Hamburg ve Bavyerayla anlaşma imzalandı

Güncelleme Tarihi:

Hamburg ve Bavyerayla anlaşma imzalandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2009 14:56

İzmir’de bulunan Ege Serbest Bölgesi’nde düzenlenen 1. Türk-Alman Dostluk Günleri etkinliği kapsamında İzmir’de kurulması planlanan havacılık kümelenmesiyle ilgili Alman Hanse ve Bavairia kümelenmeleriyle işbirliği anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) Sanayileşme Daire Başkanı Nuran İnci, İzmir’de kurulacak kümenin özellikle off-set yükümlükleri bulunan şirketlerin Türkiye’de yatırım yapması için bir fırsat oluşturduğunu söyledi.


Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) tarafından düzenlenen 1. Türk-Alman Dostluk Günleri, bölge içindeki Teknoloji Merkezi’nde başladı. Almanya’dan havacılık ve savunma sanayi şirketi temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen konferansın açılışında bir konuşma yapan Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Stefan Schneider, İzmir’in bir çok yönden çok iyi bir yatırım ve yaşam alanı olduğunu söyledi. Bugün düzenlenen etkinliğin yeni işbirliği ve yatırım olanaklarına adım atılması yönünden çok önemli olduğunu ifade eden Schneider, İzmir’in uluslararası alanda kendini ispat etmiş bir kent olduğunu, bu kentte diplomasinin ötesinde yaşayan bir Türk-Alman dostluğunun bulunduğunu dile getirdi.Konuşmasında İzmir ile ilgili övgü dolu sözlere yer veren Schneider, şunları kaydetti:”Burada yüksek derecede profesyonel bir ortam var. İzmir, ekonomik ve politik nedenlerin yanında kültürel nedenlerle de tercih sebebi olmalıdır. Buradaki ruh ve insanların hayata bakışı farklı. Bunun denizle, suyla da ilişkisi var. Suyun sembolik bir önemi var. Su, yeni fikirler yaratır, insanları birbirine bağlar ve ilişkilerini genişletir. Ticarette de politikada da durum böyle. Kentin bunu ispatlayan binlerce yıllık bir tarihi var. İzmirliler, kendi şehirleriyle gurur duyuyor. Kendine özgü, açık bir hoşgörü ortamı var. İzmir, ülkenin İstanbul gibi Avrupa’ya açılan kapısı. İstanbul, rakiplerinden üstün olmaya çalışan bir kadın gibidir ama İzmir kendine güveniyor, hiç altta kalacak gibi değil. Üstelik güzel kadınlarıyla da meşhur.”

Haberin Devamı


YATIRIM ÇAĞRISI



Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi ise Ege Bölgesi’nden Almanya’ya yapılan ihracatın 2,3 milyar dolar, ithalatın ise 1,3 milyar dolar düzeyinde olduğunu, 50’nin üzerinde Alman sermayeli şirketin bölgede faaliyetini sürdürdüğünü dile getirdi. Bölgede Almanya’da dev şirketlerin yatırımlarının bulunduğunu, yeni yatırımlar için organize sanayi bölgelerinde uygun altyapının bulunduğunu söyleyen Çiçekçi, hükümetin dün açıkladığı yeni teşvik yasalarının da yatırımlar açısından geleceğe dönük önemli bir hamlenin de işareti olabileceğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Konferansta söz alan SSM Sanayileşme Daire Başkanı Nuran İnci, 2007-2012 stratejik planında savunma sanayisinde yerli çözümlerin payının artırılması ve uluslararası rekabet edebilecek bir yapılanmanın oluşturulmasının hedeflendiğine işaret etti.


Bu kapsamda 2010 yılına kadar savunma sanayi sistemi ihtiyaçlarının yüzde 50’inin yurt içinden karşılanmasını ve 2011 yılında da savunma ürün ve hizmeti ihracatının 1 milyar dolara çıkarılmasını amaçladıklarını dile getiren İnci, uygulanan projeler kapsamında savunma sanayi şirketlerinin 2008 yılı cirosunun 2,3 milyar dolara ve toplam ihracatlarının 784 milyon dolara ulaştığını bildirdi.



KOBİ’LERE ÖNEM



Savunma yan sanayisinin geliştirilmesi hedefi çerçevesinde KOBİ’lere özel önem verdiklerini kaydeden İnci, İzmir’de oluşturulması planlanan havacılık kümelenmesine destek verdiklerini ve projeyi ilgiyle izlediklerini ifade etti. Uluslararası firmaların Türkiye’deki off-set yükümlülüklerinin de bu kapsamda büyük öneme sahip olduğuna işaret eden İnci, 90 firmanın 8,2 milyar dolarlık off-set taahhüdünden 4 milyar dolarlık bölümünün gerçekleştiğini, bu yatırımlar sonucunda 2008 yılında 190 milyon dolar ihracat yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Off-set taahhüdüne sahip firmaların başında Alman firmaların yer aldığına dikkati çeken İnci, bu firmaların 384 milyon dolarlık taahhütlerinin 273 milyon dolarının gerçekleştiğini ifade etti. Türkiye’nin son olarak milli denizaltı projesini devreye soktuğunu, bu kapsamda Alman HDV firmasından yüksek miktarda alım yapılacağını ifade eden İnci, ”HDV firmasının yüksek miktarda off-set taahhüdü olacak. İzmir’de oluşturulacak platformun off-set taahhütlerinin gerçekleştirilmesi için yeni fırsatlar yaratılabileceğini umut ediyorum” dedi.



ESBAŞ, AĞA DAHİL OLDU



Törende ESBAŞ ile Almanya’nın Hanse ve Bavairia havacılık kümelenmeleriyle işbirliği protokolü imzalandı. Hanse Havacılık Kümelenmesi Başkanı Uwe Gröning, kümelerinin küçük ve orta ölçekli 160 firmadan oluştuğunu, toplam çalışan sayısının 14 bin olduğunu, ağırlıklı olarak Airbus tedarikçisi olarak çalıştıklarını ve yılda yaklaşık 11 milyar avro satış hacmine ulaştıklarını söyledi. Gröning, bugün atılan imzayla ESBAŞ’ın Avrupa’daki kümelenme ağına dahil olacağını, ortak çalışmaların başlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bavairia Havacılık Kümelenmesi Başkanı Martin Haunschild ise grupları içindeki 130 firmanın yıllık toplam cirolarının 7 milyar avro düzeyinde olduğunu, firmaların özellikle uydu haberleşme sistemleri kurulumu, uydu fırlatma rampalarının inşası, uyduların yörüngelerine yerleştirilmeleri gibi konularda faaliyet gösterdiğini dile getirdi.
Kümelenmenin araştırma ve geliştirme faaliyetleri için her yıl 180 milyon avro bütçe ayırdığını kaydeden Haunschild, 28 bin çalışanın bulunduğu kümelenmede 2 bin eğitimli insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Haunschild, İzmir’de kurulacak kümelenmeyle işbirliği alanlarının ortaya çıkarılması için bir strateji grubu kurulmasını önerdiklerini, bugün atılan adımın bu ilişkilerin geliştirilmesi anlamında ”köşe taşı” niteliğinde olduğuna inandığını belirtti. ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Tuncer ise ilk etapta eğitim alanında işbirliği yapabileceğini düşündüklerini kaydetti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!