Güncelleme Tarihi:
YURT dışı Türklerden Sorumlu Bakan Faruk Çelik, İstanbul’da bir toplantı düzenliyor. Tarihi 27 Şubat. Toplantıya Başbakan Erdoğan’ın da katılması bekleniyor. Davetliler yurtdışındaki Türk sivil toplum örgütü temsilcileri. Konu: Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının sorunları. “Aman, şimdiye kadar anlattık da ne oldu” diye kestirip atmamak gerekir. Ama İstanbul’a davetli Türk sivil toplum temsilcilerinin toplantıda artık açıkça şu mesajı vermesi gerekir: Biz yıllardır çizilmiş plak gibi hep aynı sorunları anlatıyoruz. Bu kez size öncelikli bir kaç sorunu ortaklaşa sunacağız. Bu sorunlara belirli süre içinde çözüm getirmenizi isteyeceğiz. Eğer olmazsa, bundan sonra yapılacak toplantılara katılmayacağız. Üyelerimize söz verdik. Bu toplantıların masrafları Türkiye’de çalışanların ödediği vergilerden karşılanıyor. Yazık bu paralara. İçimize ısınmıyor.
***
Aslında yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunları öyle çaresiz sorunlar değil. Biz sanıldığı gibi dert küpü de değiliz. Sorunumuz ilgisizlik. Ben böyle bir listeyi sizin ve sivil toplum temsilcilerinin takdirine sunuyorum.
Pasaport harçlarına zamları geri çekin: Maliye Bakanlığı hemen her yıl pasaport, nüfus cüzdanı gibi kıymetli kağıtlara ve harçlara zam yapıyor. Bu yılki çok daha ağır. Yüzde 50’ye varıyor. Pasaportu 5 yıl uzatmak 91 Euro. 5 yıl geçerli yeni bir pasaport çıkarmanın bedeli 154 Euro. Alman pasaportları daha ucuz. 10 yıl geçerli bir Alman pasaport ücreti 59 Euro. 24 yaş altı gençler için 37.50 Euro. Dış temsilciliklerde personal sayısı artırılmadı. Hatta personel sayısı yetersiz. O halde bu zamlar niye?
Yeni pasaport. Mevcut pasaportlarımız elektronik okuyucuya duyarlı değil. Gümrüklerde pasaport memuru bilgileri elle bilgisayara işliyor ve bu, zaman kaybına yol açıyor. Elektronik okuyucuya duyarlı, modern pasaportlar nerde kaldı? Ne zaman çıkacak?
***
Seçme seçilme hakkı. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları göçün tarihinden beri Türkiye’deki seçimlere katılamıyor. Hükümet yurtdışındaki seçmenlere mektupla oy kullanmasına olanak tanıyan bir kanun çıkardı. Ancak CHP, Anayasa Mahkemesi’ne itiraz etti ve Anayasa Mahkemesi mektupla oy kullanmasına olanak tanıyan kanun hükümlerini Nisan 2008’de iptal etti. Bu karar sonrası hükümet mektupla oy hakkı için başka yasal düzenlemelere gidilebileceğini ifade etti. Fakat bugüne kadar hiçbir ses yok. Bu sorunu önümüzdeki seçimlere kadar çözülecek mi?
***
Sıla yolu: Sıla yolunda çorba parası, trafik cezası gibi keyfi uygulamalardan bıktık. Geçen yıl Bulgaristan gümrüğünde domuz gribi raporu adı altında rüşvet alındı. Bu yıl izin öncesi sıla yolu üzerindeki ülkelerin yetkilileriyle görüşüp uyarılarda bulunun. Bu ziyaretleri ve uyarıları basın yoluyla kamuoyuna duyurun. Bunun yanında izin dönüşü Türkiye’deki gümrüklerde sigara satışında bir sınır yok. Bu aldatıcı. Çünkü sıla yolu üzerindeki diğer ülkeler kişi başına gümrüksüz bir karton sigaraya izin veriyor. Macaristan ise iki paketle sınırlıyor. Geçen yıl Macarları sigara cezalarıyla zengin ettik. Alman havaalanlarında gümrük memurları Türklerde didik didik sigara arıyor. Türk gümrüklerinde sigara satışını kişi başına bir kartonla sınırlayın. Macar gümrüğüne de uluslararası uygulamalara uyması için baskı yapın.
***
Pembe ya da mavi kart: Türk vatandaşlığından gönüllü çıkanlara verilen pembe ya da mavi kart sahipleri Türkiye’de birinci derecede askeri bölge sayılan yerlerde mülk sahibi olamıyor. Hükümet bu konuda söz verdiği yasal değişikliği yapsın.
Elbette bu sorunları sayarken, olumlu bazı gelişmeleri de söylemek gerekir. Örnek: Yeni uygulamaya göre askerlik 38 yaşına kadar sadece bir kez erteleniyor.
Sivil toplum temsilcileri, Başbakan ve Bakanı görünce yumuşamasınlar. Birer hatıra fotoğrafı çektirip geri dönmesinler. İyi pazarlıklar.