Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Hamburg kentinde yaşayan Osmanlı Hanedanı’nın Prensesi İskra Alaattin Kadir Schlang ve eski eşi Alman Hans Joachim Schlang hanedanda miras paylaşımında kendilerinin dışlandığını öne sürerek hukuk yoluna başvuruyor. Prenses İskra, 1876-1909 yıllarında Osmanlı Padişahı olan II. Abdülhamid’in yedi oğlundan ikincisi, Mehmet Abdülkadir’in (1878-1944) en küçük oğlu Alaattin Kadir’in (1917-1999) tek çocuğu.
İskra Alaattin Kadir (61), “Padişah II. Abdülhamid’in oğlu olan dedem Mehmet Abdülkadir 1924’de diğer hanedan üyeleriyle Macaristan ve Almanya’da uzun yıllar yaşadıktan sonra Sofya’ya yerleşti. İkinci Dünya Savaşı’nda Sofya’ya yapılan bomba saldırısında 1944’de öldü. Oğlu, yani babam, Alaattin Abdülkadir Sofya’da annem Lydia Dimitrov ile tanışarak evlendi. 1949’da ben dünyaya geldim. Bulgaristan’da komünizmin başlaması üzerine İngiliz Kraliyet ailesi bizi İngiltere’ye kabul edeceğini bildirdi. Fakat komünist yönetim Bulgaristan’ı terk etmemize izin vermedi. Ben Sofya’da okurken Hans Joachim Schlang adındaki Alman ile tanışıp, evlendim ve Almanya'ya yerleştim” dedi.
1985’te babasının Türkiye’ye resmen davet edildiğini söyleyen bir çocuk annesi Prenses İskra, Prens Alaattin Abdülkadir'in tek varisi olduğuna işaret ederek, “Babam vefatından önce eşim Hans Joachim Schlang'ı tüm hakları için noter huzurunda vekil tayin etti. 40 yıldır mücadele ediyoruz. Halen bir çok ülkede mal ve mülk varlığımız var. Fakat diğer hanedan üyeleri beni ve annemi devre dışı bırakmak istiyorlar. Her yıl tüm dünyadaki kraliyet ailelerinin ve haneden üyelerinin isimlerin yer aldığı İspanya Kralı Juan Carlos himayesi altında yayınlanan Dünya Hanedan Yıllığı, “Almanach de Gotha”da da benim ve kızımın ismi de yer alıyor” dedi.
“1999'da ölen kişiye 2003'de nasıl ödeme yapılır?”
Prenses, dedesi Mehmet Abdülkadir’in erkek kardeşi Mehmet Burhaneddin’in New York’ta yaşayan oğlu 98 yaşındaki Ertuğrul Osman’ın Osmanlı Hanedan’ının başı olduğunu söyledi. “Türkiye, Irak ve Suudi Arabistan’da sayısızca mal varlığı petrol üretim haklarının bulunduğuna işaret eden Hans Joachim Schlang, “Hanedan çok kalabalık. Herkes bir diğeri dışlıyor. En çok da biz dışlanıyoruz. Oysa herkes ortak hareket etse, Türkiye dışındaki milyar değerinde mal varlıkları elde edilebilir” diye konuştu.
Hans Joachim Schlang, Osmanlı Hanedan'ın hali vakti iyi olanların diğer üyelerle hiç temas istemediklerini belirterek, “Bize hiç bilgi vermedikleri gibi, bilgiye ulaşmamızı da engellemek için çabalıyorlar. Oysa ben kayınpederim Prens Alaatin Kadir'in resim vekaletçisiyim. Kendi çabalarımla 2003'de hanedan üyesi Rabiya Sultan'ın ölümünden sonra varisleri arasında mal paylaşımı gerçekleştiğini öğrendim. Mahkemenin listesine göre 2003'deki miras paylaşımından 5 milyar 303 TL'de güya Prens Alaattin Kadir'e verilmiş. Ama kayınpederim 1999'de vefat etti. 2003'de nasıl para almış olabilir ki? Bu yapılan yolsuzluktan sadece biri. Türkiye'ye gidip belgelere de ulaştım. Bir avukata vekalet verdik. Dava açacağız” dedi.
Geçimi için ayda 300 euro
Sofya’da tıp okurken Hans Joachim Schlang ile tanışan Prenses İskra, evlilik için üniversite eğitimi yarıda keserek 1971’de Almanya’ya eşinin yanına yerleşti. Evli kaldıkları süre çalışmayan Prenses İskra, daha sonra geçici vasıfsız işlerde çalıştı. Garsonluk yapan, oyun salonlarında ve hatta temizlik işlerinde çalışan Prenses İskra, kanser hastalığı nedeniyle erken emekli oldu. Yaklaşık 350 kadar emekli maaşı alan Prenses İskra, 400 euro kadarda devlek yardımı alıyor. Kira, elektrik, su gibi sabit giderler çıktıktan sonra geçimi için kendisine, aylık 300 euro kadar bir miktar kalıyor.