Güncelleme Tarihi:
HAMBURG'DAKİ aile hekimi ve Hamburg ve çevresi Türk Toplumu (TGH) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Süleyman Keser, Hamburg eyaletinde yaşanan grip aşısı sıkıntısının giderildiğini belirterek insanları grip mevsimi olan sonbaharda hastalığa yakalanmamaları için aşı olmaya çağırdı.
TGH Başkanı Hüseyin Yılmaz ile birlikte yaptığı açıklamada yaşanan aşı sıkıntısı hakkında da bilgi veren Dr. Keser,
“Sağlık senatörlüğü haftalar süren gecikmeden sonra grip aşısı sorununun çözüldüğünü bildirdiler. Yaşanan sorun neydi? Günümüze değin sağlık sigortaları Hamburg'da ihtiyaç duyulan grip aşısını açılan ihaleyi kazanan bir şirketten sağlıyorlardı. Böylece hekimler tek bir şirketin ürününü kullanmak zorundaydılar. İhaleyi kazanan şirket ihtiyaç duyulan aşıyı üretmede yetersiz kalınca hastalar zor durumda kalıyorlardı. Yaşanan sorun, sağlık sigortalarının başka firmaların ürünlerinin de hekimler tarafından kullanımını sağlamalarıyla birlikte aşılmış oldu” dedi.
“Gribi hafife almayın”
Dr. Keser, gribin hafife alınacak bir hastalık olmadığını sözlerine ekleyerek şöyle devam etti,
“Grip, tıpta influenza diye adlandırılan virüsün solunum yoluyla insan bedenine girmesi ve salgına yol açan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu virüs maalesef insanlarımız tarafından hafife alınmaktadır. Oysa bu virüsün sahip olduğu yan etkiler özellikle ileri yaşta olan kişiler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanan insanlarda ölüm ile sonuçlanabilecek bir etkiye sahiptir. Gribe neden olan influenza virüsü çeşitli yollardan bulaşmaktadır. En önemli bulaşma yolları hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması, öksürmesi, onlarla tokalaşma, öpüşme, bu kişilerin kullandığı kapı kolu, telefon ahizesi veya havlu gibi ortak kullanılan araç ve gereçleri kullanmaktır. Virüs ev, işyeri, okul, kreş veya toplu taşıma araçları gibi kapalı mekanlarda kolayca bulaşabiliyor."
Hayatınızı tehdit edebilir
"Dikkat edilmediği takdirde bu hastalık larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına, hatta zatürre, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit edebilecek türden hastalıklara da sebep olabilir. Bu nedenle özellikle risk grubununa giren yaşlılar, çocuklar, kronik hastalar, mutlaka salgın dönemi başlamadan önce grip aşısı olmalılar. Grip aşısı 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayındaki anne adayları, yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir” dedi.