nelere dikkat etmeliyim?
En başta kullanım bilgisini mutlaka iyice okuyun. En çok ihmal de burda yapılıyor. Kullanım bilgisini okumak sadece güvenlik açısından değil, havai fişeğin daha güzel ve etkili olması açısından da önemli. Bilinçsiz kullanılan havai fişek istenilen efekti vermez. Ateşleme fitili elinizi yakmaması için uzun, büyük kibrit çöpü kullanın ve aranızda mesafe tutun. Bunun için “extra Lang” marka kullanmanızı tavsiye ederiz. Roketin engelsiz yükselmesi gerekir. Bu nedenle fişeğin yönü önemli. Fişeğin havalanacağı yerde üzerinde bir engel bulunmamalı ve asla insanlara yönelik olmamalı. Çocuklar havai fişek hayranıdırlar. O nedenle havai fişeği ateşlerken, etrafınıza bir göz atın ve yanınızda kimse olmadığından emin olun. Fitili ateşledikten sonra uzaklaşın ve havai fişeğin havalanışını geriden izleyin.
GÖZ VE KULAĞA DİKKAT
Havai fişek atarken kendim için ne tür tedbir almalıyım?
Havai fişek yüzüne ya da gözüne sıçradığı için yüzünü ve gözünü kaybedenler oluyor. Ayrıca yüksek gürültü işitme kaybına, tinitüs denilen kulak ötmesine neden olabiliyor. Bu nedenle koruyucu gözlük ve kulaklık takmanızı tavsiye ederiz.
Patlamamış havai fişeği yeniden ateşleyebilir miyim?
Sakın patlamamış havai fişekleri yeniden ateşlemeye ve patlatmaya çalışmayın. Bu çok tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Ayrıca havai fişekleri daha etkili olsun diye kendiniz üzerinde bir şeyler yapmayın, ya da değiştirmeyin. Bu hayati tehlikelere yol açabilir.
Havai fişeğin yol açtığı kaza ya da zarardan kim sorumlu?
Tüm zarar ve ziyandan havai fişek kullanan kişi sorumludur.