Haklarımızı verin

Güncelleme Tarihi:

Haklarımızı verin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 10:34

Brüksel'de AB yetkilileri ile görüşen Türk kuruluşları "Türkiye AB Ortaklık Konseyi Kararları'nın Avrupa'daki Türk vatandaşlarına tanıdığı haklar ihlal ediliyor. Bize haklarımızı verin" talebinde bulundular.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu’ndaki Türklerin Avrupa’da edindiği haklar konusu dün Brüksel'de masaya yatırıldı. Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 1963’de imzalanan 'Ortaklık Anlaşması'nın 45’inci yılı dolayısıyla gerçekleşen toplantıya, AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Temsilcisi Olli Rehn de katıldı.

Avrupa Parlamentosu’nun Türk kökenli Hollanda milletvekili Emine Bozkurt’un himayesinde gerçekleşen toplantıyı, İktisadi Kalkınma Vakfı ile Hollanda’da Türkler İçin Danışma Kurulu (IOT) ev sahipliği yaptı. Toplantıya Hollanda’dan gelen kalabalık bir Türk katılımcının olması dikkat çekti. Toplantıya Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Volkan Bozkır, IKV Başkanı Haluk Kabaalioğlu ve Başbakanlık Müşaviri Ali Alibeyolu da konuşmacı olarak katıldı.

ADD KARARLARI

Toplantıda bir konuşma yapan IOT Başkanı Emin Ateş, AB ülkelerindeki üçüncü ülke vatandaşlarının dörtre birini Türklerin oluşturduğunu belirtti. Ateş, Ortaklık Anlaşması ve 1970 protokolü hükümleri ile Türkiye-AB Ortaklık konseyi kararlarında AS ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına 'imtiyaz hakları'nın tanındığını söyleyerek, AB ülkelerinin, Türk vatandaşlarının bu haklarını ihlal ettiğini kaydetti.

Ateş, bu hakkın tanınması yolunda bir çok kararlara sahip olan AB Adalet Divanı’nın hükümlerinin de yerine getirilmediğini söyleyerek, vizelerden muafiyet, çeşitli sosyal güvence hükümleri gibi uygulamaların yapılmadığını belirtti.

REHN BAŞKA ŞEY ANLATTI

AB adına toplantıda bir kouşma yapan Olli Rehn ise, bu söylemlere karşı 'net' bir yanıt veremedi. Konuşmasında daha çok Türkiye-AB ilişkilerine yer veren Olli Rehn, 1063 anlaşmalarının, Türkiye için Gümrük Birliği gibi bir kazanımı olduğunu söyledi. Olli Rehn daha çok, bugün AB Komisyonu’nun açıklayacağı 'ilerleme raporu'nun içeriği hakkında bilgiler verdi ve özellikle düşünce ve ifade özgürlüğü ile basına yönelik kısıtlamalar konusuna değindi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!