GÖÇMENLERE KUCAK AÇIN

Güncelleme Tarihi:

GÖÇMENLERE KUCAK AÇIN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2008 14:30

Pohenix televizyon kanalında yapılan açık oturuma katılan TD-IHK İkinci Bakanı ve BWK Genel Müdürü Nihat Sorgeç, Alman toplumuna göçmenlere kucak açma çağrısında bulunurken "Almanya bana ne kadar kucak açarsa ben o kadar uyum sağlarım" dedi.

Haberin Devamı

ALMAN Phoenix televizyonunda cumartesi günü yayınlanacak olan bir açık oturuma katılan Federal Alman İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, 'Hem Alman olup hem Türk vatandaşı kalmak olmaz' dedi. Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) ikinci başkanı işadamı Nihat Sorgeç ise, uyumun başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için Alman toplumlunun göçmenlere kucak açması gerektiğini söyledi. 'Ulus, göç, uyum-yabancı vatan Almanya' adlı açık oturuma, Avrupa Parlamentosu Yeşiller milletvekili Cem Özdemir, WAZ gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ulrich Reitz ve tarihçi Arnulf Baring katıldı.

Koşarak gelirler

Aynı zamanda Kreuzberg Eğitim Merkezi (BWK) Müdürü olan Nihat Sorgeç, Alman çoğul toplumunun, Türklere kucak açması durumunda uyumun daha kolay gerçekleşeceğini vurgularken, 'Almanya benim ikinci vatanım, yeni ülkem, çocuklarımın anavatanı. Almanya bana ne kadar kucak açarsa ben o kadar uyum sağlarım' dedi. Sorgeç, sorunların etnik köken üzerinden ele alınmaması gerektiğini belirtirken, 'Türkler duygusal insanlardır. Kendilerine bir adım gelirseniz, size bir adımla değil, yürüyerek değil, koşarak gelirler' şeklinde konuştu.

Merkel Erdoğan gibi konuşsaydı

Açık oturumda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son Almanya ziyareti sırasında Köln'de yaptığı konuşmanın da gündeme gelmesi üzerine söz alan Nihat Sorgeç, 'İnsanlar neden Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln'de yaptığı konuşmaya ilgi gösterdi. Çünkü ilk kez birinin kendilerini sorunlarıyla ilgilendiğini gördü. Ben aslında o konuşmayı başbakanımız Merkel'in de yapmasını isterdim. İnsanlar onun yapacağı konuşmadan sonra kendilerinin de ciddiye alındığını ve kendilerini de başbakanı olduğu hissine kapılacaklardı' dedi.

Erdoğan tartışması

Tarihçi Arnulf Baring'in Recep Tayyip Erdoğan'n Köln'de yaptığı konuşmayı aktarırken, 'Başbakan 'uyum insanlık suçudur' dedi. Bu konuşma bir çatışma ilanıdır' şeklinde konuşması üzerine, araya giren Cem Özdemir müdahale ederek 'Uyum demedi, asimilasyon dedi' diyerek düzeltti. Tartışmada Tayyip Erdoğan'ın konuşmasına değinen İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, 'Eğer başbakan, zorla asimilasyonu kastediyorsa o zaman kendisi haklıdır. Ancak insanların özgür iradeleriyle buna karar vermesini kastediyorsa, yanılıyor' dedi.

İslam derslerini Kim versin?

İslam tartışmaları konusuna değinen Wolfgang Schaeuble, İslam din derslerinin Almanya'da yetişmiş ve pedagojik eğitim almış eğitmenler tarafından verilmesi gerektiğini belirtirken, üniversitelerin ilahiyat fakültelerinde bu yönde çalışmaların yapıldığını kaydetti. Almanya'da yaşayan göçmenlerin Alman anayasası ve değer yargılarını kabul etmesi gerektiğini de söyleyen Schaeuble, 'Ülkemizdeki değerler, tüm İslami ülkelerdeki değerlerden daha yüksek ve bu nedenle insanlar bu ülkelerden buraya geliyor. Tam tersi değil' şeklinde konuştu.

Futbolcuları kaptırdık

AP milletvekili Cem Özdemir Alman futbol milli takımında Türk kökenli futbolcunun yer almamasının eksikliğinin hissedildiğini söyledi. Sunucunun, 'Türk gençleri, Türk futbol milli takımını tercih ediyor' yönündeki eleştirisine cevap veren Özdemir, 'Çünkü biz yıllarca uyuduk. Bu süre içerisinde ise Türk milli takım menajerleri Almanya'da yetişmiş Türk futbolcuları gözledi ve anne-babalarını ikna edip Türk milli takımında oynamasını sağladı. Umarım bu gelecek yıllarda değişir' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!