Haraca hayır

Güncelleme Tarihi:

Haraca hayır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2006 00:00

Hükümetin yurt dışında çalışanlarda da yurt dışı çıkış harcı planları Avrupalı Türkleri şok etti. Vatandaşlarımız, 'Yolunacak kazın tüyleri az mı geldi' diye tepkilerini dile getirdiler.

Haberin Devamı




Nürnberg'de yaşayan vatandaşlarımız
AKP hükümetinin 15 YTL'lik (yaklaşık 8.15 Euro) Türkiye'den çıkış harcını, yurtdışında çalışan vatandaşlardan da alma hazırlığı, Avrupalı Türkleri ayağa kaldırdı. Karar tasarısına büyük tepki gösteren vatandaşlarımız "Avrupa ülkelerinde işsizlik hat safhada. Haftalık yiyeceğimiz için parayı zor buluyoruz. Birde bu 'haracı' başımıza çıkarmasınlar. Olmaz öyle şey" dediler.

Türkiye’ye gidiş ve gelişlerde yol boyunca zaten soyulduklarını anlatan vatandaşlarımız, yasa taslağının tekrar gözden geçirilmesini gerektiğinin altını çizdiler. Mevcut yasaya göre yurt dışında çalıştığını belgeleyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 70 YTL'lik (yaklaşık 38 Euro) harçtan muaf tutuluyordu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzasıyla Başbakanlığa gönderilen yeni yasa tasarısına göre 15 YTL'ye düşürülecek olan harç tutarı, yurt dışında çalışan ve okuyan Türk vatandaşlarından da tahsil edilecek.

Buna göre Türkiye'ye izne giden 5 kişilik bir Türk ailesi, dönüşte havaalanında toplam 75 YTL (yaklaşık 40 Euro) çıkış harcı ödemek zorunda kalacak. Kararı protesto eden Avrupalı Türkler, "Türk hükümeti bizim herhalde vatana gelmemizi istemiyor. Başbakanlık bu tasarıya dur desin" diye isyan etti.

Tepkiler şöyle:

Vatandaşlarımız toplu halde kararı eleştirerek, Türkiye’ye gitmeyiz şeklinde konuştular



Muhteşem Aslan

“Vallahi pes!"
Muhteşem Aslan (serbest meslek)
“Uğruna hasretler çektiğimiz, anamızı babamızı sakat, ölü bıraktığımız Türkiye'mizi yönetenler bakalım Avrupa'da yaşayan biz Türklere daha ne kadar kazıklar atacak. Nasıl olsa her yıl gidiyoruz. Dönüşte zorunlu bir 15 YTL uygulası sayesinde bir kez daha sağmal inek gibi olacağız. Protesto ediyorum''

“Bari girişte de alsınlar"
Engin Aslan (Garson)
“Rezalet ve terbiyesizlik! Oldu olacak Türkiye'ye girişte de alsınlar... Nasıl olsa öyle, ya da böyle kazandığımızı memlekette bırakıyoruz. Demek yetmemiş olacak ki, şimdi de hava alanı haracı alıyorlar. Türkiye'den kopmadığımız için bize mükafat. Hükumete tebrikler!'

Yolunacak kaz gibi görüyorlar




Köln’de yaşayan Türkler
Köln’de yaşayan Türkler (Soldan-sağa) Celal Kılıç (35), Murtaza Kılıç (37), Serdar Yağmur (33), Hüseyin Güngör (42) ve Ahmet Çetin (38), "Anlaşılan hükümet Türkiye’den dönüşte cebimizde kalan son paraları da bu yolla almak istiyor. Artık yolunacak kaz olmak istemiyoruz" diyerek yasa tasarısına tepki gösterdiler.

Köln’deki Ankara Market’in çalışanları (soldan) Abdullah Kaya (28), Harun Reşit Şahin (41), Yakup Tonk (40) ve Yılmaz Şahin (33) yurtdışına çıkış ile ilgili yasa tasarısını hükümetin bir an önce çekmesini istediler. İşçilerden Harun Reşit Şahin, "Örneğin bir yakını öldüğünde acil Türkiye’ye gitmesi gereken bazı kişilerin kahvehanelerden uçak bileti için para topladığına şahit oluyoruz. Almanya’daki Türklerin bir kısmının durumu o kadar kötü ki bir Euro’luk gideri bile hesap etmek zorunda. Emekliler ve işsizler yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi veriyorlar. Bu ortamda her gün yeni vergiler ve harçlar çıkartılması insanları daha da sıkıntıya sokuyor" dedi.

Döviz ağıcı değiliz



Emine Altay
Emine Altay (Göçmenler Dayanışma Birliği Yönetim Kurulu Üyesi):
"Yeni yasa tasarısı kabul edilemez. Hükümetler artık bizi döviz ağacı gibi görmekten vazgeçmeli. Yılda bir kez memleketimize gidiyoruz. Onu da zehir etmesinler. İnsanlarımız Türkiye’ye dişinden tırnağından arttırdıkları paralarla gidiyorlar. İşsizliğin her geçen gün arttığı ve yaşamın biraz daha zorlaştığı Almanya’da Türkler artık her kuruşun hesabını yapmak zorunda. Herkesin bir darbe vurduğu Avrupalı Türklerin artık böyle şeylere tahammülü yok. Temennimiz hükümetin bu yanlıştan bir an evvel geri dönmesi."

Sabriye Subcun (Almanya Türk Toplumu Genel Başkan Yardımcısı):
"Yasa tasarısını şiddetle protesto ediyorum. Almanya’daki Türk emekliler zaten yoksulluk sınırında yaşıyorlar. Bu insanlar Türkiye darboğazda olduğu günlerde ellerinde avuçlarında ne varsa hiç düşünmeden Türkiye’ye göndermiş insanlardır. Ülkenin gelişmesi için çok büyük özverilerde bulunmuşlardır. Küçük bile öyle böyle bir meblağın şimdi bu insanlardan talep edilmesini kesinlikle doğru bulmuyorum. Kaldı ki bu meblağ burada da kalmayacak, gelen her hükümet artıracaktır."

Taner TÜZÜN-Hakan AYTAŞ-Aydın ULUN /KÖLN/BERLİN/NÜRNBERG

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!