Halep’teki tarihi eserler tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Halep’teki tarihi eserler tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2012 14:55

Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen ve Halep’teki tarihi eserleri bekleyen tehlikelerin değerlendirildiği kongreye katılan uzmanlar, 2003’te Irak’taki tarihi eserlerin yağmalanmasının Halep’te de yaşanmaması için uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

İslam Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (ISESCO) Kahire’de düzenlediği kongreye, Suriye, Ürdün, Filistin, Tunus ve Suudi Arabistan’dan uzmanlar katıldı. Kongrenin açılışında konuşan Dünya İnsan Mirası Konseyi Temsilcisi Fethi el-Bahri, Halep’teki tarihi eserlerin çalınıp yurt dışında satıldığını ifade etti.

Helep’in kültürel mirasının yok edildiğini belirten Bahri, bunun önüne geçilmesi için acil bir eylem planı oluşturulmasını talep etti. Bahri’nin ardından söz alan Mısır Tarihi Eserlerden Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed İbrahim, Mısır’ın, Halep’teki eserlerin korunması için deneyimini ve alanında uzman insan kaynaklarını seferber etmeye hazır olduğunu belirtti.

İbrahim, başında bulunduğu bakanlığın, Halep’teki medeniyet mirasının bugünü ve geleceğinin değerlendirilmesi ve yıkımdan korunması için Mısırlı ve Arap uzmanlarla işbirliği içinde hareket ettiğini sözlerine ekledi. İslami eserler uzmanı Velid Abdurrahman el-Atraş ise konuşmasında, Halep’teki süren çatışmaların kentin tarihi dokusuna zarar verdiğini söyledi.

”Halep’teki dünyanın en uzun kapalı çarşısı, çatışmalardan büyük zarar gördü. Ahşap dükkanların çoğu yandı” diye konuşan Atraş, Halep’in hem kültürel hem de ekonomik bir kent olma özelliği taşıdığını ve yaşananların üzücü olduğunu ifade etti.

ISESCO Temsilcisi Abdulaziz Salim de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep’te tehlikeye maruz kalan eserleri kurtarmak için bir program oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Kongrenin önemine değinen Salim, ”Bu tarz buluşmalar İslam mirası ve tarihi camilere yapılan saldırıları durdurmak için kamuoyu oluşturmada yardımcı oluyor” diye konuştu.

-Halep şehri-
Tarihi milattan önce 3 binli yıllara kadar uzanan Halep’in birçok medeniyet ve kültüre ev sahipliği yaptığı biliniyor. Özellikle Osmanlı döneminde ticaret merkezi haline gelen şehir, 1986’da UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Halep 2006’da ise şu anki ismiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından İslam Kültür Başkenti seçildi. Suriye’nin kuzeyindeki şehrin nüfusu ise yaklaşık 4.5 milyon.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!