Güç öğrencilerde

Güncelleme Tarihi:

Güç öğrencilerde
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2006 00:00

Fransa´da gençlerin işten çıkarılmasını kolaylaştıran yasa tasarısının protesto için dün çeşitli kentlerde iki milyona yakın kişi sokaklara döküldü. Gençler " Yasa iptal edilinceye kadar mücedele edeceğiz. Geri adım atmak yok" dediler.

Haberin Devamı




Öğrenci Eylemi
Fransa’da hükümetin gençlere istihdam imkanı sağlamak için çıkardığı "İlk İş Sözleşmesi"ne ("Contrat Premiere Emboche-CPE) karşı dün de 1,5 milyondan fazla gösterici bütün büyük şehirlerinde sokağa döküldü. Dünkü gösterilere katılım bugüne kadar yasaya karşı yapılan eylemlerin en büyüğü oldu. Gençlere muhalefet partileri, sendikalar, gençlik örgütleri ve halk destek geldi.

Fransa’da çeşitli kentlerdeki 84 üniversiteden 59´unda eylem ve boykotların sürdüğü bunların 16´sının ise öğrenime tamamen ara verildiği belirtildi. Dün saat 14.30 Paris Denfert Rochereau Meydanı´nda toplanan göstericiler daha sonra polisin büyük güvenlik önlemleri aldığı önemli bulvarlarından geçerek kentin çıkışındaki Nation Meydanı´na kadar yürüdü.

Sendikalar devrede

Hafta içinde yapılan gösterilerde mağaza camlarının kırıldığı, araçlara zarar verildiği ve bir gazete büfesinin yakılmasıyla polisle çatışmaya girilmesinin tedirginliğini yaşayan güvenlik birimleri dünkü gösteri öncesi Üniversite binalarına çıkan caddeleri demir barikatlarla kestiği görüldü.

Öğrenci sendikaları gösteri organizasyon komiteleri dün 160 ayrı grubun yürüyüş yaptığını belirtirken eylemlere destek veren Genel İş Sendikalar Konfederasyonu ile Demokrat İşçiler Sendikası Konfederasyonu yaptıkları açıklamalarda ülke genelinde yapılan gösterilerde taşkınlıkları önlemek için sendika işçilerinin de kortejlerin etrafında güvenlik görevi üstlenerek polise yardımcı olduklarını söyledi.

Geri adım yok

Dünkü gösteriler sırasında açıklama yapan öğrenci liderleri, gençlerin işten çıkarılmasını kolaylaştıran yasaya karşı ülke genelinde bir destek oluştuğunu ve halkın yüzde 68’nin, yasanın çekilmesini desteklediği, yüzde 63 ünün de yaptıkları gösteriye destek verdiği belirtirken "Bu sonuçlar kamuoyu yoklamalarında ortaya çıktığı halde yasayı geri çekmemekte inat eden Başbakan de Villepin güç kaybediyor.

Biz yasa üzerinde değişiklik, maddelere yeni haklar ekleme gibi önerileri kesinlikle kabul etmiyoruz, istediğimiz yasanın iptalidir, iptal gerçekleşinceye kadar da geri adım atmayacağız" dediler.

Kurallar kötü

Eyleme katılan Türk öğrenci İlker de Fransa’da gençleri üniversite eğitiminin ardından işsizliğin beklediğini söyledi: "Yeni kurallar çok kötü. Önce okulları çok zorlaştırdılar. Şimdi de iş kuralları zorlaşıyor. Üniversiteden mezun olan gençler zor iş bulacak. Fen lisesindeyim ama mecburiyet yüzünden teknik üniversiteye gideceğim." dedi.

Eyleme destek veren Liseli Öğrenciler Sendikası´ndan Charlotte Allegre, France 2 kanalında canlı yayınlanan programa katılarak Eğitim Bakanı Gilles Robien ile yasayı tartıştı. Allegre, "Hükümetin politikalarına ’yeter artık’ diyoruz. En kısa sürede bu yasa geri çekilmelidir. Hükümet, gençlere kulak vermeli" dedi.

Eylemin organizatörlerinden olan Liselilerin Sesi grubunun sözcüsü Eva Dumontet de, "Bu yasayla mücadele ediyoruz. Hükümet bir an önce bunu geri çekmeli" dedi

Diyalog çağrısı

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac bir an önce krizden çıkılması için bir yol bulunmasını istedi. Chirac "Hükümet diyalog için hazırdır, hükümet ile işçi sendikaları ve öğrenciler arasındaki görüşmeler tekrar başlatılmalıdır. Ben de görüşmelerin en kısa zamanda başlamasını umut ediyorum" dedi.

Yasanın mimarı Başbakanı Dominique de Villepin´in yasa geri çekmeyeceğini ancak bazı ufak tefek değişikliklere gidilebileceğini işaret ederken, konuyu üniversite rektörleriyle görüşeceğini söyledi. Başbakanın ek önerileri şöyle; CPE sözleşmesiyle işe başlayan bir gençleri çalışırken haksız yere işten çıkarılmaması için yakından takip edecek ve sorunları çözebilecek bir danışman görevlendirilecek. 2 yıl sonunda işten çıkarılan genclere devlet kira yardımı yapacak ve 2 ay sonra formasyon imkanları, 4 ay sonra iki kez 460 Euro para yardımı, 2 yıl sonra da sürekli sözleşme bulması konusunda yardımcı olacak.

Öğrenci Sendikaları Başkanı (UNEF) Bruno Jummiard hükümeti olayları tahrik etmekle suçladı. Julliard yaptığı açıklamada, gösteri ve eylemler sırasında meydana şiddet olaylarını tasvip etmediklerini ve kınadıklarını, olayları hükümetin tahrik ettiğini söyledi.

Muammer ELVEREN / PARİS

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!