Güncelleme Tarihi:
HOLLANDA İşçi Partisi’nin (PvdA) Avrupa Parlamentosu (AP ) M illetvekili Emine Bozkurt, Türklerin sosyal güvenlik konusunda sessizce hak kaybına uğratıldıklarına dikkati çekerek,
“Hollanda’da genel seçimlerin yaklaşmakta olduğu şu günlerde hiç kimsenin değinmediği, ancak seçimlerde Türk vatandaşları için belirleyici olması gereken sosyal güvenlik ödeneklerinde yapılan kısıtlamalar gözardı edilmemeli” dedi.
Ödenekler 2013'te duracak
27 Mart 2012 tarihinde Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen kanuna göre, işçilerin aldığı dul yetim aylığı (Anw), kısmi işgöremezlik ödeneği (WGA), çocuk paraları (AKW) ve çocuk yardımının (WKB) ikamet edilen ülke prensibi esas alınarak belirleneceğini anımsatan Bozkurt, şöyle konuştu:
“Buna göre Türkiye’ye dönmüş olanlar için bu ödenekler kesintiye uğrayacak ve hatta AKW ödeneği 1 Temmuz 2013’ten itibaren tamamen durdurulacak. PvdA, meclis görüşmeleri sırasında bu kanunun yürürlüğe girmemesi için çok çaba sarf etti ve bu kanunun Avrupa Birliği Adalet Divanı kararlarına aykırı olduğunu dile getirdi. PvdA’nın karşı çıkmasına rağmen CDA (Hıristiyan Demokratlar) ve VVD (Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi) gibi partilerin bu kanunu desteklemesi nedeniyle Türklerin hak kaybına uğramasına neden olacak yasa meclisten geçti. ”
Hakkınızı arayacağız
Bu kanunda herhangi bir değişiklik yapılmaması durumunda Türkiye’ye dönmüş olanlar için 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren maluliyet ve dul ve yetim aylıklarında önemli oranda indirim yapılacağını ve çocuk paralarının 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren tamamen kesileceğini hatırlatan Emine Bozkurt, “PvdA’nın seçim programında yaşı ilerlemiş olan göçmenlerin hakları konusunda şu anki hükümet döneminde yapılan ayrımcılıkların sona erdirileceğine dikkat çekiliyor. PvdA, bütün ömrünce Hollanda’da canını dişine takıp çalışıp didinmiş, vergilerini ve sigorta primlerini ödemiş olan insanlarımızın haksızlığa uğramalarına karşı çıkıyor” diye konuştu.
ABAD kararı hiçe sayıldı
Avrupa Parlamentosu Milletvekili Emine Bozkurt, seçimler öncesi yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:
“Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) 26 Mayıs 2011 tarihli Akdaş kararı, açıkça belirtmiştir ki maluliyet ödeneği, yaşlılık ödeneği, dul veya yetim nakdi yardımları, iş kazası ve meslek hastalıkları ödenekleri ile bunları tamamlayıcı nitelikteki primsiz özel nakdi yardımlar, bunları alan Türklerin Türkiye’ye dönmeleri nedeniyle herhangi bir azaltma, değiştirme, durdurma ya da iptale tabi olmayacaktır. Bu karara rağmen Hollanda’da bazı ödeneklerin kesintiye uğramasına neden olacak bir yasa çıkarıldı.”
İtiraz edilmeli
Avrupa Komisyonu’nun da mahkemenin kararından sonra Hollanda’nın çıkardığı kanun ve benzerlerini hukuken kılıfına uydurmak için bir çalışma başlattığına dikkati çeken Bozkurt,
“Bu çalışma tamamlanırsa sadece Hollanda’da değil, diğer AB ülkelerinde de Türk isçilerinin haklarını ellerinden alan yasalar yapmak mümkün olacaktır. Bu süreci durdurmak için bir AB ülkesinin itirazı yeterli olacaktır. Ama şu anki Hollanda hükümeti bu sürece destek vermiştir. Bu nedenle Türkler, 2 Eylül’de haklarını en iyi şekilde koruyacak bir hükümet için oy kullanmalıdırlar” diye konuştu.