Hangisi daha avantajlı

Güncelleme Tarihi:

Hangisi daha avantajlı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 13:17

TÜRKİYE’de en son Emekli Sandığı’na tabi 4 yıl 2 ay memuriyet hizmetiniz olduğu için, yurtdışı borçlanma durumunda, Almanya’daki sigortalı süreleriniz Emekli Sandığı’nda değerlendirileceği gibi, emeklilik için bu kurumun şartlarına tabi olursunuz.

Haberin Devamı

Emeklilik konusunda Emekli Sandığı mı yoksa SSK’nın mı daha avantajlı olduğu sorusuna verilecek yanıt, kişilerin kendilerine özgü durumuna göre değişir. Emekli olmasına az bir süre kalan bir memurun, cüzi bir yurtdışı borçlanması ile Emekli Sandığı’ndan emekli olması, SSK emekliliğine göre daha avantajlıdır. Çünkü, genel olarak şu kural geçerli; Emekli Sandığı’nın günlük borçlanma miktarı SSK ve Bağ-Kur ile kıyaslandığında daha yüksektir ama buna karşılık, bağladığı aylık, diğerlerine göre de daha yüksektir.

Hangisi daha avantajlı

DAHA PAHALI

Fakat kişinin memuriyet hizmeti fazla değilse, örneğin sizin durumda olduğu gibi, eksik süreyi tamamlamak için en az 11 yıl (kısmi aylık için ayrıca 61 yaş şartı koşulu aranır) veya 21 yıl (tam aylık için) yurtdışı borçlanması yapması gerekiyorsa, o zaman kişinin ödeyeceği borç miktarı en az 2-3 misli daha yüksek olacaktır. Bu durumda bulunanlar için, ki buna siz de dahilsiniz, SSK’ya sigorta girişi yapıp, bu kurumun şartlarına göre, daha az para ödemek suretiyle emekli olmak daha avantajlı olur.

ÇALIŞIRKEN OLUR MU?

SSK’ya sigorta girişi yapmak için, bizzat Türkiye’de bulunmanız ve kısa bir süre de olsa 4/a sigorta koluna tabi bir işyerinde çalışmanız gerekiyor. Bu çalışmayı yaparken, Almanya’da sigortalı işinizden ayrılmanıza gerek yok. Almanya’daki işvereninizi, Türkiye’deki kısa süreli çalışma yapacak olmanızı haberdar etmenizde fayda var.

Daha sonraysa, yurtdışı borçlanma işlemlerini başlatabilirsiniz. 5.000 gün şartına tabi olacağınız için, 64.100 TL’yi ödedikten sonra, Almanya’da da emeklilik yaşını dolduracağınız 1.10.2016 tarihinde, Türkiye’den de aylık talebinde bulunabilirsiniz.(Şakir Bilgin – Pulheim)

Haberin Devamı

ŞİMDİDEN BAŞVURU YAPABİLİR MİYİM

Almanya’da sosyal güvenlik mevzuatında gelecekte hangi değişikliklerin yapılacağını önceden kestirmek zor. Ancak hukuk devleti olan Almanya’da geçerli olan genel bir prensip vardır: Buna göre kazanılmış hak geriye dönük kötüleştirilemez. Ancak yasaların öngördüğü bir hakka sahip olabilmek için, o tarihte aranan şartlara da haiz olmak gerekiyor.

Siz henüz 45 yıllık sigortalılık süresine sahip olmadığınız sürece, 63 yaşında kesintisiz emeklilik hakkından yararlanamazsınız. Ayrıca, 45 yıllık sigortalılık süresine sahip olan sigortalıların, kesintisiz emeklilik yaşı, kademeli olarak 63’ten 65 yaşına yükseltilmiştir.

KADEMELİ YÜKSELİYOR

Siz de 45 yıllık sigortalılık süresini dolduracağınız 2017 yılında geçerli olacak sosyal güvenlik mevzuatının öngördüğü erken emeklilik şartlarından yararlanabilirsiniz. Şimdiden müracaat etmeniz, mevcut durumu değiştirmez ki, zaten şu an maluliyetin dışında, erken emekli olma şansınız da yok.

