‘Habeck ısrar ederse, koltuğundan olur’

Güncelleme Tarihi:

‘Habeck ısrar ederse, koltuğundan olur’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2023 10:21

Almanya’da Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in (Yeşiller) 2024 yılından itibaren yapılacak yeni binalarda yüzde 65 yenilenebilir enerji tüketecek ısınma sistemi monte edilmesi planına küçük ortak FDP’nin karşı çıkması nedeniyle, ilgili tasarının yaz tatili öncesi Federal Meclis’e sunulması zorlaştı.

Haberin Devamı

AYNI zamanda Habeck’in yeni binalarda gaz ve mazot tüketimli ısıtıcı monte edilmesi zorunluğu getirilmesi planına halk tarafından da yoğun tepki gösterildiği için FDP’nin tutumunda ısrar edeceği belirtiliyor. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, “Bina Enerji Yasası’nın (GEG) ne zaman karara bağlanacağı önemli değil. Önemli olan, kimseleri zorlamayacak iyi bir yasanın hayata geçirilmesidir” derken, FDP’nin, Habeck’in planlarına kesinlikle sıcak bakmadığını yineledi. Djir-Sarai, “FDP Federal Meclis Grubu, Bakan Habeck’e 100 soru yöneltti. Bu soruların yanıtı gelmediği sürece yasayla ilgili görüşmelerin başlaması kesinlikle mümkün değildir. Ben tasarının yaz tatili öncesi görüşülüp karara bağlanacağına ihtimal vermiyorum” açıklamasında bulundu. FDP’nin karşı çıkması, SPD’nin ise Yeşiller’e destek vermesi koalisyonda yaşanan sancıları da artırdı.

‘Habeck ısrar ederse, koltuğundan olur’

FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai

Haberin Devamı

CDU/CSU DA KARŞI
Ana muhalefet CDU/CSU da Yeşiller’in tartışmalı reform planına karşı çıktı. CDU/CSU Enerji Politikası Sözcüsü Mark Helfrich, tasarının hazırlanmasında etkin rol oynayan müsteşar Patrick Graichen’in akrabalarını ve yakınlarını bakanlık ile bakanlığın parasal destek verdiği kuruluşlarda işe aldırttığı suçlamaları nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığını hatırlatarak, “Bu yasanın şansı yok” dedi. Helfrich, böyle bir yasada ısrar etmesi halinde Habeck’in koltuğundan olacağını ileri sürdü. CDU’nun da tasarıya kesinlikle karşı olduğu belirtildi. CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu üyelerinin kendi aralarında yaptıkları bir toplantıda “Böyle bir yasa hayata geçirilse bile biz iktidara geldiğimizde iptal ederiz” görüşünde birleşildiği iddia edildi.

‘Habeck ısrar ederse, koltuğundan olur’

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck

Haberin Devamı

‘CAFE HABECK’S’ İSMİ DEĞİŞECEK
Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in enerji krizi yaşanmaması için Almanya’nın turizm kentlerinden Rügen sahilleri yakınına sıvılaştırılmış doğal gaz depolanacak LNG terminali açma planı da sıkıntı yarattı. Bakan Habeck’le hiçbir ilişkisi olmadığı halde, Rügen’deki ünlü ‘Cafe Habeck’s’in (Habeck’in Kafesi) kadın işletmecisi, gelen konukların tepki göstermeye ve eleştirmeye başladığını belirterek kafenin ismini değiştireceğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!