‘Güvenlik olmadan özgürlük olmaz’

Güncelleme Tarihi:

‘Güvenlik olmadan özgürlük olmaz’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2023 15:26

Başbakan Olaf Scholz, Almanya’nın güvenliği için başta AB ülkeleri ve ABD olmak üzere diğer ülkelerle iş birliği ve dayanışmanın artırılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. İlk kez belirlenen Ulusal Güvenlik Stratejisi’nde “Devletin merkezi görevi yurttaşlarının güvenliğini sağlamak ve korumaktır” denildi.

Haberin Devamı

 ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti Almanya’da iç ve dış güvenliğin korunmasıyla ilgili olarak bir ‘Ulusal Güvenlik Stratejisi’ belirledi. Bakanlar Kurulu’nun bugünkü (Çarşamba) oturumunda onaylanan rapor, başkent Berlin’de Başbakan Olaf Scholz’un Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser’le ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında tanıtıldı. “Güvenlik olmadan özgürlük de, istikrar da, refah da olmaz” diyen Şansölye Scholz, “Devletin merkezi görevi yurttaşlarının güvenliğini sağlamak ve korumaktır” görüşünü vurguladı. Hem Almanya’nın hem Avrupa’nın güvenliği için Avrupa Birliği (AB), ABD ve NATO ile ilişkilerin geliştirilmesinin ve dayanışmanın artırılmasının kaçınılmaz olduğunun da altını çizdi.

‘Güvenlik olmadan özgürlük olmaz’

‘Güvenlik olmadan özgürlük olmaz’

‘Güvenlik olmadan özgürlük olmaz’
DEMOKRASİDE ÇİN’LE KÖKLÜ GÖRÜŞ AYRILIĞI
Hükümetin Ulusal Güvenlik Stratejisi’nde, Çin’in hem partner hem ticari hem de siyasi rakip bir ülke olduğu da yer aldı. SPD’li Başbakan Scholz, gelecek hafta yapılacak ‘Alman-Çin Hükümet İstişare’ görüşmelerinin iki ülke arasındaki işbirliği açısından önemli olduğunu belirtirken, Berlin’in bu konuda dengeyi korumaya özen gösterdiğini de söyledi. Yeşillerli Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da, Çin konusunda beyaz veya siyah düşence olmadığına dikkat çekti. Demokrasi konusunda Çin’le köklü görüş ayrılığı yaşandığını, ancak iklim koruması gibi alanlarda da iş birliği yapılmasının kaçınılmaz olduğunu da dile getirdi. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ardından ‘dönüm noktası’ değerlendirmesinde bulunan ve Alman Ordusu’nun donanımı için 100 milyar Euro hacimli ‘Özel Varlık Fonu’ ayrıldığını ilan eden Şansölye Scholz’un yanı sıra diğer Bakanlar da Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 2’sinin savunmaya ayrılması hedefine ulaşmakta kararlı olduklarını da yinelediler. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı ve sürdürdüğü savaşın Avrupa için de bir tehlike oluşturduğunu hatırlatırken, bu savaşın yaşamın tüm alanlarını etkilediğini söyledi. Alman Bakan, bu savaşın etkilerinin temiz içme suyundan, ilaç tedarikine, siber saldırılara ve dış tehditlere kadar her alana ulaştığına da işaret etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!