Güncelleme Tarihi:
İşet Westerwelle'nin makalesi:
Westerwelle: Dostluğu derinleştirmek istiyoruz
Aşırı sağcı teröristlerin işlediği yabancı düşmanı cinayetler serisi Almanya’yı derinden sarstı. İşlenen bu terör suçları karşısında duyduğumuz yas, dehşet ve öfke bizi buradaki Türk kökenli vatandaşlar ve Türkiye’deki dostlarımızla birbirimize bağlamaktadır. Olayların ortaya çıkması ile birlikte saymakla bitmeyecek kadar çok vatandaş dayanışma göstererek acıları paylaştıklarını belirttiler. Kendilerinin bu girişimleri, yabancı düşmanlığının, ırkçılığın ve aşırı akımların Almanya’da yeri olmadığını kanıtlıyor. Almanya’da hoşgörüsüzlüğe karşı hoşgörü yoktur.
İnsanları hor gören bu eylemlerin Türkiye’de ve Almanya’da yaşayan Türk toplumu içersinde olduğu gibi farklı ülkelerden gelen diğer göçmenler arasında da büyük kaygılara yol açtığını biliyorum. Bazılarında güvensizlik ve buruk bir acı oluştu. Bunu son derece ciddiye alıyoruz. Çünkü bu cinayetlere kurban gidenler bizlerle yaşayan vatandaşlar ve komşularımızdı.
Bu korkakça işlenen seri cinayetlerin acilen tutarlı ve eksiksiz bir şekilde aydınlığa kavuşması büyük önem taşımaktadır. Bu, bizim kurbanlara ve yakınlarına olan borcumuzdur. Aynı zamanda, ülkemizde aşırı sağcı terörün yeniden etkin olabilmesine engel olmak için gereken herşeyi yapmalıyız. Federal hükümet bunun için kararlı önlemler almış bulunmaktadır. İlgili cezai soruşturma Almanya Federal Başsavcısı tarafından yürütülmektedir. Sayıları 400’ü aşkın devlet memuru yüksek bir tempoyla cinayetlerin eksiksiz bir şekilde aydınlatılması için çalışıyor. Şimdiye kadar altı şüpheli yakalandı. Parlamenter düzeyde Thüringen Eyalet Meclisi’nde ve Almanya Federal Meclisi’nde oluşturulan Araştırma Komisyonları olayları incelemek üzere ele almaktadırlar.
Kurbanların ailelerinin acılarını gideremeyeceğimizin kesinlikle bilincindeyim.
Yıllarca cinayetlerin arkasında yatan nedenlerin belirsizliğini yaşayan yakınların duydukları buruk acıyı anlıyorum. Federal hükümet kurbanların yakınlarına destek olmak üzere Barbara John’un şahsında son derece saygın, bağımsız ve olağanüstü yetkin bir şahsiyeti ombudsman olarak atamıştır. Kendisi mağdur ailelerin ana muhatabı olarak kendilerine yardımcı olabilecek imkanlara dikkati çekmek üzere görevlendirilmiş bulunmaktadır. Seri cinayetlere kurban gidenleri özellikle andığımızın göstergesi olarak bugün aile fertlerinin de davet edilmiş olduğu ulusal bir anma töreni gerçekleşecektir.
Son derece zor bir konu olan bu duruma karşı göstermiş olduğu hassasiyet için Türk hükümetine de teşekkür etmek isterim. Bu tutum, ikili ilişkilerimizin derinliğinin ve sağlamlığının bir göstergesidir. Olayların aydınlatılması doğrultusunda şu anda süren çabalarımızla ilgili bundan sonra da kapsamlı bilgi vereceğimizden emin olabilirsiniz. Türk Alman ilişkileri özel konumunu bilhassa insan faktörüne borçludur. AB içerisinde başka hiçbir ülkede bu kadar çok Türk kökenli insan yaşamamaktadır.
50 yıl önce Almanya’ya gelmiş olan ilk „misafir işçilerin“ bizleri çoğu zaman duygulandıran ve etkileyici hikayelerini hepimiz biliyoruz. Aradan geçen zaman içerisinde kendileri ve çocukları artık uzun zamandır zaten birer „misafir“ değildirler. Alman toplumunun sağlam bir parçası olarak ülkemizin başarısına önemli katkıda bulunuyorlar. Aşırı sağcı küçük bir grubun korkunç eylemlerinin bizleri birbirimizden ayırmamasını, tam tersine hep beraber burada, Almanya’da barışçıl bir birlikte yaşamı tehdit eden gelişmelere karşı durabilmemizi sağlamasını diliyorum. Türk Alman dostluğunu titizlikle korumak ve daha da derinleştirmek istiyoruz.
