Güncelleme Tarihi:
SUNUCULUĞUNU Pınar Bayraktar’ın yaptığı etkinlikte Göçmen Kadınlar Bayern üyelerinden Arzu Mumcu İlaraslan şunları söyledi: “Göçmen Kadınlar Bayern topluluğu Ebru Sarı tarafından 2018 yılında kuruldu ve amacı son dönemde artan göçün ardından özellikle kadın ve çocukların Almanya’ya daha hızlı entegre olmalarını sağlamak onları sosyal kültürel ve psikolojik anlamda desteklemek ve bu yolda onlara eşlik etmek” dedi. 4 kişi ile çıkılan yolculuğa 400’ü aşkın katılımcılı ile devam edildiğini ve 2023 Ocak ayından itibaren gerçekleştirilen sosyal ve kültürel faaliyetlerle kadınların yan yana nasıl daha güçlü olduğunu belirten İlarslan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesini de anlattı. Etkinliğin oluşmasında emeği geçenlere ve etkinliğe katılanlara teşekkür eden Göçmen Kadınlar Bayern’in kurucusu Ebru Sarı da, 2017’de Türkiye’den geldiğini ve 2018 yılında Göçmen Kadınlar Bayern’i kurduğunu belirtti. Sarı, “Dünyada kadınlar ayrımcılığa uğruyor, şiddete ve istismara maruz kalıyor. 8 Mart şiddete ve istismara maruz bırakılan, yok sayılan, kadınların mücadele günüdür. Kadınlar dünyayı değiştirir fakat önce Bayern” ifadelerini kullandı.
GÜÇLÜ KADINLAR GÜÇLÜ YARINLARDIR
Nürnberg Başkonsolosu Fatma Taşan Cebeci de “Öncelikle Göçmen kadınlar Bayern’in kurucuları Ebru Sarı ve Arzu Mumcu İlaraslan başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum ve bu güzel etkinlikte emeği geçenler ile Türk sinemasının salonunu kullanmamıza izin veren Bülent Terzioğlu’na teşekkür diyorum. 8 Mart bütün dünyada önemli bir milat. 1921 yılından itibaren ülkemizde de kutlanıyor. Türk kadını olarak, 1934’de Gazi Mustafa Kemal önderliğinde Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmış olmasından da gurur duyuyorum. Daha Avrupa’da bu hak tanınmamışken bizim ülkede bu hak tanındı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha rahmet ile minnetle ve özlemle anıyorum. Onun ve diğer ulusal kahramanların bizlere bıraktığı yerden biz daha ileriye taşımak için uğraşmaya devam edeceğiz. Şuna kani olmak lazımdır ki dünya üzerinde gördüğün her güzel şey kadının eseridir. Kadınlar toplumun temel taşıdır” dedi.
‘KADIN TOPLUMU ŞEKİLLENDİRİYOR’
Başkonsolos Cebeci sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın, aileyi toplumu ve dünyayı şekillendiriyorlar. İyi bir şeyler için iyilikle çalışıyorlar. Güçlü kadınlar güçlü yarınlardır. Daha fazla cesur güçlü ve kararlı kadınlar, dünyayı daha iyi yaşanılabilir adil ve eşir hale getireceklerdir. Daha yapılacak şeyler de var. Daha çok kadınımızın eğitim ve iş imkanına kavuşması için hep birlikte çaba göstermemiz gerekmekte. Biz kadınlar olarak bu yönde adımlar atıyoruz. Erkeklerinde kadınlara destek olması gerekir. İlerlemeler ve gelişmeler toplumun yararına olacak her türlü dönüşümler, kadınla erkeğin birlikte çalışması ile mümkün oluyor. Birbirimizi desteklersek böylelikle mümkün olacaktır diye düşünüyorum. Güçlü Türkiye’nin oluşmasını sağlayan güçlü kadınlara, bize bu günleri armağan eden ulusal kahramanlarımıza ve en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Bu sene 500. yılını kutladığımız hariciyenin bir mensubu olmaktan, bir kadın başkonsolos olarak böyle etkinlikler yapmaktan da onur ve mutluluk duyuyorum. Bakanlığımız, kadınların gerçekten çok iyi aktif rol aldığı bir bakanlık. Üst düzey yönetimdekilerin yüzde 43 oranında kadının yer aldığı Bakanlığımızın 3 bini kadın olmak üzere 7 bin 500 personeli bulunmakta ve 82 kadın büyükelçimiz görev yapmakta. Bu Avrupa’daki çok ülkedeki rakamlardan ileri. Ülkemizde genel olarak baktığımızda iş hayatında kadınları görebiliyoruz. Üniversite öğrencilerin yüzde 50’si kadın. Doktordan hemşireye, avukattan polise öğretmenden öğrenciye her alanda kadınlarımız var artık. Bilimde sanatta siyasette iş dünyasında kadınlarımız güçlüler ve etkililer. Bir başkonsolos olarak görev bölgemiz kadınlarımızın aktif ve etkili çalışmalar yürüten kadınlarımız olmasından ayrıca gurur duyuyorum.”
BAŞARILI İLK TÜRK KADINLARINDAN ÖRNEKLER VERİLDİ
Obejktif Kültür Merkezi (OKM) Başkanı Cihan Kente yönetiminde, ‘Cumhuriyetin Öncü Kadınlar’ grubu da, Atatürk İlke ve devrimlerinin savunucusu Sabiha Gökçen (İlk Türk kadın pilot), Türkan Saylan (Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve özellikle kızların okuması için kurulan Çağdaş Yaşam Derneği Başkanı), (Bahriye Üçok (ilahiyatçı,tarihçi), Remziye Hisar (İlk Türk Kimyager) gibi mesleklerinde başarılı Türk kadınlarını anlattılar. Ahsen Özdemir ve Vidan Özdemir Kara yönetiminde, Göçmen Kadınlar Bayern topluluğundaki üreten, konuşan, anlatan kadınların hazırladığı kadınların dünyasını anlatan kadın şairlerin şiirleriyle ‘Kadın Şiirleri Oratoryosu’ etkinliğe renk katarken, Volkan Özdemir (gitar) ve Esma Uçan’ın (yan flüt) eşlik ettiği solist Ahsen Özdemir Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Leman Sam, Yıldız Tilbe gibi kadın sanatçıların şarkılarını seslendirmesi ayakta alkışlandı. Başkonsolos Fatma Taşan Cebeci, Göçmen Kadınlar Bayern tarafından gerçekleştirilen etkinliğe katılan kadınlara gül hediye etti.