Güncelleme Tarihi:
Eşlerin farklı ülkelerde bulunmaları halinde de aile ünitesi esası uygulanıyor. Gümrüksüz ev eşyası ithali için aranan şartların başında, en az 24 ay, yani 2 yıl süreyle Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik olmak geliyor. Kullanılmış ev eşyası hakkı bir partide kullanılabileceği gibi, Türkiye Gümrük Bölgesi’ne gelişlerinden önce veya altı ay sonraki süre içinde olmak kaydıyla muhtelif partiler halinde de kullanılabilir.
Ayrıca eşyaya muafiyet uygulanabilmesi için, eşyanın Türkiye’de kullanılacağı konuta sahip olunması veya konutun en az 2 yıl için kiralanmış olması gerekir. Bu koşulun karşılanmadığı durumlarda, ev eşyasının gümrük vergilerinden tam muafiyet suretiyle vergileri teminata bağlanarak geçici ithaline izin verilir. Eşyanın, aynı kişi tarafından Türkiye’de kiralanmak veya satın alınmak suretiyle elde edilen başka bir konutta kullanılması durumunda muafiyet uygulaması devam eder.
Taşınabilir alet ve cihazlar hariç olmak üzere, bir ticaret veya meslek icabı kullanılacak malzemelerin kullanılmış ev eşyası muafiyeti kapsamında serbest dolaşıma girişine izin verilmiyor.
Ev eşyasının kişilerin beraberinde veya gelişlerinden önce veya altı ay sonraki süre içerisinde getirilip serbest dolaşıma giriş beyanında bulunulması gerekir.
Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü ile Türkiye’de yerleşik gerçek kişi mirasçıları, ölene aidiyetinin ve namlarına gelenlere intikalinin kanaat verici resmi belgelerle ispatı şartıyla, ölen kişiye ait kullanılmış ev eşyasını veraset ilamı tarihinden itibaren 24 ay içerisinde Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getirerek serbest dolaşıma giriş beyanında bulunmaları gerekir.
HANGİ BELGELER GEREKLİ
Gümrük idarelerince kullanılmış ev eşyasının muafen ithaline izin verilebilmesi için, kullanılmış ev eşyası ithal etmek isteyen kişilerin kendisi veya eşi tarafından şu belgelerin ibraz edilmesi gerekir:
1) Pasaport veya NATO Seyahat Emri, Lasse-Passe vb. pasaport yerine geçen belgeler.
2) Yurtdışında en az 24 ay yerleşik olunduğuna dair dış temsilciliklerimizden ya da Türkiye’de bulunan yabancı ülke temsilciliklerinden alınan belge. (Söz konusu belgenin ibrazının yabancı ülke yasaları uyarınca mümkün olmaması durumunda kişinin yurda giriş çıkış kayıtlarının kontrolü yeterli sayılıyor)
3) Dış temsilciliklerimizden ya da Türkiye’de bulunan yabancı ülke temsilciliklerinden alınan aile bireylerinin nüfus bilgilerini içeren belge. (Türk veya çift uyruklu kişiler için vukuatlı nüfus kayıt örneğinin ibraz edilmesi yeterli olup, yabancı uyruklu kişiler için yabancı ülke yasaları uyarınca dış temsilciliklerimizden ya da Türkiye’de bulunan yabancı ülke temsilciliklerimizden alınan aile bireylerinin nüfus bilgilerini içerir belgenin temin edilememesi durumunda ise kişilerin beyanı yeterli oluyor)
4) Edinilen konut;
- Satın alınmış ise; kişinin veya eşinin adına düzenlenmiş olan tapu veya satış vaadi ile kooperatiflerden satın alınan ancak kooperatiflerde kat irtifakının geç yapılması nedeniyle tapunun ibraz edilemediği konutlarda kat irtifaklı arsa tapusu.
- Kiralanmış ise; kişi veya eşinin adına düzenlenmiş noter tasdikli en az iki yıllık kira sözleşmesi.
5) Sözlü beyan formuna eklenecek eşya listesi. (Abdurrahman Atalık – HAMBURG / ALMANYA)
56 yaşından önce emekli olabilirsiniz
TÜRKİYE’de 01.07.1986 tarihindeki sigortalı işe başlamanız nedeniyle, emek