Hasta ve yaşlı bakımında reform

Güncelleme Tarihi:

Hasta ve yaşlı bakımında reform
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2023 12:40

Bakım alanında reform planlayan hükümet, primlerin ve bakıma muhtaç olanlara yardımların artırılmasını hedefliyor. Bakanlar Kurulu taslağa onay verdi.

Haberin Devamı

FEDERAL Kabine, uzun süreli bakım konusunda hayata geçirilecek reforma start verdi. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach tarafından hazırlanan yasa tasarısı uzun süreli bakım katkı paylarının artırılmasını buna karşılık yardımlarda iyileştirmeler yapılmasını öngörüyor. Tasarıya göre bakım sigortasına ödenen genel katkı payı 1 Temmuz’dan itibaren 0.35 ila 0.6 puan artırılacak. Şu anda bu oran çocuk sahibi olanlar için yüzde 3.05 iken, çocuksuz kişiler için ise yüzde 3.4 oranında. İki ya da daha fazla çocuklu aileler için bir rahatlama söz konusu olacak. Evde ve yurtta bakıma muhtaç olanlara 2024 yılı başında mali iyileştirmeler yapılacak.

BAKIM PARASI’NA ZAM
Bakım parası en son 2017 yılında artırılmıştı. Şimdi ise taslağa göre 1 Ocak 2024’te ayni yardımlarda olduğu gibi bakım parası da yüzde 5 oranında artırılacak. Bakım parası, bakıma muhtaç kişilerin yurtlar yerine evlerinde yaşamaları halinde destek olarak ödeniyor. Serbestçe kullanılabiliyor ve yaşlı veya hastanın bakım seviyesine bağlı olarak aylık 316 ila 901 Euro arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Hasta ve yaşlı bakımında reform

HUZUREVLERİ İÇİN DE DÜZENLEME
Huzurevi sakinleri için 2022’de getirilen ilave yardım miktarları da 1 Ocak 2024’ten itibaren yükseltilecek. Buna göre, yurtta bakım için katkı payı ilk yılda yüzde 5’ten 15’e, ikinci yılda yüzde 2’den 30’a, üçüncü yılda yüzde 45’ten 50’ye ve dördüncü yıldan itibaren yüzde 70’ten 75’e azaltılacak. Bakım sigortası sadece bakıma yönelik giderlerin bir kısmını üstleniyor. Federal Anayasa Mahkemesi daha önce aldığı bir kararda, gelecekte, çocuk sahibi olup olmama durumuna göre de primlerde daha büyük bir ayrım yapılması gerektiğini belirtmişti. Bu karardan en çok iki ya da daha fazla çocuklu büyük aileler yararlanacak. Mahkemenin aldığı karar, 1 Temmuz’da genel katkı payında yapılacak artışla birleştirilecek. Sonuç olarak, çocuksuz olanlar için katkı payı yüzde 4’e ve bir çocuklu üyeler için yüzde 3.4’e yükselecek. Aynı zamanda işveren katkısı da mevcut yüzde 1.525’ten yüzde 1.7’ye yükselecek.

Haberin Devamı

FİNANSMAN DA İSTİKRARA KAVUŞTURULMALI
Sağlık Bakanı Lauterbach, bakıma muhtaç olanların tam bir dayanışmayı hak ettiğini söylerken, “İyi bir bakımın maliyetleri sürekli arttığından, bu yüksek maliyetleri bakıma muhtaç olanlara ve yakınlarına bırakılmamalı ve görmezden gelinmemelidir” dedi. SPD’li siyasetçi aynı zamanda bakımın finansmanının da istikrara kavuşturulması gerektiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!