Güncelleme Tarihi:
Alevilerin inanç sistemlerinin NRW’ye çeşitlilik kattığını ifade eden Bakan Schneider, şöyle konuştu: “Hükümetimizin uyum siyaseti çeşitliliği güçlendirmeye dayanmaktadır. Küreselleşen dünyada çeşitliliğimizin getirdiği avantajları daha iyi şekilde kullanmalıyız. Bu yönde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini destekliyoruz. Ancak Türkiye’nin din ve düşünce özgürlüğü Avrupa Birliği standartlarına hâlâ daha ulaşamadığını da söylemek isterim.”
Her kapıyı açan anahtar
Eyalette yaşayan 135 bin Alevi’nin Almanya’da katılımcı olduklarını ve uyum açısından da bunun çok önemli adımlar olduğunu vurgulayan Bakan Schneider, “Alevilerin önemli önderlerinden Hacı Bektaş Veli’nin ‘eğitim olmadan cennete gidemezsiniz’ sözü bize gösteriyor ki, eğitim her kapıyı açan anahtardır. Uyumun en önemli ayaklarından biri Almanca öğrenilmesidir. Bu yönde anne ve çocuklara özel olarak önem verilmeli ve bu alanda projeler üretilmelidir” diye konuştu. NRW’de yürürlüğe giren Uyum ve Katılım Yasası’na da değinen Bakan Schneider, yeni m yasa ile NRW’de yaşayan 4 milyon civarındaki göçmen kökenli insanın daha iyi şartlara kavuşacağına dikkat çekerek, Alevilerin bu yasada verdikleri desteğinde önemine de değindi.
Uyuma katkı sunacağız
Gelsenkirchen Alevi Bektaşi Derneği Başkanı Recai Aksu da, Alevi öğretileri gereği tüm inançlara saygı duyduklarını söyledi. Irkçı grupların camilere karşı kampanya yaparken Sunni kardeşlerini desteklediklerini ifade eden Aksu, “Ama ne yazık ki Almanya’da bunlar yaşanırken Türkiye’de hala Cemevleri yasal statüye kavuşmuş değil. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen bu durum hâlâ çözüme kavuşmadı. Bugüne kadar ve bugünden sonra da asimilasyona değil, uyuma katkı sunacağız” diye konuştu. Gelsenkirchen Alevi Bektaşi Derneği’nin kurulduğu günden beri belediye ile aktif olarak çalıştıklarını vurgulayan Belediye Başkanı Gabriele Preuss da, şunları söyledi: “Belediye olarak göçmen kökenli sivil toplum kuruluşlarını çalışmalarında destekledik ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz.”