Güncelleme Tarihi:
Hollanda’daki temaslarının ikinci gününde Lahey’e gelen Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Mark Rutte, Senato Başkanı Fred de Graaf, Temsilciler Meclisi Başkanı Gerdi Verbeet ile bir araya geldi. Başbakan Mark Rutte ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülkenin ilişkilerinin köklü ve ticarete dayalı olduğunu belirterek AB ile müzakere kararının Hollanda’nın dönem başkanlığı sırasında alındığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Gül, Hollanda’nın AB konusunda Türkiye’ye çok destek verdiğini söyledi. Ekonomik ilişkilerin gelişmekte olduğunu ve Türk ekonomisinin hızla büyüdüğünü belirten Gül, Avrupa’da ekonomi ve finans krizleri yaşanırken Türkiye’de bütçe açığının yüzde 1,5 düzeylerinde bulunduğu kaydetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Gümrük Birliği’nin tam üyesi olan Türkiye, bu resesyondan çıkmasında önemli rol oynayabilir” ifadesini kullandı.
Köprü oluşturuyor
Popülist politikacı Geert Wilders’in anti İslam söylemleriyle ilgili olarak yöneltilen bir soruya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Çoğulculuğa inanan ülkelerde her türlü görüşler, ekstrem düşünceler olabilir. Bunlar siyasi istismar konusu olursa tehlike yaratabilir. Yabancı korkusu 2. Dünya Savaşı öncesinde de yaşanmıştı. Bu tür aykırı düşünceler sağlam dostlukları etkilemeyecektir” yanıtını verdi.
Türkiye ile Hollanda’nın iyi bir dost olduğunu belirten Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ilişkilerin daha da gelişeceğine işaret ederek, “Daha yolun başındayız” diye konuştu. Türkiye’nin AB ile İslam ülkeleri arasında köprü oluşturduğunu anlatan Rutte, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini desteklediklerini bir kez daha vurguladı. Suriye Dostları Toplantısı’na işaret eden Rutte, Türkiye’nin bölgesinde de önemli rol oynadığını kaydetti.
Üyelerle buluştu
Mark Rutte, “Uluslararası toplum Suriye’de yaşananların kabul edilemez olduğunu göstermeli. Türkiye’nin bölgesinde gösterdiği lider pozisyonu saygıyla karşılıyorum. Türkiye ile omuz omuzayız” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hollanda hükümeti tarafından onuruna verilen öğlen yemeğine katıldı. Parlamentonun Şövalye Salonu’ndaki yemeğe, Kraliçe Beatrix, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Temsilciler Meclisi Başkanı Gerdi Verbeet, Senato Başkanı De Graaf, bakanlar, heyete üyeleri ve işadamları katıldılar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, parlamentoya ziyareti sırasında Türk kökenli milletvekili Nebahat Albayrak’ın da aralarında bulunduğu Meclis Dışişleri ve AB Daimi Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.
Öte yandan, Hollanda Devlet Enformasyon Dairesi Kraliçe Beatrix’in 13-15 Haziran tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’u ziyaret edeceğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Gül’ün parlamento ziyarete sırasında yaklaşık 20 kişilik grubun Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği karşısında bulunan Malieveld Meydanı’nda Türkiye karşıtı gösteri yaptığı öğrenildi.