Goudstikker'in son parçaları da satıldı

Güncelleme Tarihi:

Goudstikkerin son parçaları da satıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 18:20

Yahudi asıllı sanat koleksiyoncusu Jacques Goudstikker'in 2. Dünya Savaşı'nda Almanya'da Naziler'den kaçarken el koyulan koleksiyonundaki son parçalar da Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılan müzayedede, 1,2 milyon Avro'ya satıldı.

Haberin Devamı

Christie’s Müzayedeevi’nden yapılan açıklamada, satıştan elde edilen gelirin beklenenin çok üzerinde olduğu belirtilirken, müzayedede 71 parçanın satıldığı bildirildi.

Müzayedenin düzenlendiği salonun aralarında Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de bulunduğu 10’dan fazla ülkeden gelen alıcılarla dolup taştığı belirtilen açıklamada, bu satışla, Goudstikker’e ait koleksiyonun Amerikalı mirasçıları olan gelini Marei von Saher ile kızı Charlene’in elindeki sanat eserlerinin son parçasının da satılmış olduğu kaydedildi.

Mirasçılar New York, Londra ve Amsterdam’da düzenlenen satışlarla 12,4 milyon Avro elde etmiş oldu.

OLAY

Jacques Goudstikker, Naziler’den İngiltere’ye güvenli olarak kaçabilme karşılığında elindeki 1113 parça eserini 1940’ta Alman Alois Miedl ve Herman Göring’e sattı. Ancak koleksiyoncu, İngiltere’ye ulaşmadan yolda öldürüldü. İngiltere’ye gidebilme karşılığı sattığı eserlerin bir bölümü, savaş sonrasında Hollanda’da ortaya çıktı. Hollanda hükümeti de 1952’de koleksiyoncunun dul eşiyle bir anlaşma yaptığını belirterek, eserlerin bir kısmını ülkedeki türlü müzelere dağıttı, kalanını da sattı.

Koleksiyoncunun ABD vatandaşı olan gelini Marei von Saher ise yıllar süren hukuk mücadelesini kazandı ve 2005’de eserlerden 202’sini geri almayı başardı. Eserlerin mirasçılara iadesine karar verilmesi ise müze dünyasının tepkisine yol açtı.

Eserler arasında Van Goyen, Ruysdael, Sten, Van Dyck, Van Ostade, Lippi, Teniers, Bilders, Koekkoek, Longhi, De Hondecoeter, Ter Borch, Wouwerman ve Van Mieris gibi sanatçıların resim çalışmaları yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!