Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar bir çok kişinin yaptırdığı gereksiz sigortalar ile riziko kapsamını bile bilmediği belirtirken kişilerin çok pahalı poliçelere imza attığına da dikkat çekiyorlar. Almanya'da hangi sigortaları yaptırmak gerektiğiniz ve sigortanızın neleri kapsadığı konusunu sizler için araştırdık. Hangi sigortanın gerekli veya gereksiz olduğu konusunda aşağıdaki yazıyı okumanızda mutlaka fayda var.
BU SİGORTALARI MUTLAKA YAPTIRIN
- Şahsi Sorumluluk Sigortası (Haftplichtversicherung):
Bu sigorta birine veya malına zarar verdiğiniz zaman devreye girer ve sizden talep edilen milyonluk zararları karşılar. Ancak burada sigortanın ne kadar zararı ödeyeceği konusuna dikkat edilmesi gerekir. Poliçede, kişi veya mala ödenen zararın en az 3 milyon Euro'sunu kapsamasına dikkat edin. Yüksek aidatları gerekirse şahsi katılımla biraz daha düşürme imkanınız olabilir.
- Kaza Sigortası (Unfallversicherung):
Bu sigorta, herhangi bir kaza sonucu sigortalının vücudunda meydana gelebilecek sakatlık durumunda devreye girer. Özellikle iş göremezlik sigortası (Berufsunfaehigkeitsversicherung) yaptırma şansı olmayanlar için çok önemlidir. (Örneğin; Daha önceden hastalığı olan çalışanlar, çocuklar ve emekliler.)
Dinamik aidatlar veya kaza veya hastahane için günlük ücret gibi ek maddeler sigorta aidatını yükseltir. Bunun yerine gençlerde, erkeklerde veya ev kadınlarında kaza sonucu meydana gelebilecek bir sakatlık durumunda ödenecek miktarın en az 200 bin Euro olmasına dikkat edin.
-Ev Eşyası Sigortası (Hausratversicherung):
Bu sigorta evinizde meydana gelebilecek yangın, su borusu patlaması, fırtına, dolu, hırsızlık vs. gibi mal ve mülkünüze gelecek zararları karşılar. Önemli olan sigorta miktarının ev eşyalarının yeni fiyatını karşılayacak miktarda yapılmasıdır. Burada bazı sigortacılar evin metrekaresine göre hesap yapıyorlar. Bunun yerine evinizdeki eşyaların değerlerini kendiniz belirleyip sigorta miktarını ona göre yaptırın.
ÇALIŞANLAR İÇİN ÖNEMLİ SİGORTALAR
-İşgörmezlik Sigortası (Berufsunfaehigkeitsversicherung):
Çalışan bir kişi, hastalık veya kaza sonucu mesleğini icra edemez duruma gelirse bu sigorta devreye girer. Kişiye yaşamını devam ettirebilecek düzeyde her ödenecek bir emeklilik maaşı bağlanır. Normal emeklilik maaşı bunun için yetmeyebilir. Mümkün olduğunca genç yaşlarda bu sigortayı yapmakta fayda var. Bu sigorta poliçesini 15. yaşından itibaren yapmak mümkün. Ne kadar erken yaşlarda ve sağlıklı olunan durumda yapılırsa aidatlar da o düzeyde düşük olur. Yaşlı ve ağır hastalıkları bulunan kişilerin sigortaya kabul edilmesinde güçlükler olabilir veya kabul edilmez. Sigortanın bitim süresinin ise emeklilik yaşına kadar olmasına dikkat edin. Bu artık şu anda birçok kişi için ortalama 67. olarak belirlenmiştir. Yaşamınız için gerektiğinde sigortadan ödenecek aylık miktarın yüksek tutulmasına özen gösterin.
EV SAHİPLERİ İÇİN ÖNEMLİ
-Bina Sigortası (Wohngebaeudeversicherung):
Binada meydana gelebilecek yangın, su borusu patlaması, fırtına, dolu gibi çeşitli rizikolara karşı yapılır. Sigorta bina içindeki elektrik, kalorifer cihazları, borular ve yağmur oluklarının masraf ve tamirini karşılar.
ÇOCUKLU AİLELER İÇİN ÖNEMLİ
-Riziko Hayat Sigortası (Rsikolebensversicherung):
Çocuklu bir ailenin geçimini temin eden kişinin mutlaka bu sigortayı yaptırması gerekir. Ölüm durumunda sigorta geride kalan aile bireylerine ödeme yapar.
TATİLCİLER İÇİN ÖNEMLİ
-Yurtdışı Seyahat Sigortası (Auslandsreisekrankenversicherung):
Bu sigorta, yurtdışındaki tatil sırasında normal hastalık kasalarının üstlenmediği doktor muayene ücretleri ile hastanın ülkeye getirilmesi için gerekli nakil ücretlerini karşılar.
KİMDEN BİLGİ ALABİLİRİM?
Bu konuda bulunduğunuz kentlerdeki Tüketiciyi Koruma Merkezleri yardımcı olur. Ayrıca internet üzerinden www.bund-derversicherten.de adresinden ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
10 EK SİGORTA POLİÇESİ
Valiz Sigortası:
Seyahat sırasında valizin kaybolması veya zarar görmesi mutlaka can sıkar. Ancak bir kişinin yaşamını tamamen olumsuz yönde etkilemez. Ayrıca bu sigortayı yaptıranlara sigorta şirketleri sadece kısıtlı ödeme yapmaktadır.
Cam Sigortası:
Kış bahçeniz veya camlı özel bir yapınız var mı? O zaman bu sigortanın yapılması gerekir. Yoksa lüzumsuz bir poliçedir.
Cep Telefonu Sigortası:
Kaybolan veya kırılan cep telefonu tabi ki can sıkıcıdır. Ancak kişi fazla pahalı olmadığı için genelde bunu kendisi karşılayacak güçtedir. Bu yüzden yaptırılması pek gerekmez.
Düğün İptal Sigortası (Hochzeits-Rücktrittskostenversicherung):
Bu gerçekten işe yarayan sigorta yerine genelde bir reklam şakası olarak algılanabilir.