Göçük kurbanları anıldı

Güncelleme Tarihi:

Göçük kurbanları anıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2008 14:32

Almanya'nın Hessen Eyaleti'ne bağlı Borken kentinde 20 yıl önce Stolzenbach Maden Ocağı'nda meydana gelen grizu patlaması sonucu meydana gelen göçükte yaşamlarını yitiren 13'ü Türk 51 maden işçisi dün olayın meydana geldiği yerde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Haberin Devamı

Anma töreninden fotoğraflar için tıklayın:
http://www.hurriyet.de/?navi=fotogaleri&kat=91&banner=0

ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde Kassel kenti yakınlarında bulunan Borken kasabasındaki Stolzenbach Maden Ocağı’nda 1 Haziran 1988 yılında meydana gelen grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren 13'ü Türk toplam 51 maden işçisi için dün olayın meydana geldiği kömür ocağı önünde anıldı. Ölen madenciler anısına belediye öncülüğünde düzenlenen törene DİTİB'e bağlı Borken Akşemsettin Camii, Protestan ve Katolik Kiliseleri ile Maden İşçileri Derneği destek verdi.

Çelenkli tören

Facianın 20. yıldönümü nedeniyle tören, ölen madenciler anısına Stolzenbach Maden Ocağı önünde yapılan ve 51 madencinin isimleri yazılı çember şeklindeki beton anıta çelenk konumuyla başladı. Anıta Borken Belediyesi, Frankfurt Başkonsolosluğu, Hürriyet Gazetesi, DİTİB Borken Akşemsettin Camii'nin yanı sıra diğer sivil toplum örgütleri de birer çelenk koydu. Çelenk koyma törenine Borken Belediye Başkanı Bernd Hessler, Frankfurt Muavin Konsoloslusu Güçlü Kalafat ve DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım'ın yanı sıra, sivil toplum örgütleri ve kazada can veren Türk, Alman ve diğer madencilerin aileleri katıldı. Daha sonra anma etkinliği çerçevesinde Borken Maden Müzesi'nde ölenlerin anısına 'Borken-Stolzenbach 1. Haziran 1988' adlı bir de sergi açıldı.

Unutmayacağız

Etkinliğinin ikinci bölümü Hotel am StadtparkBürgerhaus'da devam etti. Burada bir konuşma yapan DİTİB Borken Camii Başkanı Recep Akdağ, şunları söyledi: 'Bizler bugün 1988 yılında meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenler için bir araya geldik. O İnsanlar ailelerini geçindirmek ve onlara iyi bir gelecek hazırlamak için çalışıyorlardı ve uğurda canlarını feda etmek zorunda kaldılar. Bizler hayatını kaybedenleri unutmayacağız. Geride kalanlar, eşlerini ve babalarını kaybedenler için bu ayrılık hiç kolay değildi. Geride bıraktığımız 20 yıl bize gösterdi ki bu ailelerimiz her şeye rağmen zorluklara göğüs gererek, toplumun bir parçası olduğunu göstermiş ve sosyal hayata katılmıştır. Bu da gösteriyor ki, beraber yaşayan beraber çalışan ve beraber hayatlarını kaybedenlerimiz, geride kalanların huzurlu saygı ve sevgiyle hep birlikte yaşamasına büyük katkı sağlamışlardır. Onları saygı ve rahmetle anıyoruz.' Törende Kuran ve İncil'den dualar okunurken Alman ve Türk çocuklardan oluşan korolar, şarkı ve ilahiler söyledi.

Acımız dinmedi

50'si Türk yaklaşık 300 kişinin katıldığı törende konuşan Belediye Başkanı Hessler, 'Bölgenin en büyük trajedik olaylarından biri kentimiz olan Borken'da yaşandı. Bu facia hepimizi çok derinden yaraladı. O gün Borkun halkı olarak bu acıyı nasıl hissettiysek, bugün de aynı acılar içindeyiz. Göçükte yaşamlarını yitiren 51 maden işçisinin yakınlarının acılarını bir kez daha burada paylaşıyorum' diyerek duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi. Daha sonra söz alan Frankfurt Konsolosu Güçlü Kalafat da, 'Üç yıldan beri Almanya'da görev yapıyorum. Birçok toplantı ve törene katıldım. Ancak ilk kez böyle içimi acıtan bir anma töreninde yer alıyorum. Burada 13'ü vatandaşımız 51 madenci arkadaşlarıyla birlikte ölüme gittiler. Bu acı hepimizin ortak acısı olarak kalacaktır' dedi. Konuşmalardan sonra ölenler anısına 5 dakika boyunca saygı duruşu yapıldı.

Dünya başımıza yıkıldı

Maden ocağında meydana gelen göçükte 38 yaşında yaşamını yitiren Bartınlı maden işçisi Faik Ölçek'in kızı Türkan Ölçek (34), facia gününü anlatırken, gözyaşları içinde kaldı. Olayın meydana geldiğinde 14 yaşında olduğunu söyleyen Türkan Ölçek, neler yaşadıklarını şöyle anlattı: 'En küçüğümüz 10, en büyüğümüz 19 yaşında olmak üzere 5 kardeştik. Benden küçük olan Ceyhan ile Seyhan okul dönüşünde otobüsle maden ocağının yanından geçerken patlamayı görüp bize haber verdiler. Annem Rafiye ile birlikte hepimiz apar topar maden ocağına koştuk. Girişler yasak olduğu için bizi içeri almadılar. Altı gün boyunca orada uyumadan babamdan gelecek hayırlı bir haber için dua edip bekledik. Ancak 6. günün sonunda ocaktan son olarak babamın cesedini çıkarttıklarında dünya başımıza yıkıldı. Olaydan sonra ailecek psikolojimiz bozuldu. Unutulması çok güç ve zor dönemler geçirdik. Acısını yıllardan beri çekiyoruz. Kazada ölenlerden biri de amcamın 22 yaşındaki oğlu Burhan Ölçek oldu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!