Haraca tepkili Türkler: "Türkiye yakında bize vize de koyar"

Güncelleme Tarihi:

Haraca tepkili Türkler: Türkiye yakında bize vize de koyar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2006 00:00

AKP hükümetin yurtdışında çalışanlardan da yurtdışı çıkış harcı alma planları Avrupalı Türkleri şok etti. Kimi vatandaşlarımız "Memleket hasretimizi bize fazla görüyorlar. Türkiye yakında bize vize de koyar" diye konuşurken, DYG Genel Başkanı Mehmet Ağar, konu hakkında meclise soru önergesi vereceklerini söyledi.

Haberin Devamı




Haraca tepkiler çığ gibi
AKP hükümetinin 15 YTL'lik (yaklaşık 8.15 Euro) Türkiye'den çıkış harcını, yurtdışında çalışan vatandaşlardan da alma hazırlığı haberi, Avrupalı Türkleri ayağa kaldırdı. Karar tasarısına büyük tepki gösteren vatandaşlarımız, "Avrupa ülkelerinde işsizlik hat safhada. Haftalık yiyeceğimiz için parayı zor buluyoruz. Bir de bu 'haracı' başımıza çıkarmasınlar. Olmaz öyle şey" dediler. Türkiye’ye gidiş ve gelişlerde yol boyunca zaten soyulduklarını anlatan vatandaşlarımız, yasa taslağının tekrar gözden geçirilmesi istediler.

Vize koysunlar daha iyi Friedrichshafen kentinde yaşayan Dindar İçel, Musa Şirin, İlyas Kıymaz, Tuncay Türkmen, Zülfükar Türkmen, Metin Karakoca, Sadullah Ercan, Ahmet Çimşir, Nevzat Yalçın, Ahmet Erbaş, İbrahim Yüzük, Ahmet Doğruer, Ramazan Boran, Hasan Mevriş, İsak Topal, Ramazan Yıldırım ve Yasin Boran: Türkiye'nin sürprizlerine alıştık. Bizce 15 YTL'lik haraç yetmez bir de vize koysunlar.

Artık shaksızlık demek bile hafif kalıyor. Kalabalık aileler bu külfetin altından nasıl kalkarlar bilemeyiz, tek söyleyeceğimiz Allah yardımcımız olsun. Anlaşılan Alman vadandaşı olalım istiyorlar. Almanya'da emeklilerin, öğrencilerin, işçilerin yaşam savaşı verdiği biliniyor. Türk kimliğimizden ötürü hem Almanya tarafından hem Türkiye tarafından sömürülmekten bıktık usandık.

Soru önergesi vereceğiz Mehmet Ağar (Doğruyol Partisi Genel Başkanı): Bu verginin ödenmesi sırasında havaalanlarında büyük sıkıntılar yaşanacak. Kuyruklar oluşacak. İnsanlara sıkıntı veren böyle bir uygulamanın doğru tarafı olabilir mi? "Evet" diyebilmemiz mümkün değil. Bu konuda arkadaşlarıma söyledim. Bir soru önergesi verecekler. Konuyu meclis gündemine getirip yurtdışında ikamet edenlerden vergi alınmasının kaldırılmasını isteyeceğiz.

Türkiye’nin beş Cent’e ihtiyacı olduğu dönemlerde büyük fedakarlıklar yapan, her fırsatta ülkelerini destekleyen insanlara bu yapılmamalı. Yıllardır vatanlarına olan sevgisini kanıtlayan insanlara böyle bir ıstırabı yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. Fevkalade yanlış bir karar. Düzeltilmesi için gereken her şeyi yapacağız. Bir karar alırken o insanların çekeceği sıkıntıları, üzüntüleri de düşünmek gerekir. Yıllardır ihmal edilen yurtdışındaki Türkler'le ilgili artık sıkıntı verici değil rahatlatıcı kararlar almalıyız.

Çağdaş değil ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu: Bu uygulama yanlış bir uygulama. Tamamen kaldırılmalı. Bürokrasi ve zorluğa değmez. Bu paranın tahsil edilebilmesi için harcanacak zaman ve emek toplanılacak parayı karşılamayacağını düşünüyorum. Ayrıca bu uygulama tamamen çağ dışıdır. 70 YTL'den 15 YTL'ye düşürülmesini bir marifetmiş gibi gösteriyorlar.

Ancak benim düşüncem bu uygulamanın tamamen kaldırılmasıdır. İnsanların dünyaya açılmaları teşvik edilmesi gerekirken, bunu engeleyici tedbirlerin getirilmesi çağdaş değildir. Dediğim gibi ben bu uygulamaya başından itibaren karşı geldim. Sadece yurtdışında yaşayanlardan değil, Türkiye'de yaşayanlardan da bu paranın alınması kesinlikle yanlış bir tutumdur.

Tepkiler şöyle:

Rukiye, Yurdagül ve Cemile hanımlar haftalık alışveriş bize yetmiyor Harç nereden çıktı dediler.

Leyla Gözümbebeği: Bizim bir özelliğimizin olması gerek dedi.





Tayfun Keltek
Tayfun Keltek (Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Göçmen Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı): "Hükümetlerin bu tür uygulamalarını anlamak mümkün değil. Böyle bir yasa insanları memleketinden soğutur. Bizler Almanya’da yaşıyoruz ve Türkiye’ye birkaç haftalığına turist olarak gidiyoruz. Bu durumda devlet bu harcı turistlerden de almalı.

Ama böyle saçma bir uygulama olamaz. Bu yasaları hazırlayanlar eğer bir şeyler yapmak istiyorlarsa, buradaki vatandaşların sorunlarının çözümüne katkı sunsunlar. Bizim işsizlik, Türkçe dil eğitimi, seçimlerde Türk temsilciliklerinde oy kullanamama gibi ciddi sorunlarımız var. Bize bu konularda nasıl yardımcı olacaklarını düşünsünler."

FRANKFURT / KÖLN / BERLİN / NÜRNBERG / FRİEDRİCHSHAFEN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!