Güncelleme Tarihi:
YAKLAŞIK iki saat süren görüşmenin ardından aktivist Lea Bonasera, “Ulaştırma Bakanı ile bugünkü görüşmemiz insani ve saygılıydı” dedi. Ancak içerik açısından henüz bir yakınlaşma sağlanamadığı kaydedildi. Aktivistler, Ulaştırma Bakanlığı’nın iklimin korunmasına yönelik acil durum programını sunacağı mayıs ayında tekrar bir araya gelmek istediklerini söylediler. Ancak Ulaştırma Bakanlığı’ndan henüz bir teyit gelmedi. Lea Bonasera, Bakan Wissing’le, grubun otoyollarda saatte 100 kilometre hız sınırı, 9 Euro’luk biletin yeni bir versiyonu ve bir sosyal konsey kurulması taleplerini görüştüklerini söyledi. Bonasera, iklim krizinin aciliyetini ve hızlı hareket edilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyabildiklerini ifade etti.
‘TOPLUMSAL MUTABAKATA İHTİYACIMIZ VAR’
Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü toplantı sonrasında gerçeklere dayalı somut bir görüş alışverişi yapıldığını kaydederken, “İklim hedeflerimize ulaşmak için bölünmeye değil, toplumsal bir mutabakata ihtiyacımız var. Bu mutabakat demokratik bir şekilde sağlanmalı ve zorla kabul ettirilmemelidir” dedi. Siyasetin halka karşı yönlendirilmemesi gerektiğini belirten sözcü, “Vatandaşlara çekici bulacakları ve kabul edecekleri teklifler sunmalıyız. Mobilete ulaşılabilir ve ödenebilir olmalı” diye konuştu.
Toplantı öncesinde Bakan Wissing, karşılıklı konuşmanın önemli olduğunu ancak toplantı sonrasında ne müzakere ne de bir anlaşma olacağına inandığını açıkça ifade etmişti. Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte sokak blokajlarına yönelik eleştirilerini yineleyen Wising, ‘suç teşkil eden eylemlere karşı sıfır tolerans ve anlayışa sahip’ olduklarını kaydederken, “Bu bir ifade aracı değildir. Yasalar tüm gücüyle kovuşturulmalıdır” dedi. Bakan ‘Son Nesil’in argümanlarının kendisini ikna etmediğini de sözlerine ekledi.