Hangi sigortalar mutlaka yapılmalı

Güncelleme Tarihi:

Hangi sigortalar mutlaka yapılmalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 12:00

2010 senesinde yapılan istatistiklere göre Almanya’da yaşayanlar hayat, emeklilik, kaza gibi yaklaşık 450 milyona yakın sigortaya sahip. Her beş yılda 25 milyon yeni sigortanın eklendiği bu rakamın 95 milyonu hayat, 293 milyonu kaza ve hasar sigortasından oluşuyor.

Haberin Devamı

CEP telefonu sigortasından, bagaj sigortasına kadar çok sayıda sigorta çeşidi var. Hangi rizikolara karşı sigorta yapılmalı? Hangi sigortanın mutlaka yapılması gerekiyor? Birçok tüketici bu soruların yanıtını bilmediği için gereksiz sigorta poliçelerinin altına imza atabiliyor. Kişisel ihtiyaçlar göz önüne alınarak mutlaka yapılması gereken sigortaların başlıcaları şunlar:

ŞAHSİ SORUMLULUK SİGORTASI (Haftpflichtversicherung):

Bu sigorta, sigortayı yaptıran kişi ve kişinin birlikte yaşayan aile bireylerinin günlük yaşamları esnasında üçüncü şahıslara dikkatsizlik veya kaza gibi nedenlerle verebilecekleri zararlar nedeniyle ortaya çıkabilecek kişisel sorumlulukları karşılar. Bazı kazalarda yüz binlerce Euro’luk zarar ortaya çıkabiliyor. Bu sigortaya sahip olmayan kişiler için bu tip bir kaza mali anlamda bir son anlamına gelebilir. Aylık ortalama 60 Euro’dan başlayan bu sigortayı yaptıran kişinin ailesi de otomatikman sigorta kapsamına alınıyor. Sigorta yaptırırken ortaya çıkabilecek zararların ne kadara kadar karşılandığını sormanızda fayda var. Bu yüzden zararların karşılanma üst limitlerinin yüksek olup olmadığına dikkat edin. Birçok sigorta 3 milyon Euro’ya kadar bir üst limit belirlerken bazı sigortalarda bu limit sınırsız olabiliyor. Evinde köpek besleyen kişilerin, köpeklerin neden olduğu zararların karşılanması için ekstra bir sigorta yaptırması gerekiyor. Evini kiraya veren kişiler, kiraya verdikleri evde kiracıların başına bir şey gelmesi durumunda ortaya çıkacak masraflar için ev mesuliyet sigortası (Haus-Grundbesitzerhaftpflicht) yaptırması gerekiyor.

EV EŞYASI SİGORTASI (Hausratversicherung):

Evdeki eşyalarına yangın, su borusunun patlaması, fırtına, dolu, hırsızlık ya da vandalizm gibi nedenlerle zarar gelmesi durumunda ev eşyası sigortası devreye girerek ortaya çıkacak masrafları karşılar. Yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü ev eşyalarının zarar görmesi halinde sigortalar eşyaların o günkü değeri üzerinden ödeme yapıyor. Evde saklanan değerli kağıtlar ve nakit para da belirli ölçülerde sigorta kapsamında sayılıyor. Örneğin çelik kasada saklanmayan ve eve giren hırsız tarafından çalınan para için sigortalar çalınan miktara bakmaksızın yaklaşık bin Euro gibi bir ödeme yapıyor. Bu sigortaların zararı karşılama üst limitleri genellikle metrekare başına 650 Euro baz alınarak hesaplanıyor. Evinizdeki eşyaların değerlerini kendiniz belirleyip sigorta miktarını ona göre yaptırmanız daha mantıklı olabilir. Yapılacak ekstra bir ödemeyle bisiklet ve çocuk arabası da sigorta kapsamına dahil edilebilir. Evde eşyaların zarar görmesi durumunda, sigortayı hemen arayarak haber vermeli, sigorta şirketinden biri gelene kadar da zarar gören eşyaları çöpe atmadan saklamalısınız.

İŞ GÖREMEZLİK SİGORTASI (Berufsunfähigkeitsversicherung):

İstatiksel açıdan bakıldığında her dört kişiden birinin emeklilik yaşı gelmeden iş göremez duruma geldiği düşünülürse bu sigorta da mutlaka yapılması gereken sigortalar arasında yer alıyor. Kaza, psikolojik, hastalık ya da başka nedenlerden ötürü çalışan bir kişi iş göremez duruma gelirse bu sigorta devreye girerek, kişiye ömür boyu maaş bağlıyor. Bu sigortayla aylık 750-1000 Euro arası emeklilik maaşı problemsiz bir şekilde sigortalar tarafından teminat edilebiliyor. Sigorta aidatlarını düşük tutmak için iş göremezlik sigortasını erken yaşta yaptırmakta fayda var. Yaşlı ve ağır hastalıkları bulunan kişiler sigortaya kabul edilmeyebilir. Sigortanın bitim süresinin ise emeklilik yaşına kadar olmasına dikkat edilmeli.

BİNA SİGORTASI (Wohngebaeudeversicherung):

Deprem, çığ yağmur, sel, fırtına gibi doğal afetlerin yol açacağı hasarlar ve binada çıkabilecek yangın ya da su borusunun patlaması gibi çeşitli rizikolara karşı koruma sağlar. Sigorta bina içindeki elektrik, kalorifer cihazları, borular ve yağmur oluklarının masraf ve tamirini de karşılar. Bina sahipleri için yapılması gerekli sigortalar arasında yer alıyor.

KAZA SİGORTASI (Unfallversicherung):

Çeşitli nedenlerden ötürü iş göremezlik sigortası yaptıramayan kişiler için oldukça önemli bir sigortadır. Herhangi bir kaza sonucu sigortalı kişinin sakatlanması durumunda devreye girer. Bu sigorta ömür boyu sakat kalınması durumunda da kişinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde yapılmalıdır.

RİSK HAYAT SİGORTASI (Rsikolebensversicherung): Ailenin geçimini sağlayan kişinin ölmesi durumunda geride kalan aile bireylerinin geçimi sağlamayı temin eder bir sigortadır.

Bu sigortalara ihtiyacınız yok

HER sigortanın tüketiciler için gerekli olmadığını belirten uzmanların gereksiz bulduğu sigortaların başlıcaları şunlar: Hem fiyatlarının yüksek olması hem de sunduğu teminatların bir kısmının zaten havayolu şirketleri tarafından da veriliyor olması nedeniyle özel seyahat sigortası, gözlük ve lens sigortası, cep telefonu sigortası, cam kırılmasına karşı yapılan sigorta, anahtarın kaybolması ve farklı arızalarda devreye giren evi koruma sigortası, birlikte yolculuk yaptığınız kişinin trafik kazası sonucu ölmesi ya da yaralanması durumunda devreye giren yolcu kaza sigortası, cenaze yardım sigortası, bisiklet sigortası, işsizlik durumunda devreye girmeyen ve kalan kredi borcunu ödeme sigortası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!