Gürültü kirliliği eğitimi etkiliyor

Güncelleme Tarihi:

Gürültü kirliliği eğitimi etkiliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 19:17

Frankfurt havaalanına bir pist daha eklenerek genişletilmesinden dolayı artan uçak gürültüsünün çevre kentlerdeki öğrenci eğitimini olumsuz etkilediği öne sürüldü.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Offenbach kentinde yaşayan Offenbach Hava Trafiği Halk İnisiyatifi (BİL) başkanı İngrid Wagner ve iki çocuk annesi öğretmen Beate Carmichael Frankfurt Havaalanı'na üçüncü bir pist eklenerek büyümesi ile birlikte ses kirliliğinin artığını söylediler.

Wagner ve Carmichael "Şu anda saatte 83 uçak inip kalkıyor. Bu sayı 126'ya kadar çıkacak. Bundan en çok Offenbach kenti olumsuz etkilendi. Sadece geceleri değil, gün boyu uçak gürültüsünden çocuklar okullarda konsantre olamıyor. Eğitimleri olumsuz yönde etkileniyor. Gece uçuş yasağı 23.00'de başlıyor. Ama çocuklar 20.00'de yatağa gidiyor. Çocuklar uykularını almadan okula gidiyor. Bu da yetmiyormuş gibi gün boyu kentin göbeğinde trafik, tren yolu ve uçak sesleri arasında ders görüyor. Araştırmalar özellikle havadan gelen gürültülerin çocukların ruhsal ve bedensel sağlıklarını bozduğu yolunda araştırmalar" var dediler.

BURADAN TAŞINACAĞIZ
Carmichael "6 yaşındaki oğlum uçakların yol açtığı gürültüden etkileniyor. Biz cadde kenarında oturuyoruz. Çocuklar caddeden gelen sesten etkilenmesin diye odalarını arka tarafa aldık. Ancak uçak sesi havadan geliyor. Bu sesi önlemenin imkanı yok. Sokakta, evin içinde hep bu ses ile yaşıyoruz. Offenbach kentinde okula giden 17 bin çocuğun 16 bini bu gürültü kirliliği ile ders görüyor. Yuvaya gidenlerin sayısı buna dahil değil. Biz bu yeni pistin sadece geceleri değil, gün boyu kapatılmasını istiyoruz. Ben ve eşim çalışıyoruz. Başka bir eve taşınma imanımız var. Pist kapanmazsa taşınacağız. Ancak taşınma imkanı olmayanlar ne yapsın?" diye sordu.

UYKUDA ZARAR GÖRÜYORLAR
"Uçak gürültüsü hasta ediyor" sloganı ile inisiyatif kuran İngrid Wagner uçakların yol açtığı gürültünün çocuk sağlığını olumsuz yönde etkilediğinin bilimsel olarak ispatlandığına dikkat çekerek, "Çocuklar yatağa gittikten sonra bir şekilde uyuyor. Ancak bir türlü derin uykuya geçemiyor. Saat 23'e kadar inip kalkan uçaklar uykuya dalan çocukları uykularında da rahatsız ediyor. Çocuklar uyuyup dinleneceği yerde gergin bir şekilde sabah okullarına gidiyor. Okulda gürültü elbette kesilmiyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!