MAKALENİN ALMANCASI
Namensbeitrag von Außenminister Guido Westerwelle anlässlich der Feierstunde zum Gedenken an die Opfer der Neonazi-Mordserie am 23. Februar in Berlin
Gemeinsam gegen Fremdenfeindlichkeit: Keine Toleranz gegenüber Intoleranz
Die fremdenfeindliche Mordserie rechtsextremer Terroristen hat Deutschland zutiefst erschüttert. In unserer Trauer, unserem Entsetzen und unserer Wut über diese terroristischen Taten sind wir unseren türkischen Mitbürgern und unseren Freunden in der Türkei verbunden. Unzählige Bürgerinnen und Bürger haben seit der Aufdeckung der Taten ihre Solidarität und ihr Mitgefühl gezeigt. Ihr Engagement belegt: Ausländerfeindlichkeit, Rassismus und Extremismus haben in Deutschland keinen Platz. Es gibt in Deutschland keine Toleranz gegenüber Intoleranz.
Ich weiß, dass diese menschenverachtenden Taten in der Türkei, in der türkischstämmigen Gemeinschaft in Deutschland, aber auch unter Migranten anderer Herkunftsländer große Sorge ausgelöst haben. Bei manchen ist Verunsicherung und Verbitterung entstanden. Wir nehmen dies sehr ernst. Denn es waren unsere Mitbürger und unsere Nachbarn, die diesen Taten zum Opfer fielen.
Es ist von größter Dringlichkeit, dass diese feige Mordserie konsequent und lückenlos aufgeklärt wird. Das sind wir den Opfern und ihren Angehörigen schuldig. Zugleich müssen wir alles tun, um zu verhindern, dass der rechtsextreme Terror in unserem Land erneut zuschlagen kann.
Die Bundesregierung hat hierzu unverzüglich entschlossene Maßnahmen ergriffen: Der Generalbundesanwalt hat die strafrechtlichen Ermittlungen übernommen. Mehr als 400 Beamte arbeiten mit Hochdruck an der vollständigen Aufklärung der Morde. Bislang sind sechs Verdächtige festgenommen worden. Auf parlamentarischer Ebene sind Untersuchungsausschüsse im Landtag Thüringen und im Deutschen Bundestag damit befasst, die Vorfälle aufzuarbeiten.
Ich bin mir sehr bewusst, dass wir das Leid der Familien der Opfer nicht wiedergutmachen können. Ich habe Verständnis für die Verbitterung von Angehörigen, die über Jahre in Ungewissheit über die Hintergründe der Morde lebten. Um die Angehörigen der Opfer zu unterstützen, hat die Bundesregierung mit Barbara John eine hoch angesehene, unabhängige und äußerst kompetente Persönlichkeit zur Ombudsfrau ernannt. Sie ist die zentrale Ansprechpartnerin für die Opferfamilien und damit betraut, auf Hilfsangebote aufmerksam zu machen. Als Zeichen des besonderen Gedenkens an die Oper der Mordserie wird heute eine nationale Gedenkveranstaltung stattfinden, zu der auch die Familienangehörigen eingeladen sind.
Ich möchte auch der türkischen Regierung für ihren sensiblen Umgang mit dieser äußerst schwierigen Frage danken. Das spricht für die Tiefe und die Tragfähigkeit unserer bilateralen Beziehungen. Sie können sicher sein, dass wir über die laufenden Aufklärungsbemühungen auch weiterhin umfassend informieren werden.
Es ist gerade der menschliche Faktor, der das Besondere an den deutsch-türkischen Beziehungen ausmacht. In keinem Land in der EU leben so viele Menschen türkischer Herkunft wie in Deutschland. Wir alle kennen die oftmals bewegenden und beeindruckenden Geschichten der ersten „Gastarbeiter“, die vor 50 Jahren nach Deutschland gekommen sind. Inzwischen sind sie und ihre Kinder und Kindeskinder längst keine „Gäste“ mehr, sondern fester Bestandteil der deutschen Gesellschaft, die einen wichtigen Beitrag zum Erfolg unseres Landes leisten. Ich wünsche mir, dass die furchtbaren Taten einer kleinen Gruppe rechter Extremisten uns nicht auseinanderbringen, sondern im Gegenteil dafür sorgen, dass wir uns gemeinsam den Bedrohungen eines friedlichen Zusammenlebens hier in Deutschland entgegenstellen. Die deutsch-türkische Freundschaft wollen wir sorgsam pflegen und weiter vertiefen.