Güncelleme Tarihi:
AVUSTURYA’nın yüksek yargı mercilerinden olan Yüksek İdare Mahkemesi’nin ülkeye gelen Türk üniversitelilere haftada 40 saat çalışma izni verilmesini öngören kararı büyük yankı uyandırırken ilgili bakanlık, “Karar abartılıyor. Mahkeme sadece AMS’nin bir yanlışını düzeltti” dedi.
Yüksek İdare Mahkemesi’nin (VwGH) 26 Haziran’da aldığı kararına ilişkin görüşüne başvurduğumuz Avusturya Çalışma, Sosyal İşler ve Tüketicileri Koruma Bakanlığı, ‘mahkeme kararının abartıldığını’ savunarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yüksek yargı organı sadece AMS’nin hatalı olan bir uygulamasını düzeltti. Alınan karar hukuki ve istihdam politikası açısından abartılı bir şekilde değerlendiriliyor. Söz konusu mahkeme, kararını zaten daha önce Avrupa Adalet Divanı’nın benzer davalara ilişkin verdiği kararlara dayandırmıştır. Yani AMS’nin bilmediği, veya Yabancı İstihdam Yasası ve 1/80 Ortaklık Konseyi Kararları’nı uygularken dikkate almadığı yeni bir durum söz konusu değildir. Ayrıca çalışma yasalarımız da zaten Türk üniversite m öğrencilerinin tam gün çalışmalarına izin veriyor. Dolaysıyla bu mahkeme kararına istinaden yasalarımızda bir değişiklik yapma zaruriyeti yoktur. AMS, artık Türk öğrencilere haftada 40 saat çalışma izni verecektir.”
Münferit bir olay
Bakanlık yetkilileri, Türkiye ile AET arasında 1963 tarihli Ankara Anlaşması ve buna bağlı olarak 1980’de imzalanan 1/80 Ortaklık Konseyi Kararları’nın uygulandığını, Avusturya Yabancı İstihdam Yasası’nın 4C maddesi uyarınca AMS’nin davacı Türk üniversiteliye haftalık 40 saat çalışma izni vermesi gerektiğine işaret etti. Yetkililer, “AMS’nin bu hatası münferit bir olaydır, yoksa genelde bu konudaki bir sorun yaşanmıyor” dedi.
Avusturya’daki mevcut yasal düzenlemelere göre, kısmi de olsa bir yıl boyunca bir işverene tabi çalışan Türkler, aynı işverende çalışmak kaydıyla oturma izni alabildiklerini vurgulayan Bakanlığın verdiği bilgiye göre, üç yıl aynı işverende çalışan Türkler, bir başka işverene tabi çalışmasına izin veriliyor.
Şartlar 2011'de kolaylaştı
AVUSTURYA Çalışma, Sosyal İşler ve Tüketicileri Koruma Bakanlığı, yabancı öğrenciye çalışma izni verme konusundaki uygulamanın geçen yıl kolaylaştırıldığını da hatırlattı. Bakanlık yetkilileri,
“Türkler, Yabancı İstihdam Kanunu’nda yer alan ve kendilerine avantaj sağlayan maddelerden de yararlanabilir” dedi. Buna göre, hem okuyup hem çalışan Türk öğrenciler, mezun olduktan sonra kolayca çalışma izni alabiliyor.