Güncelleme Tarihi:
HAMBURGER Bahnhof Çağdaş Sanat Müzesi Almanya'nın en önemli sanat galerilerinin başında geliyor. Dünyanın en önemli sanatçıların çalışmalarının sergilendiği bu önemli sanat merkezi, şimdi de sanatçı Gülsün Karamustafa'nın kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. 'Gülsün Karamustafa. Kronografya' adılı kişisel sergi, sanatçı Karamustafa'nın 1970 yılından günümüze kadar sanatsal üretimlerinin kapsamlı çalışmalarından oluşuyor. Önceki gün açılışı yapılan sergiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Açılışın yapıldığı salon davetlilerle doldu. Açılışa Türkiye'den de sanatçılar ve sanatseverler katıldı. Serginin açılışında sanatsal çalışmalara verdiği destekle tanınan işadamı Hakan Çarmıklı ve eşi de hazır bulundu. .
FARKLI ZAMANLARI BULUŞTURUYOR
Melanie Roumiguiere küratörlüğünde Berlin'de açılan 'Gülsün Karamustafa - Kronografya' adlı sergi ilk günde sanatseverlerin akımına uğradı. 23 Ekim tarihine kadar açık kalacak sergide Karamustafa, farklı zamanlarda yaşanan aynı hikayeleri buluşturuyor. Göçlerin de anlatıldığı sergide, sanatçının yaşamından da kesitler var, Avrupa faşizminin en üst noktaya çıktığı yıllarda İstanbul'a göç etmek zorunda kalan Avusturyalı Yahudi kökenli mimar Margarete Schütte-Lihotzky'nin İstanbul'a göç hikayesi de. Sergide Köy Enstitülerinin kuruluşunu gösteren fotoğraflarının yanında 1 Mayıs 1977 olaylarını hafızalarda tazeleyen kesitler de yerini alıyor. 110'dan fazla çalışmanın sunulduğu sergi, Hamburger Bahnhof Çağdaş Sanat Müzesi'nin iki katına yayılıyor. Giriş kat ile birlikte ikinci katın da iki ayrı bölümünde eserler sergileniyor.
ÇAĞDAŞ ZAMANLARIN EN İYİ SANATÇISI
Serginin küratörlüğünü yapan Melanie Roumiguiere Hürriyet'e yaptığı açıklamada; sanatçı Gülsün Karamustafa'nın 20'nci yüzyılın son döneminin en önemli çağdaş sanatçılarının başında geldiğini söyledi. Roumiguiere “Karamustafa 40 yılı aşkın süredir global ve yerel anlamda sanatsal çalışmalar yürütüyor. Sanatçının 1990'lı yallardaki ürünlerini biliyordum. Ancak 1980 ve 1970'li yıllardaki çalışmalarını görmemiştim. 2013 yılında İstanbul SALT'ta 'Vadedilmiş bir Sergi'yi ziyaret edince çok etkilendim. Eserler beni büyüledi. Bu çalışmaların mutlaka Almanya'da sergilenmesi gerektiğini düşündüm. Doğu ve Batı'yı ve aynı hikayeleri farklı zamanlarda çok iyi buluşturan çalışmalar. Bu sergi Almanya'daki sanatseverler için önemli bir kazanç. İlk günden gösterilen ilgi, serginin önemini gösteriyor” dedi. Hamburger Bahnhof Çağdaş Sanat Müzesi'nde Gülsün Karamustafa'nın çalışmaları Almanların ünlü sanatçısı Joseph Beuys'un çalışmalarıyla yan yana komşuluk da yapıyor.