Yürürlükte bulunan mevzuata göre, 1952 ve daha önce doğanlar 45 yıllık sigortalılık süresine sahip olmaları halinde en erken 63 yaşında kesintisiz emekli olabilirken, kesintisiz emeklilik yaş haddi 1953 ile 1963 arasında doğanlar için kademeli olarak 65 yaşına yükseltilirken, 1964 ve sonra doğanlar da, ancak 45 yıllık sigortalılık süresiyle en erken 65’inde kesintisiz emekli olabiliyorlar.(Kadir Doğancı – Almanya)

Borçlanma için çalışma sürem yeterli midir

TÜRK vatandaşı olarak Almanya’da geçen sigortalı süreniz yurtdışı borçlanma yoluyla emekli olmaya yetiyor. Zira, Almanya’da 18 yaşını doldurduğunuz tarih, Türkiye açısından sigorta başlangıcı sayılacağı için, 3.600 gün şartına tabi olursunuz. Almanya’da 1987 ile Alman vatandaşlığına geçtiğiniz 1998 yılı arasında geçen memuriyetiniz ve serbest çalışma süreniz borçlanarak emekli olmanıza yetiyor.
Kasım 2013’te işinizi durdurduktan sonra Türkiye’ye gidip bir hafta SSK’lı olarak çalıştığınıza göre, yurtdışındaki süreleriniz bu kurumda değerlendirileceği gibi, emeklilik işlemleriniz SSK tarafından sonuçlandırılacaktır. Bu ayın sonuna kadar, Türkiye’de ikamet adresinizin bulunduğu kentteki SGK İl Müdürlüğü’ne yurtdışı borçlanma başvurusunda bulunursanız, 3.600 gün için 46.152 TL ödeme yaparsınız. (Celal Arslan - Almanya)

Haberin Devamı

Maluliyet aylığımı neden kestiler

ALMANYA’ya geldiğiniz 1971-1977 arasında sigortalı bir işte çalıştığınızı, ardından meydana gelen talihsiz bir iş kazası sonucu sağ elinizin beş parmağını kaybettiğiniz için size bağlanan maluliyet aylığının, Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan 2013 yılına kadar ödendiğini, ardından da tümden kesildiğini belirtip, “30 yıl ödenmiş bir maaş nasıl kesilir?” diye isyan ediyorsunuz. İsyanınızda haklı olabilirsiniz, ancak maluliyet aylığı, emeklilik yaş haddine gelinceye kadar ödenir, 65 yaşından itibaren de, sigortalı çalıştığınız süreye göre hesaplanacak bir yaşlılık aylığına dönüştürülür.

Anlaşılan 1948 doğumlu olup 2013 yılında 65 yaşını doldurmanız nedeniyle, maluliyet aylığınız yaşlılık aylığına dönüştürülmüş. Ancak sadece altı yıl kadar az bir sigortalılık süresine sahip olduğunuz için size, 2013 yılından itibaren az da olsa yine bir aylık ödenmeye devam etmesi gerekiyordu. Bu konuda bilgi almak için SGK üzerinden Alman Emeklilik Sigortası’na başvurabilir ve cüzi de olsa yaşlılık aylığı talebinde bulunabilirsiniz.

Ayrıca, arzu ederseniz, maluliyetinizin Sağlık Kurulu’nca onaylanması halinde, 1.800 gün yurtdışı borçlanması yapmak suretiyle Türkiye’den hatırı sayılır bir maluliyet aylığı bağlattırabilirsiniz. Bunun için de yaşadığınız kentteki SGK İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekiyor. Almanya’da çalıştığınız sigortalı süreleri gösteren hizmet cetveli gibi gerekli olan evrakları da yine SGK üzerinden Alman Emeklilik Sigortası’ndan talep edebilirsiniz.(Mikdat Demir – Bavyera/Almanya)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!