Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da her yıl yaklaşık 72 bin kadın göğüs kanserine yakalanıyor. Kadınlarda en çok rastlanan kanser türü olan göğüs kanserinin yeni erken teşhis ve terapi yöntemleriyle tedavisi önemli gelişme kaydetti.
Fakat göğüs kanserine yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Robert Koch Enstitüsü her yıl kansere yakalananların yaklaşık yarısının 65 yaş altında olduğunu, hatta her 10 kadından birinin 45 yaş altı olduğunu açıkladı.
Göğüs kanserinin tedavisinde ameliyat, ışın tedavisi ve kemoterapik etki yapan sistematik ilaç tedavisi uygulanıyor.
Radikal ameliyat yok
Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi Kadın Hastalıkları Kliniği başhekimi Brigitte Rack, göğüs kanseri tedavisinde ameliyatların eskiye oranla daha küçük çaplı yapıldığını açıkladı. Rack;
"Göğüs kanseri bütün vücuda etki eden bir kanser türü. Sanıldığı gibi bölgesel bir hastalık değil. Eskiden ne kadar radikal şekilde kanserli bölgeyi ameliyatla uzaklaştırırsak, o kadar iyi ve güvenli diyorduk. Fakat şimdi tümörün cinsi ve kanser hücresinin kanda ya da başka organlarda bulunup bulunmadığı tedavi biçimine karar vermek için çok büyük önem taşıyor" dedi.
Ameliyata paralel ışın tedavisi
Şimdi ameliyata paralel olarak yaklaşık beş yıl önce ameliyatla açılan kanserli bölgeye ışın tedavisine de yapılıyor.
Uzmanlar böylece cilt ve kaslara zarar vermeden sadece kanserli dokuyu yok etmeyi hedefliyorlar. Yeterli araştırmalar yapılmadığı için ameliyat sırasında ışın tedavisi yöntemi sadece 50 yaş üstü hastalarda uygulanıyor.
Işın tedavisiyle, kemoterapiye ihtiyaç duymadan kanserli hücrelerin çoğalması önlenirken, kemoterapinin kusma, halsizlik gibi yan etkileri de engellenmiş oluyor. Bir hastaya kemotarapi tedavisi uygulanıp uygulanmayacağında en belirleyici faktör tümörün cinsi. Tümörün cinsini belirlemede ise hastanın yaşı, tümörün nasıl bir hızla büyüdüğü gibi birçok faktör göz önüne alınıyor.
Göğüs kanseri tedavisinde uygulanan en son yöntem ise biyoteknolojik olarak üretilen antikorlarla yapılan ilaç tedavisi.