Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’nın Duisburg kentinde Daha Fazla Demokrasi Forumu’nun (Forum für mehr Demokratie) düzenlediği toplantıda, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci değerlendirildi.
Grand City Hotel’de gerçekleşen toplantıya Türkiye’den Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Kuzey Ren Vestfalya Eyalet milletvekillerinden Serdar Yüksel (SPD) ile Arif Ünal (Yeşiller), Avrupa Komisyonu Bonn Bölge temsilcisi Dr. Stephan Koppelberg ve Forum Başkanı Niyazi Şahin konuşmacı olarak katıldı.
Rum kesimi engel olmasın
Siyaset bilimcisi Sinan Kumru'nun sunup yönettiği toplantıda söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, Türkiye'nin AB üyeliğini Atatürk'ün başlattığı çağdaşlaşma hareketinin bir sonucu olarak gördüklerini belirterek, bu hedeften şaşılamayacağını söyledi. 1 Temmuz'da Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığını devralacağını ifade eden Loğoğlu şöyle konuştu:
"Parti olarak AK Parti Hükümeti’nin aksine, Rumların dönem başkanlığı sırasında Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin devam ettirilmesinden yanayız. Son dönemde katılım müzakereleri durma noktasına gelmiştir. Bir darbe daha vurmaya gerek yok. Rumların dönem başkanlığında da görüşmelere ara verilmeden devam edilmesi Kıbrıs Rum kesimini tanıma anlamına gelmez. Rum dönem başkanlığı sırasında yıllardır Kıbrıs meselesinin arkasına sığınan diğer Avrupa ülkelerinin ve Rum tarafının Türkiye’nin AB tam üyeliğine karşı ileriye sürdüğü itirazların rengini, foyasısını ortaya çıkacaktır. Yıllarca hem Yunanistan, hem üye olduktan sonra Güney Kıbrıs Rum yönetimi diğer AB ülkeleri Kıbrıs sorununu bahane ederek Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini geçiştirmeye çalışmışlardır."
Güney Kıbrıs'la sorununu çözmeli
Türkiye ve Güney Kıbrıs’a ziyaretlerde bulunduğunu belirten Avrupa Birliği Komisyonu Bonn temsilcisi Dr. Stephan Koppelberg yaşanan tartışmaların büyümeyle ilgili olduğunu belirterek,
"Tam üyelik başvurusunda bulunan ülkelerin sayısı arttıkça farklı görüşlerin ortaya çıkması ve tartışmaların olması doğal. Bunlar süreci uzatıyor. Ancak ülkeler arasında uyum olması önemli. Türkiye uyum yasalarını hayata geçirmesi yönünde bir hayli yol aldı. Diğer üyelere hangi kriterler uygulanıyorsa, Türkiye için de aynı kriterler uygulanıyor. Türkiye’nin tam üyelik sürecinde Güney Kıbrıs ile olan sorunları çözülmeli. Avrupa Birliği üyeliği için üye ülkelerin hepsi ile ilişkiler sorunsuz olmalı” dedi.
Beklentiler büyük
Forum Başkanı Niyazi Şahin ise Türkiye'nin tam üyeliğinin engellenmesinin AB adına üzüntü verici olduğunu belirterek, Almanya ve Fransa’nın takındığı tavrın yanı sıra Türkiye’de son dönemlerdeki yaşanan anti demokratik uygulamaları eleştirdi.