Habeck kabul etti, buzlar eridi

Güncelleme Tarihi:

Habeck kabul etti, buzlar eridi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2023 11:05

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinde ‘Bina Enerji Yasası’ nedeniyle yaşanan sıkıntılar büyük ölçüde aşıldı.

Haberin Devamı

FEDERAL Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in (Yeşiller) 2024 yılı itibariyle yeni yapılacak binalarda yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketecek ısı sistemi monte edilmesi ısrarından vazgeçerek küçük ortak FDP’nin bu konuda daha esnek davranılması önerisini kabul etmesi üzerine uzlaşma sinyalleri arttı. SPDP’li Federal İskan, Kentleşme ve İmar Bakanı Klara Geywitz, ortakların salı akşamı yaptıkları görüşmede Bakan Habeck öncülüğünde hazırlanan Enerji Yasası Tasarısı’nda bazı değişikler yapılmasında uzlaşmaya vardıklarını belirtirken, tasarının ilgili birimlerde görüşülmesi yolunun açıldığını açıkladı. Eyaletler ile yerel yönetimlerden gelecek önerilerin de göz önünde bulundurularak son şeklini alacak tasarının en kısa zamanda Federal Meclis’te görüşüleceği belirtildi. 2024 yerine hükümetin yeni ısı sistemi planlarının en erken 2026 yılı itibariyle hayata geçirilebileceğine de dikkat çekildi.

Haberin Devamı

EYALET VE YEREL YÖNETİMLERE SORUMLULUK
Ortakların uzlaşmasında, yeni ısı sisteminde eyaletlere ve yerel yönetimlere daha fazla sorumluluk verilmesi yer aldı. Buna göre;
* Nüfusu 100 binin üzerindeki kentlerde bina ve konutlardaki son 3 yıldaki enerji tüketimi 2026 yılı sonuna kadar belirlenerek merkezi sisteme aktarılacak.
* Nüfusu 100 binin altında olan kentlerde bu süre 2028’e kadar uzatılacak.
* Bina, ev ve konut sahiplerinin yıllık enerji tüketimlerini yerel yönetimlere bildirme zorunluluğu olacak.
* Isı sistemiyle ilgili olarak öngörülen süre içinde bilgi vermeyen yerel yönetimler ile enerji şirketleri, 100 bin Euro ve üzerinde para cezasına çarptırılacak.
Koalisyon hükümetinin hedefinin en geç 2045 yılına kadar tüm bina ve konutlarda petrol ve gazsız ısı sistemine geçiş olduğu vurgulandı.

BAKMADAN GEÇME!