Güncelleme Tarihi:
Alman drama yazarı Hans Günter Michelsen’in oğlu olarak 1964 yılında Frankfurt’ta doğan Jakob Arjouni, 1986 yılında yazdığı ‘Happy Birthday, Türke!’ (İyi ki Doğdun Türk!) kitabı ile çok satan yazarlar arasına girdi. Romanını Diogenes yayınevi’ne gönderirken asıl soyadı yerine Faslı eski karısı Arjouni’nin soyadını kullanan yazarın yarattığı dedektif Kemal Kayankaya, Alman polisiye roman edebiyatının tanınan karakterleri arasına girdi.
Kayankaya’nın yer aldığı beş roman yazan Jakob Arjouni, son romanı ‘Bruder Kemal’i (Kemal Kardeş) geçen yıl yayınladı. ‘İyi ki Doğdun Türk’ romanı Alman sinemasının ünlü kadın yönetmeni Doris Dörrie tarafından 1992 yılında sinemaya aktarıldı. m Arjouni’nin Kayankaya karakteri ile Alman yazarın gençlik yıllarında çokça okuduğu Amerikalı polisiye roman yazarı Dashiell Hammett’in yarattığı detektif Sam Spade arasında benzerlikler dikkati çekiyor.
Arjouni’nin kahramanı Kayankaya, üçüncü kuşaktan bir Türk. Annesi doğum sırasında, çöpçü babası da otomobil altında kalıp ölünce bir Alman ailenin yanında evlatlık olarak büyüyen ve tek kelime Türkçe bilmeyen detektif Kemal Kayankaya’nın çözdüğü polisiye olaylar, Frankfurt’un ana tren garı ile bankalara ait gökdelenlerin yer aldığı bölgede geçiyor. Özel detektif Kayankaya romanlardaki cinayetleri çözmeye çalışırken bir yandan da Alman toplumundaki yabancıya önyargılara ironik şekilde yaklaşıyor.
Türk olduğu iddia edilmişti
1992 yılında ‘Bir Adam Bir Cinayet’ romanıyla ‘polisiye roman ödülü’nü kazanan yazar, lise yıllarında Frankfurt ana tren garı çevresindeki barlara, bilardo salonlarına çokça gittiği için bu dünyayı yakından tanıyordu. Türklerle direkt ilişkisi olmadığını her fırsatta dile getirmesine rağmen yıllarca kimliğini gizleyen bir Türk yazar olduğu iddia edildi. Arjouni’nin Kayankaya dizisi dışında, aralarında Doğu Almanyalı bir neonaziyi anlattığı ‘Cherryman jagt Mister White’ adlı romanı da okul müfredatlarına girmişti.