Göçmenler yerliler kadar uyumlu

Güncelleme Tarihi:

Göçmenler yerliler kadar uyumlu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2010 10:34

ALMANYA'da göçmen kökenlilerin önemli bir bölümünün bu ülkede yerliler kadar uyum sağlamış olduğu belirlendi.


Son dönemlerle yapılan kamuoyu yoklamaları ışığında veya önyargılı yaklaşımlarla Almanya'da çeşitli çevreler, başta Türkler olmak üzere göçmenlerin uyum sağlamadığını ileri sürürken, Heidelberg'deki Sinus Enstitisü uzmanları bunun gerçekleri yansıtmadığını belirledi. Yapılan araştırmada, Almanya'daki göçmenlerin en az yüzde 80'inin yerlilerden daha az uyumsuz olmadığı saptandı. Aynı araştırmada göçmen kökenlilerin yüzde 65'inin aile içinde Almanca konuştuğu, yakın çevreleriyle Almanca konuşanların oranının ise yüzde 82'ye ulaştığı da kaydedildi.
Haberin Devamı


Severek yaşıyorlar
Değerler konusunda da yerli halk ile göçmen kökenliler arasında önemli farklılıklar gözlenmediği de ortaya çıktı. Sinus Enstitüsü'nün araştırmasında, göçmenlerin yüzde 74'ünün tıpkı yerliler gibi eğitimin ve yüzde 73'ünün de mesleki eğitimin başarılı olmak için önemli olduğu görüşünü taşıdığı belirlendi. Aynı şekilde göçmenlerin yüzde 80'inin bu ülkede severek yaşadığı ve kendilerini Almanya ile bütünleştirdiği de saptandı.


Göçmensiz Almanya olmaz
Haftalık “Focus” dergisinde yayınlanan bir haberde, Almanya'da 2.9 milyona yakını Türk kökenli olmak üzere toplam 15.6 milyon göçmenin yaşadığına işaret edildi. Kabareci Fatih Çevikkollu, aktör Mehmet Kurtuluş, Alman Futbol Milli Takımı'nda oynayan Mesut Özil gibi Türk kökenli başarılı örnekler bulunduğu belirtilirken, Federal Meclis'te göçmen kökenli 16 milletvekilinin görev yaptığı da belirtildi. Haberde iki hafta önce Aygül Özkan'ın Aşağı Saksonya Eyaleti'nde Müslüman kökenli ilk bakan olarak görev aldığına değinildi.


Türkler son sırada
Almanlar arasında herhangi bir eğitim kurumunu diploma almadan terk edenlerin oranı yüzde 1.8'de kalırken, bu oranın göçmenlerde yüzde 14.2, Türk erkeklerde yüzde 30.6 ve Türk kadınlarda da yüzde 43.8'e ulaştığına da dikkat çekildi. Türk erkeklerin yüzde 61.2'sinin, kadınların da yüzde 78'inin mesleki eğitim yapmadığı, bu oranın göçmenlerde yüzde 44, Almanlarda ise yüzde 19.9 olduğu da kaydedildi. Ancak Türkler arasında çok sayıda avukat, doktor, menajer, polis, işadamı bulunduğuna işaret edilen haberde, FDP Federal Meclis milletvekili Serkan Tören'in “Ailem beni baştan itibaren destekledi. Bana yazı masası ve kitaplar satın aldı. Annem-babam hep yüksek öğrenim görmemi istedi” sözlerine yer verdi.


Yük değiller
“Focus”un haberinde, Almanya'da göçmen kökenlilerin önemli bir bölümü Hartz IV olarak bilinen İşsizlik Parası II ödemesiyle geçindiği halde, göçmenlerin sosyal sisteme yük olmadığına da işaret edildi. 2004 yılında Bonn'da yapılan bir araştırmaya göre göçmen kökenlilerin yaşamları boyunca aldıklarından 11 bin 600 Euro daha fazla sosyal kesinti ve vergi ödediği hesaplandı. Bunun da toplam 84 milyar Euro “artı değer” anlamına geldiğine de dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!